Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

5 steg för att upptäcka ditt verkliga jag


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

Det är först nä du verkligen känner dig själv som person som ditt syfte kommer att bli större än din rädsla för att prova nya saker och förverkliga drömmen om att nå ett mål.

1. Utnyttja tystnad och egentid

Stäng ned, dra dig undan, logga ut och koppla ur. Avsätt tid för att vara ensam och ha tålamod till att bara sitta i ett tyst utrymme och lyssna på vad dina innersta tankar vill avslöja för dig själv om dig själv. Orsaken till att så många idag väljer att hela tiden ha ljud och människor runt sig är för att de känner sig obekväma med att få reda på saker om sig själv. Det går att döva den inre rösten som vill berätta om ditt verkliga jag och om ditt verkliga syfte med hög musik, internet och TV och ett ständigt babblande i mobilen. Men i längden går det inte fly från de här tankarna – och varför ska vi det? Det är först när vi verkligen vågar lyssna på vårt inre vill säga som vi kommer att upptäcka vårt verkliga jag och verkliga syfte.

2. Fokusera på den du är och inte på vem du vill bli
Det kan låta motsägelsefullt, men orsaken till att så många aldrig riktigt når dit de vill är för att de lägger för mycket tid och energi på att ta reda på vem de vill bli (och vem de förväntas bli) istället för att fokusera på ditt egentliga mål. Du siktar kanske på fel saker av fel orsaker. När du har upptäckt ditt verkliga jag så vet du också bättre vad du innerst inne vill och får en mer konkret och ärlig heltäckande bild av dig plats i tillvaron.

3. Ta reda på dina styrkor och svagheter
Det här är svårt. Ofta är vi både för blygsamma för att lyfta fram våra starka sidor och för fega för att erkänna våra svagheter. Men ge dig själv en ärlig chans att konfrontera dem båda. Sluta tröska vidare med en sak om du ständigt bara stöter på motgångar. Ibland måste vi helt enkelt våga ge upp och lägga av. Att lägga av betyder inte att du ger upp – bara att gör mer tid och utrymme för något annat som passar dig bättre.

4. Hitta något som du verkligen brinner för
Och var brutalt ärlig mot dig själv här. Fokusera på sådant som verkligen får ditt hjärta att klappa fortare och inte bara lägga tid på sådant som andra förväntar sig att du ska engagera dig i. Förväxla inte andra människors behov och mål för dina egna.

5. Be om feedback
Det är lätt att snöa in på in egen envishet. Ibland ser vi inte skogen för bara träden. Ta ett steg tillbaka och få ett nytt perspektiv på din tillvaro genom att be de du litar på att ge dig (ärlig) feedback på det du strävar efter. Öppna dig för kritik, men be om konstruktiv kritik.

Skaffa självförtroendet du vill ha och kanske behöver

Jag vill - jag kan - Jag ska!

"Jag har läst ett enormt antal "självhjälpsböcker" och böcker om mental träning, nlp m.m, för jag har ett stort intresse i detta ämne, men när jag snubblade över "Jag vill, jag kan, jag ska" av Thomas Nilsson så kände jag att om jag hade hittat denna bok för flera år sedan så hade jag inte behövt köpa nån mer bok. Helt otroligt bra är den!!!
Kent Ögren

”Boken hjälper mig varje gång jag tappat tron och drömmarna. Jag önskar jag kunde skriva att jag sträckläste den, men då hade ju inte boken fyllt sitt syfte. Jag hinner nämligen bara något kapitel åt gången innan jag åter är en “doer” och i full färd med nya planer! Tack för mycket kloka ord och för att jag får vara jag, för jag VILL, jag KAN och jag SKA! =) Den ger mig inspiration och påminner mig om vad som är viktigt för mig. ”
Nathalie Andersson

”På ett lättsamt och trevligt sätt tog boken mig tillbaka till mig själv. Många "livscoach-tips" är antingen så analyserande så man till slut tror att allt man gjort i livet har varit fel. Andra är så äckelhurtiga så man tröttnar på att läsa/lyssna efter fem minuter. Den här boken är full med tips och trix som är lätta att ta till sig var man än är i livet och man känner att man växer i lagom takt. Boken har hjälpt mig enormt. Den ligger på nattduksbordet och jag läser något passande kapitel i den så fort jag börjar känna mig lite låg. Superbra och billig form av terapi! Jag vill-jag kan-jag ska har (tillsammans med boken Rivstart) hjälpt mig att ta steget för att förverkliga min dröm, att starta eget företag och bli min egen chef. Efter lite peppning från boken tog jag mod till mig och sade upp mig från mitt jobb, ett jobb som inte har varit roligt på många år, på en arbetsplats som enbart andas kaos, knäckta medarbetare utan framtidstro osv. Jag har tipsat mina kollegor om den här boken. Risken är att det blir tomt på arbetsplatsen om alla läser den.”
Agneta Hermansson, AH Stallkonsult

"Boken ifrågasätter mycket och konfronterar tankar som man har! Man får aha-upplevelser och man kan se på saker från olika synvinklar. Den är lättläst och har ett bra format!"
Paul Spartalis

"Boken innehåller många användbara tips när man kört fast och det känns tungt med försäljningen. Den är mycket lättläst och rekommenderas av mig."
Michael, Eksit Data

"Jag köpte boken ”Jag vill – jag kan – jag ska” till en mycket kunnig kollega som gör ett bra jobb men behöver stärka sitt självförtroende och förstå hur bra jobb hon gör.
Det gör mig gott att hjälpa henne att bli starkare och må ännu bättre i sitt yrkesliv."

Börje Johansson, Hill-Rom Liko Nordic

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

Artikeln är skyddad med Google authorship

Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?

Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till www.smartare-liv.se i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss).

Om du vill länka till artikeln blir vi såklart jätteglada.


Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?Prenumerera gratis på månadsbrevet här:

Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.


Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap