Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

5 onödiga vardagsvanor som kan ta livet av dig


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

Livet är tillräckligt full av faror, eller hur? Så varför utmana tillvaron ännu mer? Här är fem vanor som du borde göra dig kvitt redan idag för att slippa dö i förtid:

1. Skippa sockret i kaffet
Utan kaffe stannar världen. Så låter det i alla fall. Alla verkar vara smått panikslagna över att inte få tillräckligt med kaffe i sig för att kunna fungera överhuvudtaget. Hur nyttigt kaffe i sig är diskuteras flitigt och juryn överlägger fortfarande. Det är forskningen är överens om är att det är sockret i kaffet som är den stora boven, så skippa sockret. Det går att lära sig tycka om svart, icke smaksatt kaffe.

2. Ge upp småätandet

Sverige är världsberömt för sitt fikande. Lägg till det faktum att vi idag småäter (skräp) mer än någonsin förut, så är det inte svårt att förstå varför allt fler också blir tjockare och ohälsosamma. Det är viktigt att äta ofta, men tänk på vad du stoppar i dig. Ät en frukt istället för godis, drick vatten istället för den där moccachinon. Att småäta skräpmat är en dålig vana, gör det till en bra vana att äta något nyttigt istället när du känner blodsockret falla.

3. Dra ner på TV-tittandet
Svenskarna tillbringar mer tid sittande, både på jobbet och på fritiden. Sortera lite i ditt TV- och Netflixfrossande. Allt som visas är inte värt att offra tid på. Dra ner på tiden i soffan och välj med lite eftertanke. Stillasittandet förkortar ditt liv, tro inget annat. Den som motionerar tre timmar i veckan är i genomsnitt 10 år yngre i kroppen än de som inte motionerar alls.

4. Motstå pillerknarkandet
Det öppnas nya apotek i var och varannan hörna nuförtiden. Och folk verkar älska att använda tabletter och mediciner som snuttefiltar. Det finns psykofarmaka för allt idag. Det värsta är att så många stoppar i sig värktabletter helt i onödan – ibland i förebyggande syfte. (Jag brukar få tandvärk, lika bra att jag stoppar i mig ett par Alvedon för säkerhets skull). Pillerknarkandet har blivit en ovana, så tänk en gång till innan du ”måste” ta nya värktabletter.

5. Ät ordentligt
Och det gäller att börja med en bra, hälsosam frukost. En rostad macka med marmelad och en kopp kaffe ger dig ingen energi. Studier har visat att de som helt skippar frukosten stoppar i sig fler tomma kalorier på kvällen istället – vilket gör oss feta och sjuka. Det är inte svårt att äta nyttigare – tänk lite bara. Det är lika enkelt att skapa nya hälsosamma vanor som att göra sig kvitt ohälsosamma ovanor.

Var snäll mot dig själv och se förändringen som långsiktig, börja inte med allt - men gör någonting idag för att komma ett steg närmare ett friskare liv redan nu

Lästips som andra har gillat

Gör det nu - eller ångra dig i graven

”Fem poäng av fem! Perfekt språk – direkt till läsaren. Det finns sammanfattningar, frågeformulär, saker att komma ihåg eller tänka på. Personlig, tydlig och med stor empati. Man får tillit till författare från första raderna – det syns direkt att han vet vad han skriver om. Uppmuntrar och vägleder. Lagom djup, mycket psykologisk och väldigt nyttig. Boken hjälpte mig att förstå mig själv bättre. Jag fastnade i vissa avsnitt och fick läsa om dem, t. ex, om beroende av andra människor, då fick jag tänka om mina relationer med de andra och förstå att det är/var bara bra att släppa taget och gå vidare, att bli mer vuxen och oberoende.”
Marina Wallin, Stocka

”Jag blev lite besvärlig för familjen hemma efter jag läst boken men också otroligt peppad och glad, mycket för att jag förstod att det faktiskt finns fler som är som jag och det går att göra något åt det. Jag började sakta tänka i andra banor. Jag är inte dålig på att genomföra saker, men är av den oroande karaktären som funderar väldigt mycket på "vad som kan hända längre fram" och går in i en ond cirkel som stjäl otroligt mycket energi. Förändringarna började sakta ta form allt efter sidorna i boken och nu känns livet enklare, roligare och nu tar jag rätt steg och gör rätt saker i mitt liv. En bok att ha med sig lång tid.”
Anette Dahlgren, Trekanten

”Man får sig en tankeställare att tiden går men det man lär sig är att det inte är för sent att starta nya projekt och utmaningar... Boken innehåller många tänkvärda kapitel som faktiskt hänger ihop med mental träning också...”
Maud Gradh Karlsson

”Det bästa med boken var sättet den var skriven på, enkel att förstå och gav konkreta tips.
Den har absolut hjälpt mig, den gav mig verkligen en spark i baken och fick mig att inse att det bara var att bestämma sig! Jag kommer förmodligen läsa om den flera gånger. Jag skulle rekommendera den till alla, även den andra boken jag köpte, "Rivstart" var hur bra som helst.”

Emelie Karlsson, Ulricehamn

”Den svenska modellen bygger bland annat på trygghetsnarkomani, och den här boken utmanar oss att lämna detta trygga landskap. Boken har fått mig att tänka till och i högre grad värdera vad jag sysslar med (och inte sysslar med). Den har påverkat mina vägval inför framtiden i en hälsosam riktning (och gjort mig mindre beroende av trygghet). Köp den!”
Lollo Vestlund

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

Artikeln är skyddad med Google authorship

Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?

Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till www.smartare-liv.se i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss).

Om du vill länka till artikeln blir vi såklart jätteglada.


Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?Prenumerera gratis på månadsbrevet här:

Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.


Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap