Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

15 effektiva sätt att komma vidare när du har kört fast i livet


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

Egentligen spelar det ingen roll på vilket sätt du har kört fast. Det kan gälla jobbet eller privatlivet. Lösningen är enklare att hitta än du tror.

1. Ta en paus
Det här handlar inte om att ge upp. Det handlar om att tillfälligt släppa taget om en uppgift om den här uppgiften skapar så mycket problem och frustration att du inte kommer vidare hur du än försöker.
Acceptera att du kört fast.
Stånga inte pannan blodig för att tvunget hitta en lösning just nu.
Svälj stoltheten.
Var inte så envis.
Lägg uppgiften på is ett tag och gör något annat. Om uppgiften kräver en kreativ lösning, koppla av en stund genom att göra saker som inte har med ditt problem att göra. se på TV, lyssna på musik, ta en tupplur eller gå ut på en promenad. Sådana små avbrott brukar fungera som en mirakelkur för att plösligt få nya infallsvinklar på gamla problem.

2. Lägg om dina vanor
Se över vad du kan förändra i din tillvaro. Allt behöver inte tvunget göras precis så som du alltid gjort. Ansträng dig lite själv för att bryta dig loss från det gamla vanliga mönstret. Prova något nytt.

3. Jobba på ditt tålamod
Att fortsätta med det du håller på med kan ibland faktiskt också vara en effektiv lösning. Även om du inte orkar gå för fullt, så kan du komma över tröskeln om du bara fortsätter på halvfart. Du tror väl inte Michelangelo sprudlade av energi varenda dag när han skapade de berömda takmålningarna i det Sixtinska Kapellet? Ändå tog han plats där på ställningarna och fortsatte att måla, dag efter dag i fem långa år. Tänk på att uthållighet i sig också kan skapa motivationslust! Hur var det nu Lucretius en gång sa; ”Det är ett konstant droppande som urholkar stenen”.

4. Muta dig själv
Fresta dig med något som du vet att du gillar. Det är ett fult, men effektivt knep och bäst av allt - det fungerar alltid att belöna sig själv

5. Be om hjälp
Skippa prestigen. Spola stoltheten. Ibland är det enda som behövs för att bryta sig loss från ett stillastående tillstånd en tanke, ett råd eller en impuls från en annan människa. Riktiga vänner är guld värda. För dem får man beklaga sig lite ibland. Det är en mänsklig rättighet att tycka synd om sig själv en stund och söka tröst. Att dela frustrationen kan vara ett sätt att bli kvitt den.

6. Överväg möjligheten att ge upp din dröm
Ja, gör det! Tänk den tanken på allvar och håll kvar den ända tills det börjar göra ont.
Det behöver inte innebära att du verkligen ska ge upp din dröm, men att seriöst överväga den möjligheten kan vara otroligt nyttigt eftersom det är först då som du känner hur mycket du verkligen brinner för att förverkliga den. Känn efter hur det skulle kännas att veta att du har bestämt dig för att ge upp. Den känslan kan vara allt du behöver för att få fart på motivationen igen.

7. Tänk utanför boxen
Ja, det är ett uttjatat gammalt uttryck, men det fungerar fortfarande lika effektivt.
Leta efter genvägar och alternativa möjligheter och metoder. Var modig, uppfinningsrik och kreativ. Tänk på att alla sätt är bra utom de dåliga.

8. Leta efter människor som kan inspirera dig
Läs böcker om människor som åstadkommit galna, roliga, fantastiska och revolutionerande saker. Biografier är bland det mest inspirerande och spännande du kan läsa. Det finns alltid inspiration, idéer och lösningar att lära från andra människor som förverkligat sina drömmar.

9. Avsluta det som du en gång påbörjat
Det finns ingenting som suger lusten ur oss som halvfärdiga projekt. Ingen mår bra av halvdana jobb. Att bara ge upp är en dålig vana. Att slutföra något som du påbörjat, även om det inte blir exakt så som du tänkt, är också en vana - en bra vana - så se över dina vanor. Skapa en struktur i din vardag. Vanor kan vara bra att ha, men var lite självkritisk och skaffa bra vanor!

10. Lär dig något nytt
Ingen blir för klok eller för gammal för att lära eller för att låta sig influeras av nya upptäckter och idéer. Det är när vi upptäcker att vi faktiskt kan växa på egen hand genom att utveckla nya och gamla intressen som vi också skapar möjligheter till att nå mycket längre än vi själva anar.

11. Bli sporrad av dina motgångar
”Våga för att vinna” är bara en av många gamla floskler som du hört till leda. Men innebörden är fortfarande viktig. Lär dig våga ta risker. Utan möjligheten att tratta på ändan kan vi aldrig göra några framsteg. Oroa dig inte så mycket för att göra fel. Ibland kan ett misstag vara det bästa som händer. Motgångar är ett fantastiskt bra hjälpmedel för att komma vidare. Det finns inga stora människor i historien som har nått framgångar utan att först ha misslyckats!

12. Gör absolut ingenting
Acceptera att du ibland känner dig håglös och på dåligt humör. Tillåt dig att göra ingenting en dag. Världen kommer inte att rasa samman för att du inte följer ditt schema en dag då och då. Din dröm och ditt mål kommer att finnas kvar.

13. Hitta en ny dröm
Om du verkligen har försökt allt, men ändå inte kommer längre kan det vara dags att överge din dröm. Det låter tufft och det är det också. Men om du bara kämpar i motvind och aldrig upplever någon glädje eller tillfredsställelse, måste du ärligt fråga dig själv - är det här verkligen värt det?
Var inte så envis att du vägrar att inse att du kanske har kommit så långt du kan komma. Var realistisk. Ta tid på dig och tänk igenom din situation. Du kan säkert hitta en ny dröm.

14. Ta hand om dig själv
Det här låter säkert trist, präktigt och jobbigt för många, men din fysiska hälsa påverkar din energi, kreativitet och motivationslust så enormt mycket mer än du kan ana. Träna, motionera. Ät rätt och sov ordentligt. Du kommer att tacka dig själv en dag.

15. Ta reda på vad det är som gör dig pigg och glad
Gör sedan det så mycket och så ofta du bara kan. Med den inställningen kan även trista sysslor göras roliga. Ju mer du gillar det du håller på med, ju lättare blir det också!


Så där, lite att börja med

Hur du motiverar dig själv när allt suger

Hur du motiverar dig själv när allt suger

"Det är invikta sidor, understrykningar och det känns som att jag var tillbaka i skolbänken och läste favoritämnet igen. Det är så mycket som är bra att det är svårt att börja. Jag gillar tonen, ämnena och det konkreta tilltalet. Det här kan vara den bästa bok jag har läst inom ämnet personlig utveckling. Och då har jag läst många!"
Henrik Persson, Hisingen

"Jag fick den här boken i handen av en vän som läst den. Han tyckte att jag behövde lyftas upp och jag var skeptisk till att en bok skulle kunna hjälpa mig med det. Men snart satt jag där och log. Fantastisk bok som verkligen visar konkret hur man ska få fart på sig själv. Jag ska snart köpa ett exemplar själv."
Daniela Björklund, Sigtuna

"Det bästa med boken är att den är rolig också. Författaren har en skön förmåga att både visa hur man ska göra och samtidigt skoja om våra tillkortakommanden som människor. Kul. Bra. Rekommenderas."
Krister Nordström, Vellinge

"Den här boken har hjälpt mig att göra mina arbetsveckor mycket roligare. Jag har känt mig träffad många gånger och skulle vilja spela tillbaka tiden 20-30 år och gjort saker annorlunda från början."
Peter Stensson, Oxie

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

Artikeln är skyddad med Google authorship

Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?

Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till www.smartare-liv.se i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss).

Om du vill länka till artikeln blir vi såklart jätteglada.

Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet här:

Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap