Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

5 tecken på att du är deprimerad på riktigt


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

Många människor bär på ett frö till en djup depression utan att det märks särskilt tydligt utåt. Många är dessutom duktiga på att ljuga och maskera det för sig själv och klistrar på en bekymmersfri yta, både för sig själv och för andra. Tillhör du också dem som spelar teater och vägrar erkänna att du är deppig och tror att om du bara fortsätter med samma gamla rutiner, så går det över med tiden? Tänker du att man inte ska gnälla, för vem har sagt att livet ska vara en räkmacka?
Då är det dags att uppmärksamma några alarmerande varningssignaler:

1. Äter du mer eller mindre än du brukar? Dricker du mer alkohol och sover sämre? Stora förändringar när det gäller kost och sömn kan ofta vara inkörsport till depressioner.

2. Klistrar du på en bekymmersfri mask och ler och låtsas som ingenting när du egentligen mår skit inombords? Det behöver inte betyda att du är på väg att bryta ihop – den masken tar vi alla på oss ibland. Men det är dags att se upp om du tillhör dem som snabbt drar sig undan andra människor och håller sig på sin kant så mycket som möjligt. Den sortens beteende kan ofta vara ett tecken på att du inte orkar spela teater hur länge som helst och undviker andra människor eftersom det är så svårt att hålla den bekymmersfria masken på plats under en längre tid.

3. Det kan låta märkligt, men flera studier har visat att de som plötsligt börjar prata om djupare saker (som döden) och filosofera om meningen med livet (och andra ”tunga” ämnen som de normalt sett inte brukar diskutera) ofta ruvar på en dold depression. Det har visat sig vara ett tecken på att personen i fråga brottas med mörka tankar som de inte öppet vill dela med andra människor.

4. Personer som bär på en dold depression kan plötsligt öppna sig, vilja prata ut och be om hjälp – bara för att sedan tvärt ångra sig och sluta sig som en mussla.

5. ”Depressiv realism” är ett lite annorlunda begrepp inom psykologin. Det innebär att en person kan känna sig deprimerad eftersom han eller hon faktiskt har skapat sig en mer realistisk bild av att världen och människorna runt honom/henne kanske inte alltid är så upplyftande, positiv och livsbejakande som andra gärna intalar sig. Människor som inte är deprimerade har en mer optimistisk, men ofta också lite naiv och överdrivet positiv syn på tillvaron och på sin omgivning. De har ofta lite för höga och orealistiska förhoppningar om saker och ting – ”glädjekalkyler” skulle man kunna kalla deras hoppfulla tankar.
I en undersökning som publicerades 2012 av amerikanska National Library of Medicine - National Institutes of Health (Moore och Fresco) upptäckte man att deprimerade personer hade en betydligt mer realistisk uppfattning om hur bra de klarade sig i olika labbtester. De mer optimistiska deltagarna trodde att de presterade bättre än de faktiskt gjorde, jämfört med de med depression.
Det är inte helt lätt att dölja att man lider av depressiv realism eftersom skillnaderna i attityd kan vara mycket små och inte upplevas som ”deprimerande”. Om en person har varit aktuell för en befordring flera år i rad, men blivit förbisedd varje gång är det lätt att tänka ”Okej, nu finns möjligheten att bli befordrad igen, men det blir nog inte jag den här gången heller” istället för att säga till sig själv ”Den här gången blir det jag som får jobbet”.

Hur du motiverar dig själv när allt suger

Hur du motiverar dig själv när allt suger

"Det är invikta sidor, understrykningar och det känns som att jag var tillbaka i skolbänken och läste favoritämnet igen. Det är så mycket som är bra att det är svårt att börja. Jag gillar tonen, ämnena och det konkreta tilltalet. Det här kan vara den bästa bok jag har läst inom ämnet personlig utveckling. Och då har jag läst många!"
Henrik Persson, Hisingen

"Jag fick den här boken i handen av en vän som läst den. Han tyckte att jag behövde lyftas upp och jag var skeptisk till att en bok skulle kunna hjälpa mig med det. Men snart satt jag där och log. Fantastisk bok som verkligen visar konkret hur man ska få fart på sig själv. Jag ska snart köpa ett exemplar själv."
Daniela Björklund, Sigtuna

"Det bästa med boken är att den är rolig också. Författaren har en skön förmåga att både visa hur man ska göra och samtidigt skoja om våra tillkortakommanden som människor. Kul. Bra. Rekommenderas."
Krister Nordström, Vellinge

"Den här boken har hjälpt mig att göra mina arbetsveckor mycket roligare. Jag har känt mig träffad många gånger och skulle vilja spela tillbaka tiden 20-30 år och gjort saker annorlunda från början."
Peter Stensson, Oxie

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

Artikeln är skyddad med Google authorship

Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?

Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till www.smartare-liv.se i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss).

Om du vill länka till artikeln blir vi såklart jätteglada.

Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet här:

Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.


Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap