I din kundvagn:


Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

10 livsnödvändiga tips för att släppa taget om allt som bekymrar, oroar och tynger dig


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

Att släppa taget om allt som drar ned oss är något som vi alla, förr eller senare, måste lära oss att göra. Samtidigt som det är det viktigaste vi kan lära oss, så är det också bland det svåraste att förverkliga. Här kommer en handfull tips på hur du kan göra för att förändra och förbättra din vardag:

1. Sluta skjuta upp saker
Prokrastination handlar om rädsla för att misslyckas och för vad andra människor ska tycka och tänka om oss. Så länge vi inte gör saker som känns jobbiga, svåra och obekväma slipper vi ta reda på vad som händer om vi gör si eller så. Men att bara skjuta upp sådant till imorgon löser ingenting. Ta tjuren vid hornen. Vad är egentligen det värsta som kan hända om du tar tag i det där problemet direkt?

2. Sluta överdriv
Ge upp kampen om att alltid vara perfekt. Perfekt är bara en abstrakt illusion. Sätt stora mål och ha ambitioner, men överdriv inte. Inse att det finns ett tillfälle när det är tillräckligt bra. ”Lagom” är inget skällsord. Ibland är lagom tillräckligt bra. Lagom är alltid bättre än halvfärdigt.

3. Sluta klaga
Klaga en gång och gör sedan något åt saken. Går inte det, så släpp taget och gå vidare. Mer komplicerat än så behöver det inte vara många gånger för att för att få sinnesro.

4. Sluta jämföra dig med andra

Det är naturligt att vilja bli sedd och uppskattad och att jämföra sig med andra människor. Men håll koll på dig själv så det inte blir överdrivet. Acceptera att du har dina brister. Gör så gott du kan. Stå för dina egna principer och åsikter och lev ditt liv. Bara för att andra lever annorlunda behöver det inte betyda att de har det så mycket bättre. Fokusera på din egen tillvaro och gör det bästa av varje dag.

5. Gör en sak i taget
Att göra en massa saker samtidigt är oftast bara en illusion av att vi är upptagna. Multi-tasking blir trendigt igen då och då, men resultatet är fortfarande detsamma – vi blir splittrade och slarvar. Fokusera på att göra en sak färdigt åt gången innan du tar itu med nästa.

6. Försök inte förändra andra människor
Du kan influera och inspirera andra, men aldrig förändra dem om de själv inte vill förändras. Slösa inte värdefull tid på att irritera dig på andras ovanor, attityd och uppförande. Fokusera på din egen person och bli den bästa du själv vill vara.

7. Släpp det förflutna
Det går inte att påverka det som har hänt. Gjort är gjort. Acceptera att det enda du kan påverka är det som händer nu och i framtiden. Lär av misstagen och gå vidare.

8. Sluta vara så negativ
Attityd är något vi själv bestämmer. Bestäm dig helt enkelt för att vara öppen för nya saker, för förändringar och bestäm dig för att se möjligheter istället för svårigheter.

9. Släpp taget om vem du tror att du är
Tänk på innebörden i det taoistiska gamla ordspråket som säger ”När jag släpper taget om vem jag är, så blir jag den jag kan bli. När jag släpper taget om det jag har, så får jag vad jag behöver”.

10. Släpp taget om allt som du tror du behärskar
Den enda möjligheten att leva livet fullt ut och utvecklas som människa är att våga släppa taget om trygghetstänket som håller oss inlåsta i vår komfortzon och som begränsar oss. Utmana dig själv genom att göra saker som du inte tror att du kan, får eller orkar göra.


Hur du motiverar dig själv när allt suger

Hur du motiverar dig själv när allt suger

"Det är invikta sidor, understrykningar och det känns som att jag var tillbaka i skolbänken och läste favoritämnet igen. Det är så mycket som är bra att det är svårt att börja. Jag gillar tonen, ämnena och det konkreta tilltalet. Det här kan vara den bästa bok jag har läst inom ämnet personlig utveckling. Och då har jag läst många!"
Henrik Persson, Hisingen

"Jag fick den här boken i handen av en vän som läst den. Han tyckte att jag behövde lyftas upp och jag var skeptisk till att en bok skulle kunna hjälpa mig med det. Men snart satt jag där och log. Fantastisk bok som verkligen visar konkret hur man ska få fart på sig själv. Jag ska snart köpa ett exemplar själv."
Daniela Björklund, Sigtuna

"Det bästa med boken är att den är rolig också. Författaren har en skön förmåga att både visa hur man ska göra och samtidigt skoja om våra tillkortakommanden som människor. Kul. Bra. Rekommenderas."
Krister Nordström, Vellinge

"Den här boken har hjälpt mig att göra mina arbetsveckor mycket roligare. Jag har känt mig träffad många gånger och skulle vilja spela tillbaka tiden 20-30 år och gjort saker annorlunda från början."
Peter Stensson, Oxie

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

Artikeln är skyddad med Google authorship

Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?

Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till www.smartare-liv.se i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss).

Om du vill länka till artikeln blir vi såklart jätteglada.


Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet här:

Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.


Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap