Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

10 livsviktiga orsaker till varför du aldrig ska ångra gamla beslut


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

Ånger, skam och skuld bland de värsta känslor som vi kan plåga oss själva med – och det är de flesta av oss också väldigt bra på. Det är varken konstigt eller onaturligt att de här känslorna blossar upp och tar över livet då och då. Det är bara mänskligt att rannsaka sig själv ibland och ifrågasätta, tvivla och ångra saker som vi har gjort och sagt – men också sådant som vi inte gjorde eller sa.
Men även om det hade gått att spola tillbaka bandet, så finns det starka skäl till varför du aldrig ska ångra gamla val och beslut, oavsett hur felaktiga, dumma och aningslösa de än tycks vara:

1. Dumma val och felaktiga beslut ger oss värdefulla erfarenheter
Det går inte att försäkra sig mot besvikelser, misslyckanden och motgångar – och det hade inte varit särskilt smart att göra det även om det var möjligt. Vet du varför? För att bakslag och dumma val lär oss viktiga saker. Missräkningar formar oss som människor och ger oss en chans att undvika att göra samma misstag en gång till. Bakslag lär oss att det alltid går att resa sig och ta nya tag igen. Eftersom det är helt meningslöst att försöka ändra på det som har varit, så kommer du att må mycket bättre ju fortare du inser att det är totalt onödigt att slösa tid och energi på att älta sådant som du ändå inte kan påverka längre. Det är en tuff insikt att ta till sig och det brukar ta tid för de flesta att lära sig tänka så, men det gör med lite övning. Genom att sluta ångra gamla beslut får du mer energi över till att ta itu med sådant som du verkligen kan påverka.

2. Du får en chans att förlåta dig själv
Vi själva är oftast vår egen hårdaste kritiker. Vi har svårt för att acceptera att vi gör fel och väljer fel ibland. Ibland har vi mycket svårare att förlåta oss själva än andra människor. Ansträng dig för att förlåta dig själv – det är först när du har gjort det som du kan acceptera konsekvenserna av dina dåliga val och gå vidare. Och lär dig att det finns en tjusning i att ingen någonsin är, eller behöver vara, felfri.

4. Varje gammalt beslut ger dig en ny möjlighet att förändra ditt liv
Många av de beslut som vi fattar är varken särskilt genomtänkta eller smarta. Ofta handlar vi på ren impuls och magkänsla – och ibland kan det bli riktigt bra. Andra gånger kan vi inte fatta hur korkade och naiva vi är. Men ett viktigt faktum kvarstår – oavsett vilka negativa konsekvenser ett beslut får, så kändes det där beslutet som det bästa alternativet för dig just där och då. Och det är precis så du ska fortsätta agera – ta de beslut som känns rätt just nu. Stå för att de kan bli både rätt och fel. Gör dina val, ta ansvar och acceptera konsekvenserna, vilka de än blir.

5. Dina dåliga beslut definierar inte dig som person
Det är aldrig dina beslut som avgör om du är en ”bra” eller ”dålig” människa, även om många tycks tro att flera misslyckade val automatiskt gör oss till en misslyckad person. Så är det ju förstås inte. Det viktigaste vi kan lära av mindre bra beslut är att vi alltid kan välja om och ta nya beslut som därmed också skapar nya (och bättre) resultat.

6. Ta nya beslut för att du kan
Ägna din tillvaro en tanke. Du lever i ett fritt och demokratiskt samhälle. Det innebär att du själv har möjlighet att bestämma över det mesta av ditt liv. Tänk på hur det skulle vara att bli fråntagen den möjligheten. Och tänk på att du alltid kan göra nya val och ta nya beslut.

7. Du blir modigare av att lära dig hantera känslan av dåliga beslut och göra något bra av den
Allt handlar om motsatsförhållande. Utan sorg kan vi inte känna lycka, utan misslyckande kan det inte finnas framgångar. Flummiga floskler – men de är sanna. Och vi kan inte känna mod utan rädsla, så gör dig själv en tjänst och våga konfrontera även negativa konsekvenser. Låt erfarenheten göra dig modigare och använd negativa känslor som bränsle för att bli bättre på att hantera nya förändringar, besvikelser och oförutsedda händelser.

8. Beslut som får negativa konsekvenser hjälper dig att tydligare bestämma vad du vill ha ut av livet
Många gånger vet vi inte riktigt vad vi vill – förrän vi får uppleva saker som vi inte vill vara med om. Men hur vi än väljer, så får våra val konsekvenser. Du lär dig att bli bättre på att bestämma vad du vill ha ut av livet om du lär dig av dina gamla erfarenheter och mindre lyckade val.

9.Tänk om och tänk rätt – för varje ”dåligt” beslut kommer du att ta ett nytt, bättre beslut
Det spelar ingen roll hur många beslut du tar och som i backspegeln visar sig vara mindre bra – det viktiga är att du fortsätter att bestämma själv. Om ger upp viljan att ta egna beslut, så finns det bara ett annat alternativ (och det är mycket, mycket värre än att göra dåliga val då och då) – du låter andra människor bestämma åt dig. Och det kan aldrig bli lika bra.
Dessutom innebär även alla dåliga val som du gör att du tar kontroll över ditt eget liv – vilka beslut du än tar, så innebär de att du lever ditt liv efter dina egna värderingar och val.

10. Du gör aldrig några misstag. Du skaffar bara nya erfarenheter
Ja, så enkelt är det faktiskt. Så fort du lär dig att döpa om ”dåliga” beslut till lärorika erfarenheter, så kommer du också att kunna kontrollera dina tankar och förändra dina värderingar och ditt sätt att hantera mindre lyckade beslut och dess konsekvenser

Lästips som andra har gillat

Gör det nu - eller ångra dig i graven

”Fem poäng av fem! Perfekt språk – direkt till läsaren. Det finns sammanfattningar, frågeformulär, saker att komma ihåg eller tänka på. Personlig, tydlig och med stor empati. Man får tillit till författare från första raderna – det syns direkt att han vet vad han skriver om. Uppmuntrar och vägleder. Lagom djup, mycket psykologisk och väldigt nyttig. Boken hjälpte mig att förstå mig själv bättre. Jag fastnade i vissa avsnitt och fick läsa om dem, t. ex, om beroende av andra människor, då fick jag tänka om mina relationer med de andra och förstå att det är/var bara bra att släppa taget och gå vidare, att bli mer vuxen och oberoende.”
Marina Wallin, Stocka

”Jag blev lite besvärlig för familjen hemma efter jag läst boken men också otroligt peppad och glad, mycket för att jag förstod att det faktiskt finns fler som är som jag och det går att göra något åt det. Jag började sakta tänka i andra banor. Jag är inte dålig på att genomföra saker, men är av den oroande karaktären som funderar väldigt mycket på "vad som kan hända längre fram" och går in i en ond cirkel som stjäl otroligt mycket energi. Förändringarna började sakta ta form allt efter sidorna i boken och nu känns livet enklare, roligare och nu tar jag rätt steg och gör rätt saker i mitt liv. En bok att ha med sig lång tid.”
Anette Dahlgren, Trekanten

”Man får sig en tankeställare att tiden går men det man lär sig är att det inte är för sent att starta nya projekt och utmaningar... Boken innehåller många tänkvärda kapitel som faktiskt hänger ihop med mental träning också...”
Maud Gradh Karlsson

”Det bästa med boken var sättet den var skriven på, enkel att förstå och gav konkreta tips.
Den har absolut hjälpt mig, den gav mig verkligen en spark i baken och fick mig att inse att det bara var att bestämma sig! Jag kommer förmodligen läsa om den flera gånger. Jag skulle rekommendera den till alla, även den andra boken jag köpte, "Rivstart" var hur bra som helst.”

Emelie Karlsson, Ulricehamn

”Den svenska modellen bygger bland annat på trygghetsnarkomani, och den här boken utmanar oss att lämna detta trygga landskap. Boken har fått mig att tänka till och i högre grad värdera vad jag sysslar med (och inte sysslar med). Den har påverkat mina vägval inför framtiden i en hälsosam riktning (och gjort mig mindre beroende av trygghet). Köp den!”
Lollo Vestlund

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

Artikeln är skyddad med Google authorship

Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?

Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till www.smartare-liv.se i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss).

Om du vill länka till artikeln blir vi såklart jätteglada.


Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?Prenumerera gratis på månadsbrevet här:

Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap