Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

5 tips för att skapa en bättre och mer tillfredsställande tillvaro


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

1. Statistiken är inte särskilt uppmuntrande, men genomsnittsmänniskan tillbringar 99 117 (dvs. 12 390 dagar) med att jobba. Hur många av dessa vi tillbringar på ett jobb som vi innerst inne avskyr och tillsammans med människor vi inte tål vågar vi inte ens tänka på. Få av oss är så lyckligt lottade att vi jobbar med det vi vill göra – men fler borde ta chansen. Hur bra trivs du på ditt jobb? Vad krävs det för att våga bryta upp och hitta ett bättre jobb? 90-talets hysteriska titelsjuka är tillbaka igen och skapar mer onödig stress och hets. Men skit i alla långa, korkade och intetsägande amerikanska titlar. Ditt jobb är aldrig synonymt med dig själv. Sitter du fast i ett själsdödande jobb, så är det ännu mer livsnödvändigt att se till att skapa en meningsfull fritid som skapar balans i ditt liv.

2. Sluta nedvärdera dig själv. Inse att du är precis lika betydelsefull och viktig som alla andra människor – och i synnerhet de som tar upp mer plats med sitt skryt i sociala medier. Man behöver inte fläka ut hela sitt liv på internät för att räknas även om många tycks tro det idag. Om ett träd faller i skogen och ingen lägger upp ett Youtube-klipp på det – betyder det att det inte har hänt då?
Lär dig att sätta gränser och säg nej när du inte vill eller orkar göra saker som andra bara förväntar sig att du ska ta tag i. Genom att sätta upp tydliga gränser visar du också din omgivning hur du vill att de ska behandla och bemöta dig.

3. Bekräftelsebehovet har antagligen aldrig varit större i världen än nu. Men det är meningslöst att jämföra dig med andra människor. Det enda vi ser när vi ängsligt börjar jämföra oss med andra är en välpolerad yta – en falsk, Photoshoppad yta som inte avslöjar hur personen bakom bilderna och den glassiga tillvaron egentligen mår eller lever. Livet på Instagram är sällan så fantastiskt som det ser ut och att hela tiden jämföra sig själv och sitt liv med andras resulterar bara att du känner dig misslyckad och ointressant – helt i onödan.

4. Ta inte allt så allvarligt. Det är stor skillnad på att bara skämta bort allting och att försöka se det roliga i saker och ting som inte går exakt som det var planerat. Att kunna skratta åt sig själv är det bästa botemedlet mot stress och en ändlös hetsjakt efter prestige, prylar och bekräftelse.

5. Sänk tempot. Att våga gå emot strömmen och varva ned, slappna av och koppla ur är så sällsynt att det numera nästan betraktas som avvikande och provokativt. Läs papperstidningar och riktiga böcker istället för på läsplattor och i mobilen. Ge dig en chans till att laga mat som tar tid att förbereda och tillaga – och ät långsamt. Gör allt långsammare än du brukar. Klyschan är fortfarande sann – om du stannar upp för att lukta på rosorna, så kommer du också upptäcka en vackrare, lugnare och mer harmonisk tillvaro.


Så där, lite att börja med

Hur du motiverar dig själv när allt suger

Hur du motiverar dig själv när allt suger

"Det är invikta sidor, understrykningar och det känns som att jag var tillbaka i skolbänken och läste favoritämnet igen. Det är så mycket som är bra att det är svårt att börja. Jag gillar tonen, ämnena och det konkreta tilltalet. Det här kan vara den bästa bok jag har läst inom ämnet personlig utveckling. Och då har jag läst många!"
Henrik Persson, Hisingen

"Jag fick den här boken i handen av en vän som läst den. Han tyckte att jag behövde lyftas upp och jag var skeptisk till att en bok skulle kunna hjälpa mig med det. Men snart satt jag där och log. Fantastisk bok som verkligen visar konkret hur man ska få fart på sig själv. Jag ska snart köpa ett exemplar själv."
Daniela Björklund, Sigtuna

"Det bästa med boken är att den är rolig också. Författaren har en skön förmåga att både visa hur man ska göra och samtidigt skoja om våra tillkortakommanden som människor. Kul. Bra. Rekommenderas."
Krister Nordström, Vellinge

"Den här boken har hjälpt mig att göra mina arbetsveckor mycket roligare. Jag har känt mig träffad många gånger och skulle vilja spela tillbaka tiden 20-30 år och gjort saker annorlunda från början."
Peter Stensson, Oxie

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

Artikeln är skyddad med Google authorship

Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?

Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till www.smartare-liv.se i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss).

Om du vill länka till artikeln blir vi såklart jätteglada.

Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet här:

Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.


Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap