Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

Tio smarta råd om pengar till unga vuxna


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

Det är läskigt vilken dålig koll många unga vuxna idag har på pengar. De spar mindre än andra generationer någonsin gjort och har mycket högre materiella krav. De vill resa, bo lyxigt, äta bra och lägga pengar på upplevelser – dessutom vill de jobba så lite som möjligt.

Vakna säger jag! Den smocka de får i ansiktet när de förstår att den här ekvationen inte går ihop måste göra riktigt ont. Det är inte konstigt att så många unga vuxna idag är deprimerade.

Och dessvärre kommer inte den här texten att vara förmildrande utan så rak som jag bara kan göra den för att du som ung vuxen ska förstå mer om hur det här med pengar fungerar.


10 Pengaråd för unga vuxna

1. Köp inte saker som du inte kan betala för omedelbar. När du får ditt första kreditkort kan det vara svårt att kontrollera ha-begäret och köpimpulserna.Du kommer att bli frestad av alla möjligheter du har och när du ser dina vänner handla saker kommer du att vilja göra det också – men lugna ner dig. Du kommer att kunna köpa sakerna du vill ha när du har sparat tillräckligt mycket för att betala för dem direkt. När dina kompisar shoppar loss nu och fastnar i ränteträsket så kommer du att ha ett mycket bättre läge på alla sätt senare. Ha som regel att kunna betala av allt du köper på kortet i slutet av varje månad. Kan du inte betala för det så ska du inte använda kortet.

2. Lär dig att budgetera dina utgifter. Att göra en budget är det enklaste sättet att kontrollera dina utgifter och ditt sparande. När du är ensam är det viktigt att så snabbt som möjligt bygga upp en pengabuffert att använda i nödfall. Sätt ett mål för hur mycket du ska spara varje månad och se till att pengarna förs över automatiskt till ett bra räntekonto varje månad. Jag vet att jag låter tråkigt men du kommer att tacka dig själv för det varje dag lite senare.

3. Spar till pensionen. Det är aldrig för tidigt att börja göra det. Som ekonomin ser ut i Sverige kan du inte räkna med att ha det särskilt kul som pensionär om du inte har sparat egna pengar. Jag vet att det är absurt och att den svenska pensionsekonomin har svikit oss alla – vi betalar enorma summor till pensionen men får väldigt lite tillbaka. Det är bara att inse att det är så. En annan sak som du måste förstå är att det jobb du har egentligen bara är en modern form av slaveri och ju snabbare du kan bli ekonomiskt oberoende, desto snabbare blir du fri. Om du spar pengar och låter dem arbeta för dig så kan du sluta jobba tidigare.

4. Börja spara för olika livshändelser. Sluta försöka imponera på din tjej/kille med dyra gåvor och middagar. Antagligen behöver du inte en ny bil eller ett stort hus att bo i heller. Fram till den dag då du har familj och barn är det smart att leva billigt och spara för saker som giftermål, barn och hus.

5. Bli värdefull för din arbetsgivare. Ingenting ökar dina inkomstmöjligheter lika mycket som hårt arbete. Var du än jobbar och vad du än gör så kommer inte din lön att öka om du inte klättrar uppåt. Byt arbetsgivare då och då när du känner att du inte kommer längre eller om de inte uppskattar det du gör för dem så att det syns i lönekuvertet.

6. Pengar på banken gör banken glad. När det är dags att köpa hus eller lägenhet får du en mycket bättre förhandlingsposition i förhållande till banken om du har sparade pengar. Du får bättre ränta och bättre villkor om de känner att du är en trovärdig person.

7. Var beredd på katastrofer. Försäkra dig privat. Hälsoförsäkring, olycksfallsförsäkring, hemförsäkring, bilförsäkring. Om du inte har försäkringar som täcker dig om du blir sjuk eller gör illa dig kommer du att bli fattig om det som inte ska hända ändå händer. Det svenska sjukvårdssystemet må vara av bra kvalitet men att vara sjuk länge är samma som att bli fattig.

8. Sätt dig in i börsen. Att köpa aktier i stora stabila företag har aldrig varit fel. Om du inte har någon i din närhet som kan något om aktier, köp en bok och läs, gå en kurs men sätt dig in i hur du får dina pengar att jobba för dig medan du sover.

9.
Sluta aldrig att lära dig saker. Kunskap är samma som pengar idag. Världen förändras i rasande takt och den som ligger först kunskapsmässigt kan tjäna massor av pengar på det. Gå kurser, lär dig ett nytt språk, lär dig saker på nätet (som nu). Att lära sig saker och aldrig se sig själv som färdig motiverar och stimulerar och låter dig få nya chanser hela tiden.

10. Starta eget om du kan och vill. Det här är min hjärtefråga. Som företagare har du mycket större chanser att skapa en förmögenhet än som anställd (i praktiken omöjligt). Att ta ett jobb bara för att det känns som att det är det man ska göra är fel tänkt men det händer ofta om man inte kommer från en familj med företagare. Jag har gjort en sajt om att starta eget som hjälper dig och dessutom skrivit Sveriges mest populära bok om att starta eget.


Till sist:
Pengar är viktigt. Det är bara så. Pengar ger möjligheter och brist på pengar är en av de viktigaste orsakerna till gräl i relationer så hur du än ser på pengar så går det inte att komma ifrån att det är lättare att ha dem än att inte ha dem.

Storsäljaren om att LEDA sitt liv (inte bara leva det)

Så blir du framgångsrik - utan pengar, utan kontakter och med helt fel bakgrund

"Jag vill från djupet av mitt hjärta säga TACK och åter TACK för att du har skrivit boken "framgångsrik".
Den har på riktigt förändrat mitt liv. Gett mig smärtsamma insikter om mig själv som jag nu arbetar stenhårt med att förändra. Jag har bloggat och instagrammat om hur fantastisk den är och rekommenderar den till alla jag känner. Mitt ex är min ständiga följeslagare i handväskan, nerlusad med hundöron, tankar, funderingar och svar och den tänker jag behålla. Nu tar jag steget med något jag drömt om alldeles för länge och det är du som är en stor del i att jag vågar. Tack för att du skrev denna bok och tack för att du har förändrat mitt liv."

Tina, putasmellonme.com

"Jag har läst många så kallade framgångsböcker i mitt liv, det har ALDRIG hänt att jag läst ut en bok så fort.
Vilken känsloresa!! Hade högläsning för min man, ( jag brukar göra så när hans entreprenörshjärna brinner för mycket). Den här boken är helt unik, det finns en del i denna genre, men ingen som beskrivs på ett sådant pedagogiskt, träffsäkert sätt. Man känner trovärdigheten, man känner, energin, man känner all den kraft du lagt ner och det skapar respekt!! Med ett mod och ett sätt att bjuda på dig själv i boken, blir den så direkt att det inte går att sluta läsa, det går heller inte att ducka. Tack är ju ett för mesigt ord i dessa sammanhang! Men i alla fall, Tusen tack för att du valt och skriva den här boken. Som mina ungdomar säger DEN ÄGER!!"

Anna Bengelsdorff, Ellos

"Jag läser Framgångsrik och får den ena aha-upplevelsen efter den andra , jag är nog lite kär dig, för du skriver om mig och du har avslöjat mig . Nu har jag beslutat att mitt arbete de närmaste dagarna består av att läsa, och den här gången LÄSA din bok. Jag tar den till mig, jag antecknar , jag blir glad av dina träffsäkra provokationer, lägger boken ifrån mig för att reflektera, känner igen mig och känner igen min omgivning. Jag har läst böcker om personlig utveckling och karriärutveckling tidigare, begreppen är inte okända och jag har nått olika grad av inspiration, men ( förbjudet ord !!!) nu golvas jag och du öppnar mina ögon. Undrar om det är så här det känns att vara / bli religiös....."
Mia Rieder

"Boken var min resesällskap på flyget nyligen och jag kan sammanfatta att detta var en helt suverän bok: klarsynta, beska droppar serverade på klarspråk i krasshetens bleka lampsken; helbra! Jag har självt byggt bolag på mottot "Framgång är planerad, shit happens" och kan skriva under på allt i din bok med erfarenheter från företagandets skitiga skyttegravar.Jag har läst och studerat i hela mitt nyfikna liv och kan slå fast att detta är den bästa bok om personlig utveckling jag någonsin läst."
Ulf Engerby, Qbranch AB

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

Artikeln är skyddad med Google authorship

Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?

Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till www.smartare-liv.se i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss).

Om du vill länka till artikeln blir vi såklart jätteglada.


Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet Smartare Liv här:

Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap