Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

5 saker som gör att du verkar dummare än du egentligen är


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

De flesta av oss har rätt höga tankar om oss själva. Vi ser oss som smarta, allmänbildade och socialt begåvade. Men det finns också en hel del saker som vi gör och säger – utan att vi ens tänker på det – som får oss att framstå som lite mindre intelligenta i omgivningens ögon.

Här är sex saker som du aldrig mer ska göra för att verka dummare än du egentligen är:

1. Klä ned dig
Världen handlar mycket om yta, idag mer än någonsin förut. Det kvittar hur smart och välutbildad du än är, glider du runt i en solkig t-shirt och mjukisbyxor så är domen från samhället hård – du är en loser. En arbetslös, småkorkad slacker kan däremot få både respekt och jobberbjudanden om han/hon klär sig snyggt och kan föra sig någorlunda civiliserat.

2. Uttala ord fel eller använda felaktiga citat
Det spelar ingen roll om du är elegant klädd och kan för dig, du framstår ändå som korkad om du uttalar ord fel (”igenkligen”), använder ord som du inte riktigt vet vad de betyder eller slänger dig med citat som du har missuppfattat (”Har man rott fan iland så får man ta båten tillbaka”). Tänk på vad du säger – folk tar dig inte på allvar om du pratar som ett barn eller om du använder ord som du inte kan förklara.

3. Låtsas att du bara lyssnar

Det är lätt att låta blicken fastna på något i fjärran och bara låta tankarna sväva iväg. Det är lätt att zona ut när man lyssnar på någon som pratar och som vi egentligen inte är så intresserade av. Men förr eller senare blir vi avslöjade och framstår då som antingen arroganta eller kanske rent av dumma för att vi inte visar respekt eller faktiskt inte förstår vad motparten säger. Håll ögonkontakt och visa med ditt kroppsspråk att du är närvarande. Du behöver inte prata, bara lyssna och nicka och humma då och då, så har du räddat ditt eget skinn.

4. Prata för mycket
De flesta människor älskar att höra sin egen röst – och överskattar betydelsen av allt vi har att säga. Sanningen är den att de flesta andra antagligen inte alls tycker att allt du säger är lika viktigt, spännande och intressant, så tänk lite Charles Bronson då och då – sluta babbla och håll dig till saken. Kort och sakligt. Då hinner du tänka mer på vad du säger och inte bara låta munnen gå.

5. Prata för lite
Å andra sidan kan den som pratar för lite ofta uppfattas som lite … tja, dum som inte riktigt hänger med i snacket. Folk är snabba på att döma, så försök att hitta en balans mellan att inte prata för mycket – eller för lite.


Lästips som andra gillat

Konsten att sätta smarta mål - och att nå dem

”Boken fick mig att öppna ögonen för att jobba mer målinriktat. Den här boken ligger nu som grund i vårt nya tänk när vi ska presentera vår marknadsplan. Mycket lättläst och bra bok.”
Jonas Andersson, Scantec Lab

"Jag har använt boken vid uppsättning av affärsmål för en enhet och den har hjälpt mig med principer och guidelines, Boken gav mig tankar att reflektera över när det gäller målsättningar.”
Ronny Eryd

”Den tog upp både jobbet och privat, allt hör ju ihop. Jag fick veta för ett år sedan via en utvärdering att jag inte var så strukturerad. Jag chockade mig själv och min omgivning. Men när jag började fundera lite på det så var det nog ganska sant. Jag är duktig på att kasta upp bollar men inte att ta ner. Jag måste börja jobba med mål så jag vet att jag kommer i mål och att jag jobbar mot rätt mål. Det är ett pågående arbete kan jag säga. Jag här läst flera böcker från ert förlag och det jag tycker bästa om är böckerna är korta och koncisa, lull-lullet är bortskalat. De innehåller praktiska tips för att komma vidare. De är dessutom roliga att läsa vilket höjer värdet ytterligare.”
My Oscarsson, Saferoad

"Boken har hjälpt mig med att stanna upp och fundera på vad jag vill, och hur jag på ett målmedvetet sätt kan ta mig dit. Jag ska nog gå tillbaka till boken då och då, det kan löna sig."
Pernilla Jansson, Ateljé Smått & Mått HB

”Boken har hjälpt mig att skapa bättre beslutsunderlag i mitt företagande. Jag har lättare att hålla rätt kurs och följa en plan. Boken var pedagogisk och bra.”
Appelgren, Arevenue

”Boken var en effektiv och innehåll inspirerande sammanfattning av ett viktigt ämne. Jag använder mig av ”målkedjor” när jag sätter upp mål, vilket leder till bättre måluppfyllnad.”
Peter Magnusson, Marinshopen R.M. AB

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

Artikeln är skyddad med Google authorship

Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?

Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till www.smartare-liv.se i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss).

Om du vill länka till artikeln blir vi såklart jätteglada.


Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?Prenumerera gratis på månadsbrevet här:

Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.


Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap