Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

25 tips om bättre självdisciplin i vardagen (inte lika tråkigt som det låter)


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

Disciplin är egentligen att välja det du verkligen vill ha, framför det du vill ha JUST NU.. Det handlar om att börja göra saker och skapa förändringarna du vill ha nu direkt.

Vi ska prata om det nu. Du ska få 25 tips om hur du får det du vill ha till slut


1. Lova inte saker du inte kan hålla. Det är mycket bättra att lova mindre och leverera mer i allt du gör. Lova inte barnen saker du redan vet att du inte kan hålla.

2. Börja varje dag med din viktigaste uppgift och strunta i de saker som bara är krav men inte ger något tillbaka.

3. Gör klart saker helt och hållet. Lämna inte vissa saker ogjorda så att du måste starta på nytt med dem hela tiden.

4. Sluta varje vecka med att checka av att du hunnit med det DU har prioriterat.

5. Stäng av mobiltelefonen när du har annat att göra. Folk är galna idag. Om de inte får tag i dig på ett nummer så ringer de alla andra nummer direkt efter. Bli inte en slav för andras behov av att få tag i dig nu. Bara för att telefonen ringer är det inte säkert att du kan svara. Kan du förstå vikten av det?

6. Istället för att göra en "Att-göra-lista", föreslår jag att du gör en Att-inte-göra-lista.
På den listan passar saker som...:
1. ...andra borde göra eftersom det är deras jobb och/eller de gör det bättre än du gör.
2. ....inte är särskilt produktiva och inte leder någon vart men som du bara gör utan att tänka på det.
3. ...är stressande och/eller tråkigt ( Hur kan du förändra så det blir roligare att göra dem?)
Gör det lätt att prioritera. Allt du har att göra kan du ställa mot frågan: Vad är viktigast att jag gör just nu? Du kan inte hinna allt du vill men du kan hinna det viktigaste. Ställ också frågan ”Vad borde/kan någon annan göra istället för mig?”

7. Gör en lista över enkla saker i livet som du uppskattar och välj en av dem att göra varje dag.

8. Utvärdera allt nytt genom att fråga: Kommer det här att förenkla mitt liv?

9. Ha inte så mycket tålamod. Tålamod kan vara bra att ha men det kan också stressa upp dig. Handla när det är mindre köer, handla på nätet, ta den första tiden på morgonen hos tandläkaren/läkaren. Se till så att andra inte slösar med din tid och ditt liv.

10. Lägg ner lite tid nu på att lära dig något som kan spara tid åt dig hela ditt liv. Lär dig hur du organiserar din e-post till exempel. Lär dig ett bättre sätt att göra något som du spenderar mycket tid på.

11. Gör saker rätt första gången. Att göra sitt bästa istället för att vara lat är ett bra sätt att göra livet mycket enklare.

12. Öppna ditt sinne för positiva förändringar. Bara för att du alltid gjort på ett visst sätt är det inte säkert att det är det bästa sättet. Om du fortsätter att göra samma saker på samma sätt kommer du att att få samma resultat. Vi lever våra liv på ett oplanerat sätt och med samma sätt att göra saker helt enkelt för att vi inte tänker på hur vi gör dem. Hitta sätt att göra saker på ett bättre sätt.

13. Akta dig för minsta motståndets lag. Livet är inte lätt och speciellt inte om du planerar att åstadkomma något som är värt något.

14. Prioritera din lycka. Om du inte värderar dig själv, tar hand om dig själv och står upp för dig själv så saboterar du för dig själv och försvårar ditt liv. Det är möjligt att ta hand om dina egna behov och samtidigt ta hand om andras.

15. Ge dina idéer och drömmar en chans. Livet handlar inte om att få chanser, det handlar om att ta dem. Du kommer aldrig att vara säker på att de fungerar men du kan alltid vara hundra procent säker på att du inte når fram till något om du inte tar chansen.

16. Skapa tid varje dag för att göra något som väcker din passion och känsla för mening. Det kan vara så enkelt som att få en stund för dig själv med ett fotbad eller att jobba frivilligt för en organisation.

17. Säg nej. Precis som vi blev tillsagda som barn och som vi själva säger till våra barn, säg nej. Ibland har du för mycket att göra och att tänka på. Bara för att du vet att du kan göra något och att du gör det bättre än andra så betyder det inte att det är din plikt varje gång. Vilket känns bäst? Tio saker som inte är klara eller en som är helt färdig? Vilket känns bäst? Att lägga ner en extra timme om dagen på de du älskar eller att Göran på jobbet som alltid kommer sent med jobb får sin dag räddad?

18. Låt inte alltid jobbet komma först. Även om du älskar ditt jobb – det gör jag också – så behöver du låta andra delar av ditt liv få uppmärksamhet också. Det är ibland lättare sagt än gjort men om man tänker på det så gör man det oftare. När du blir gammal är det inte alla möten du inte var på som du kommer ångra.

19. Den som är tuff mot sig själv får ett enklare liv. Att slappa, äta bakelser, strunta i att motionera har ett pris. Att inte ha en ambition med sitt liv har ett pris.

20. Balansera dina förväntningar. Livet strular ofta till det för oss för att vi har för höga förväntningar på oss själva och andra. Det är bättre att koncentrera krafterna på det du gör än på resultatet av det du gör. När du gillar det du gör accepterar du lättare resultatet av det, vilket det än blir.

21. Tänk lite mindre på framtiden. Planera för den men gör det i nutid.

22. Tänk innan du handlar. Tage Danielsson sa det bra: ”Säll är den som har till rättesnöre, att alltid tänka efter före”. Men tänk inte ihjäl dig. Det finns människor som aldrig kommer till skott för att de är rädda för att något ska bli fel.

23. Gör alltid det jobbigaste först. När du har gjort det som du dragit dig för att göra kommer du att känna dig fri.

24. Titta på ditt liv ur ett brett perspektiv. Behöver du verkligen klämma in en aktivitet för varje barn direkt efter skolan varje dag? Eller sju möten på en dag? Ta ett steg tillbaka och titta på vad du kan ta bort från kalendern snarare än klämma in där.

25. Varje dag händer oväntade saker. Räkna med det och avsätt tid till ”hoppsan-saker”. Låt helt enkelt inte de här ”utryckningarna” eller ”bråttomsakerna” förstöra resten av din dag. Planera för dem, gör något åt dem och gå tillbaka till det du har planerat att göra.

Lite att tänka på...

Storsäljaren om att LEDA sitt liv (inte bara leva det)

Så blir du framgångsrik - utan pengar, utan kontakter och med helt fel bakgrund

"Jag vill från djupet av mitt hjärta säga TACK och åter TACK för att du har skrivit boken "framgångsrik".
Den har på riktigt förändrat mitt liv. Gett mig smärtsamma insikter om mig själv som jag nu arbetar stenhårt med att förändra. Jag har bloggat och instagrammat om hur fantastisk den är och rekommenderar den till alla jag känner. Mitt ex är min ständiga följeslagare i handväskan, nerlusad med hundöron, tankar, funderingar och svar och den tänker jag behålla. Nu tar jag steget med något jag drömt om alldeles för länge och det är du som är en stor del i att jag vågar. Tack för att du skrev denna bok och tack för att du har förändrat mitt liv."

Tina, putasmellonme.com

"Jag har läst många så kallade framgångsböcker i mitt liv, det har ALDRIG hänt att jag läst ut en bok så fort.
Vilken känsloresa!! Hade högläsning för min man, ( jag brukar göra så när hans entreprenörshjärna brinner för mycket). Den här boken är helt unik, det finns en del i denna genre, men ingen som beskrivs på ett sådant pedagogiskt, träffsäkert sätt. Man känner trovärdigheten, man känner, energin, man känner all den kraft du lagt ner och det skapar respekt!! Med ett mod och ett sätt att bjuda på dig själv i boken, blir den så direkt att det inte går att sluta läsa, det går heller inte att ducka. Tack är ju ett för mesigt ord i dessa sammanhang! Men i alla fall, Tusen tack för att du valt och skriva den här boken. Som mina ungdomar säger DEN ÄGER!!"

Anna Bengelsdorff, Ellos

"Jag läser Framgångsrik och får den ena aha-upplevelsen efter den andra , jag är nog lite kär dig, för du skriver om mig och du har avslöjat mig . Nu har jag beslutat att mitt arbete de närmaste dagarna består av att läsa, och den här gången LÄSA din bok. Jag tar den till mig, jag antecknar , jag blir glad av dina träffsäkra provokationer, lägger boken ifrån mig för att reflektera, känner igen mig och känner igen min omgivning. Jag har läst böcker om personlig utveckling och karriärutveckling tidigare, begreppen är inte okända och jag har nått olika grad av inspiration, men ( förbjudet ord !!!) nu golvas jag och du öppnar mina ögon. Undrar om det är så här det känns att vara / bli religiös....."
Mia Rieder

"Boken var min resesällskap på flyget nyligen och jag kan sammanfatta att detta var en helt suverän bok: klarsynta, beska droppar serverade på klarspråk i krasshetens bleka lampsken; helbra! Jag har självt byggt bolag på mottot "Framgång är planerad, shit happens" och kan skriva under på allt i din bok med erfarenheter från företagandets skitiga skyttegravar.Jag har läst och studerat i hela mitt nyfikna liv och kan slå fast att detta är den bästa bok om personlig utveckling jag någonsin läst."
Ulf Engerby, Qbranch AB

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

Artikeln är skyddad med Google authorship

Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?

Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till www.smartare-liv.se i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss).

Om du vill länka till artikeln blir vi såklart jätteglada.


Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet här:

Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.


Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap