Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

5 viktiga kom-ihåg för att få bättre självförtroende


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)


1. Ta för dig av livet!
Det spelar ingen roll om det gäller jobb, resdrömmar eller kärlek. Att bara vänta och hoppas är lönlöst. Visst händer (bra) saker och ting av en slump, men slumpen är ingenting att lita på. Att ditt livs stora kärlek plötsligt bara dyker upp när du själv slutar leta är möjligt, men föga troligt.

Du kniper inte ditt drömjobb genom att sitta hemma och vänta.

Ja, du fattar, så lär dig att skapa möjligheter istället för att bara vänta på dem. Ju mer aktiv du är (oavsett vad det gäller), desto mer och bättre kan du också påverka vad som händer i ditt liv. Du kommer att märka en dramatisk förändring – snabbt. Jag lovar. En bonus blir dessutom att du automatiskt kommer få ett stärkt självförtroende i samma ögonblick som du inser att det faktiskt är du själv som styr vad som händer i tillvaron!


2. Acceptera dina svagheter
Alla kan inte vara bäst på allt. De som påstår motsatsen ljuger.
Albert Einstein var det sista universalgeniet. Alla andra skryter bara, så slösa inte mer tid på dem. ”Tomma tunnor skramlar mest” är ett gammalt fint ordspråk som fortfarande håller. Alla är bra på något, du också. Acceptera dina svaga sidor och försök förbättra dem – eller skit helt enkelt i det! Var nöjd med vem du är och fokusera på dina styrkor.


3. Våga misslyckas
Det är inte alls så konstigt eller motsägelsefullt som det låter.
Man måste våga för att vinna och man måste våga misslyckas för att lära sig hantera motgångar och besvikelser. Ofta kan dessutom rädslan för ett misslyckande vara större än det verkliga misslyckandet. Att bara rycka på axlarna och acceptera ett bakslag som ett steg närmare en framgång gör dig stark, både i dina egna och i andras ögon. Se dina misslyckanden som värdefulla erfarenheter, inte som ett bevis på att du inte duger något till eller inte klarar av att göra det du vill.


4. Skilj på självförtroende och självkänsla
Självförtroende är baserat på vad du kan och på hur du förhåller dig till dina kunskaper. Självkänsla handlar om hur du upplever dig själv och hur du värderar din person. Självförtroende – både ett gott och ett dåligt sådant – är inte beständigt, utan något som varierar beroende på tillfälle, situation och omgivning. En del är självsäkra privat bland vänner och bekanta, men känner sig liten och obetydligt på jobbet. För andra kan det vara precis tvärtom.
Självkänsla är mer bestående och inte påverkas lika enkelt.


5. Kritik kan vara beröm på maskerad
Har du tänkt på att orsaken till att folk ofta kritiserar dig kan vara att du faktiskt gör något bra?
Det är inte alls så konstigt som det låter, för låt tanken landa i lugn och ro.

Vem blir tacklad på en fotbollsplan?
Den som har bollen, förstås.

På samma sätt blir den som faktiskt har något att komma med, men som kanske inte alltid slår sig för bröstet för det, ofta kritiserad av andra människor som är avundsjuka och som genom att peka finger åt dig drar bort uppmärksamheten från det enkla faktum att det kanske är han eller hon själv som är en misslyckad figur – inte du!

Om du vågar kan du bevisa den här tanken för dig själv med ett enkelt experiment.
Gå ut och ställ dig på en trottoar eller ett torg.
Titta och peka rakt upp i himlen.
Folk som passerar kommer förstås att haja till, men vem tittar de på?
De kommer inte att titta på dig, utan de kommer försöka se vad det är du pekar på uppe i det blå.
Det är precis på samma sätt som när människor inte kan hantera att du tar plats. Då är det lättare för dem att leda bort uppmärksamheten från sin egen oförmåga att åstadkomma saker och ting genom att kritisera dig, istället för att anstränga sig och själva försöka göra ett ännu bättre jobb.

Tänk på att kritik många gånger i själva verket kan vara ett förklätt beröm.

Skaffa självförtroendet du vill ha och kanske behöver

Jag vill - jag kan - Jag ska!

"Jag har läst ett enormt antal "självhjälpsböcker" och böcker om mental träning, nlp m.m, för jag har ett stort intresse i detta ämne, men när jag snubblade över "Jag vill, jag kan, jag ska" av Thomas Nilsson så kände jag att om jag hade hittat denna bok för flera år sedan så hade jag inte behövt köpa nån mer bok. Helt otroligt bra är den!!!
Kent Ögren

”Boken hjälper mig varje gång jag tappat tron och drömmarna. Jag önskar jag kunde skriva att jag sträckläste den, men då hade ju inte boken fyllt sitt syfte. Jag hinner nämligen bara något kapitel åt gången innan jag åter är en “doer” och i full färd med nya planer! Tack för mycket kloka ord och för att jag får vara jag, för jag VILL, jag KAN och jag SKA! =) Den ger mig inspiration och påminner mig om vad som är viktigt för mig. ”
Nathalie Andersson

”På ett lättsamt och trevligt sätt tog boken mig tillbaka till mig själv. Många "livscoach-tips" är antingen så analyserande så man till slut tror att allt man gjort i livet har varit fel. Andra är så äckelhurtiga så man tröttnar på att läsa/lyssna efter fem minuter. Den här boken är full med tips och trix som är lätta att ta till sig var man än är i livet och man känner att man växer i lagom takt. Boken har hjälpt mig enormt. Den ligger på nattduksbordet och jag läser något passande kapitel i den så fort jag börjar känna mig lite låg. Superbra och billig form av terapi! Jag vill-jag kan-jag ska har (tillsammans med boken Rivstart) hjälpt mig att ta steget för att förverkliga min dröm, att starta eget företag och bli min egen chef. Efter lite peppning från boken tog jag mod till mig och sade upp mig från mitt jobb, ett jobb som inte har varit roligt på många år, på en arbetsplats som enbart andas kaos, knäckta medarbetare utan framtidstro osv. Jag har tipsat mina kollegor om den här boken. Risken är att det blir tomt på arbetsplatsen om alla läser den.”
Agneta Hermansson, AH Stallkonsult

"Boken ifrågasätter mycket och konfronterar tankar som man har! Man får aha-upplevelser och man kan se på saker från olika synvinklar. Den är lättläst och har ett bra format!"
Paul Spartalis

"Boken innehåller många användbara tips när man kört fast och det känns tungt med försäljningen. Den är mycket lättläst och rekommenderas av mig."
Michael, Eksit Data

"Jag köpte boken ”Jag vill – jag kan – jag ska” till en mycket kunnig kollega som gör ett bra jobb men behöver stärka sitt självförtroende och förstå hur bra jobb hon gör.
Det gör mig gott att hjälpa henne att bli starkare och må ännu bättre i sitt yrkesliv."

Börje Johansson, Hill-Rom Liko Nordic

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

Artikeln är skyddad med Google authorship

Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?

Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till www.smartare-liv.se i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss).

Om du vill länka till artikeln blir vi såklart jätteglada.


Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet här:

Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.

Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap