Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

10 supereffektiva sätt att boosta din hjärnkapacitet


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

Att bli smartare handlar inte bara om att bli bra på olika problemlösningar eller få höga poäng på diverse IQ-tester. Det finns massor av andra, enkla och beprövade sätt att öka din hjärnkapacitet som verkligen fungerar.

1. Sluta stressa
Det är inte bara dålig mat och brist på motion som gör oss feta. En undersökning, publicerad i American Journal of Epidemiology (2009), visade att en av de största orsakerna till viktökning beror på stress. Studien fastslog också att personer som redan är överviktiga löper större risk än de som inte har haft problem med vikt tidigare. Orsaken till det är att nivån av stresshormonet kortisol, som ökar begär och hunger, skjuter i höjden snabbare för dessa människor.
Men stress är inte bara dåligt för din fettförbränning, stress gör ingenting i ditt liv bättre. Kronisk stressa kan dessutom döda hjärnceller.
Våga därför stanna upp då och då i tillvaron.
Vad det än är som du (tror) att du måste göra, så hinner du. Allt behöver inte tvunget göras nu.

2. Gör ditt liv lite roligare
Vad gör dig glad?
Vad får dig att skratta och må bra?
Leta efter allt det som får dig på gott humör. Din hjärna blir också piggare och gladare.

3. Ät dig smart
Det finns en hel del saker som vi kan stoppa i oss för att sätta fart på hjärnan. Ät vitlök, morötter, blåbär, granatäpple, ägg och avokado. Det är också viktigt att äta mer omega-3-fettsyror” som finns bl.a. lax, tonfisk, valnötter och olivolja.

4. Gör som George Costanza
Ja, gör det – gör precis som George gjorde i ett avsnitt av Seinfeld.
En dag tröttnar George på att bara göra saker av gammal vana. Det börjar med att han beställer tvärtemot vad han brukar äta till frukost på sitt stamfik – och sedan rullar det på. Georges uppror mot sina vardagsrutiner slutar med att han får ett drömjobb hos The New York Yankees.
Det är inte säkert att resultatet blir lika omtumlande för dig, men det viktiga här är att göra saker som du inte brukar göra.
Man håller igång hjärnan genom att läsa böcker och tidningar, lösa korsord, se på film och lyssna på radio och nyheter. Men det är lika viktigt att våga bryta lite ny mark - läs tidningar och böcker som du normalt inte brukar läsa, se filmer som du normalt inte ser, ät mat som du inte brukar äta, lyssna på musik och se TV-program som du annars inte brytt dig om. Har du aldrig varit på teater förut, så se en pjäs. Har du aldrig löst korsord eller Sudoku, så gör det nu.
Överraska din hjärna.

5. Lär dig nya ord
Gå in på www.webbmagistern.se. Här kan du lära dig nya smarta ord varje dag genom att tävla mot dig själv. Enkelt, allmänbildande och kul.

6. Lär dig något nytt varje dag
Människan är av naturen lat. Det är upp till oss själva att hålla hjärnan i trim och ge den uppgifter att utmana sig med. Att komma ihåg vem som dissar vem i Paradise Hotel från dag till dag eller vem som åkte ut i förra veckans Let's Dance gör inte din hjärna mer effektiv.
Bestäm dig istället för att lära dig minst en ny sak varje dag – och se till att också göra det! Det behöver inte vara särskilt komplicerat. Det kan handla om allt från att lära dig vad ett nytt ord betyder till att ta reda på att en ål kan leva upp till ett dygn på land. Börja i liten skala och sikta in dig på lite mer utmanande faktasamlande efter hand.
Ett tips är att ha ett lexikon på nattduksbordet. Blunda, bäddra och slå upp ett ord på måfå och lär dig en ny sak innan du somnar varje kväll.

7. Ta reda på hur du använder din hjärna
Utnyttjar du din hjärnkapacitet till max? Finns det saker som du kan göra för att träna upp din hjärna för att uppnå de resultat du vill ha? Även om du inte tänker på det, så har du förmågan att lära hjärnan att hantera olika former av information, tekniker och förmågor.
Du är inte sur, glad, arg eller uppgiven av en ren händelse när du vaknar på morgonen. Det är ett aktivt beslut som du själv tar. Besluta dig för hur du ska använda din hjärna på bästa sätt varje dag.

8. Få i dig D-vitaminer
Vitamin D3 är livsviktigt för hjärnan. Även om vi får D-vitaminer från solen (de långa svenska vintrarna gör att många svenskar lider brist på D-vitaminer) och till viss del från fisk, så räcker det inte. Satsa på ett extra D-vitamintillskott (rekommenderat dagligt intag är minst 5 000 iu). Färska studier har visat att D-vitaminer kan hjälpa till att förebygga neurodegenerativa sjukdomar som t.ex. Alzheimers.

9. Se film som utmanar tankeverksamheten
Även om du kanske inte direkt själv blir smartare, så kan det vara inspirerande att se filmer om andra människors kloka hjärnor. Det stimulerar fantasin och får dig att tänka i lite annorlunda banor.
Filmtips: Limitless (2011), Good Will Hunting (1997), Phenomenon (1996), Rain Man (1988), A Beautiful Mind (2001), 21 (2008).
Memento (2000), Inception (2010), Shutter Island (2010) och The Fountain (2006) handlar inte om smarta människor, men är gjorda av smarta människor. Det här är en verkligt spännande utmaning för din hjärna.

10. Bli bättre på att fokusera
De första tecknen på att hjärnan inte riktigt fungerar som den ska är nedsatt minne och koncentrationssvårigheter. Det kan bero på stress, ålder, sjukdom eller att det bara är rörigt i ditt liv just nu. Men det går att sparka igång hjärnan igen. Att lösa gåtor, Sudoku och korsord, spela schack och andra spel och läsa stimulerar hjärnan att ”reparera” sig själv.

Så där, lite att börja med

Storsäljaren om att LEDA sitt liv (inte bara leva det)

Så blir du framgångsrik - utan pengar, utan kontakter och med helt fel bakgrund

"Jag vill från djupet av mitt hjärta säga TACK och åter TACK för att du har skrivit boken "framgångsrik".
Den har på riktigt förändrat mitt liv. Gett mig smärtsamma insikter om mig själv som jag nu arbetar stenhårt med att förändra. Jag har bloggat och instagrammat om hur fantastisk den är och rekommenderar den till alla jag känner. Mitt ex är min ständiga följeslagare i handväskan, nerlusad med hundöron, tankar, funderingar och svar och den tänker jag behålla. Nu tar jag steget med något jag drömt om alldeles för länge och det är du som är en stor del i att jag vågar. Tack för att du skrev denna bok och tack för att du har förändrat mitt liv."

Tina, putasmellonme.com

"Jag har läst många så kallade framgångsböcker i mitt liv, det har ALDRIG hänt att jag läst ut en bok så fort.
Vilken känsloresa!! Hade högläsning för min man, ( jag brukar göra så när hans entreprenörshjärna brinner för mycket). Den här boken är helt unik, det finns en del i denna genre, men ingen som beskrivs på ett sådant pedagogiskt, träffsäkert sätt. Man känner trovärdigheten, man känner, energin, man känner all den kraft du lagt ner och det skapar respekt!! Med ett mod och ett sätt att bjuda på dig själv i boken, blir den så direkt att det inte går att sluta läsa, det går heller inte att ducka. Tack är ju ett för mesigt ord i dessa sammanhang! Men i alla fall, Tusen tack för att du valt och skriva den här boken. Som mina ungdomar säger DEN ÄGER!!"

Anna Bengelsdorff, Ellos

"Jag läser Framgångsrik och får den ena aha-upplevelsen efter den andra , jag är nog lite kär dig, för du skriver om mig och du har avslöjat mig . Nu har jag beslutat att mitt arbete de närmaste dagarna består av att läsa, och den här gången LÄSA din bok. Jag tar den till mig, jag antecknar , jag blir glad av dina träffsäkra provokationer, lägger boken ifrån mig för att reflektera, känner igen mig och känner igen min omgivning. Jag har läst böcker om personlig utveckling och karriärutveckling tidigare, begreppen är inte okända och jag har nått olika grad av inspiration, men ( förbjudet ord !!!) nu golvas jag och du öppnar mina ögon. Undrar om det är så här det känns att vara / bli religiös....."
Mia Rieder

"Boken var min resesällskap på flyget nyligen och jag kan sammanfatta att detta var en helt suverän bok: klarsynta, beska droppar serverade på klarspråk i krasshetens bleka lampsken; helbra! Jag har självt byggt bolag på mottot "Framgång är planerad, shit happens" och kan skriva under på allt i din bok med erfarenheter från företagandets skitiga skyttegravar.Jag har läst och studerat i hela mitt nyfikna liv och kan slå fast att detta är den bästa bok om personlig utveckling jag någonsin läst."
Ulf Engerby, Qbranch AB

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

Artikeln är skyddad med Google authorship

Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?

Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till www.smartare-liv.se i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss).

Om du vill länka till artikeln blir vi såklart jätteglada.

Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet här:

Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap