I din kundvagn:


Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

3 tecken på att du börjar bli gammal och måste börja hänga med lite bättre


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

Alla blir vi äldre. Det fysiska åldrandet är omöjligt att stoppa. Vi kan äta bra, sova och träna och gör allt för att hålla oss friska och vitala. Men åren fortsätter att gå och klockan tickare vidare. Ett osvikligt sätt att hålla sig ung åtminstone i sinnet är att våga prova på nya saker hela tiden, att inte låsa fast sig vid gamla fördomar, traditioner och trampa runt i samma gamla trötta fotspår.
En del människor blir gamla redan när de fyllt 30. De verkar lägga sig till med ett sätt att klä sig, tycka, tänka och uttrycka sig efter en osynlig mall som samhället skapat för hur man förväntas att uppföra sig när man fyllt 30 och blivit ”vuxen”. Andra kan ha passerat 60 och älskar att utmana sina sinnen. De klättrar i berg, frossar i zombiefilmer, hatar ”På spåret”, dansbandsmusik och går hellre på rockkonserter.

Hur gammal är du mentalt?
Här kommer några varningstecken på att du börjar bli en gubbe/tant och att det är dags att lyfta blicken och utmana dig själv med nya erfarenheter och nya upplevelser.

1. Du blir förbannad på hur unga människor pratar
Moderna människor pratar som de skriver och sms:ar – med en massa förkortningar och svengelska uttryck typ ”Jag var så nära att faila i religion” (vilket betyder att personen vara när att inte få godkänt betyg i ämnet religion). Blir du förbannad på alla dessa galna, obegripliga modeord? Då är det dags att börja upptäcka nya författare, ny musik, nya TV-serier och nya filmer och uppdatera dig själv kulturellt.

2. Du hittar inga kläder i butikerna som du vill köpa
Blir du vansinnig över modet och håller på att explodera för att alla kläder som säljs bara är konstiga, fula och opraktiska? Då är det kanske dags att våga utmana din gamla stil och prova något nytt. Bry dig inte om hur gammal du är i passet och i vilken sektion i butiken du hittar något som du gillar. Passar det, så köp. Skit i de som tycker att det är fel att klä sig som man var 20 när man är 40. Gör som du vill och klä dig som du trivs bäst.

3. Ny teknik håller på att förvandla dig till en styckmördare
Yngre människor lär sig att hantera alla nya tekniska finesser och prylar utan att de ens verkar anstränga sig. Håller du på att bli galen över att du inte begriper hur din nya smartphone fungerar eller hur du ska ställa in din nya TV? Svär du över att allt hänvisas till appar nuförtiden och för att det ibland bara går att betala för ett toalettbesök på stan via en app?
Gå en kurs i datakunskap. Prata med yngre människor och be dem visa dig den nya tiden tricks och knep. Uppdatera dig tekniskt, helt enkelt.


Så där, lite att börja med

Lästips som andra har gillat

Gör det nu - eller ångra dig i graven

”Fem poäng av fem! Perfekt språk – direkt till läsaren. Det finns sammanfattningar, frågeformulär, saker att komma ihåg eller tänka på. Personlig, tydlig och med stor empati. Man får tillit till författare från första raderna – det syns direkt att han vet vad han skriver om. Uppmuntrar och vägleder. Lagom djup, mycket psykologisk och väldigt nyttig. Boken hjälpte mig att förstå mig själv bättre. Jag fastnade i vissa avsnitt och fick läsa om dem, t. ex, om beroende av andra människor, då fick jag tänka om mina relationer med de andra och förstå att det är/var bara bra att släppa taget och gå vidare, att bli mer vuxen och oberoende.”
Marina Wallin, Stocka

”Jag blev lite besvärlig för familjen hemma efter jag läst boken men också otroligt peppad och glad, mycket för att jag förstod att det faktiskt finns fler som är som jag och det går att göra något åt det. Jag började sakta tänka i andra banor. Jag är inte dålig på att genomföra saker, men är av den oroande karaktären som funderar väldigt mycket på "vad som kan hända längre fram" och går in i en ond cirkel som stjäl otroligt mycket energi. Förändringarna började sakta ta form allt efter sidorna i boken och nu känns livet enklare, roligare och nu tar jag rätt steg och gör rätt saker i mitt liv. En bok att ha med sig lång tid.”
Anette Dahlgren, Trekanten

”Man får sig en tankeställare att tiden går men det man lär sig är att det inte är för sent att starta nya projekt och utmaningar... Boken innehåller många tänkvärda kapitel som faktiskt hänger ihop med mental träning också...”
Maud Gradh Karlsson

”Det bästa med boken var sättet den var skriven på, enkel att förstå och gav konkreta tips.
Den har absolut hjälpt mig, den gav mig verkligen en spark i baken och fick mig att inse att det bara var att bestämma sig! Jag kommer förmodligen läsa om den flera gånger. Jag skulle rekommendera den till alla, även den andra boken jag köpte, "Rivstart" var hur bra som helst.”

Emelie Karlsson, Ulricehamn

”Den svenska modellen bygger bland annat på trygghetsnarkomani, och den här boken utmanar oss att lämna detta trygga landskap. Boken har fått mig att tänka till och i högre grad värdera vad jag sysslar med (och inte sysslar med). Den har påverkat mina vägval inför framtiden i en hälsosam riktning (och gjort mig mindre beroende av trygghet). Köp den!”
Lollo Vestlund

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

Artikeln är skyddad med Google authorship

Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?

Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till www.smartare-liv.se i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss).

Om du vill länka till artikeln blir vi såklart jätteglada.

Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet här:

Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.


Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap