Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

6 orsaker till varför det är dags att sluta vara en Mr Nice Guy


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

Det är inget fel i att vara snäll och vänlig. Det är heller inte förbjudet att våga ta mer plats och skapa möjligheter istället för att bara sitta tyst och vänta på sin tur.

1. Ta för dig om du vet vad du vill ha
Livet är för kort för att bara drömma, tänka och planera, och hoppas. Om du vet vad du vill ha, så se till att få det också. Tänk på att dina drömmar aldrig är andra människors ansvar. Det är bara du själv som kan se till att förverkliga saker och ting. Att bara vara snäll och vänta på sin tur leder ingen vart. Sluta be om ursäkt för dig själv, för dina planer och för dina ambitioner.

2. Att vara snäll löser inte alla problem
Vi ska tygla vår ilska och inte ställa till en scen. Sådant är bara jobbigt och skamligt. Men om du inte säger ifrån när du blir illa behandlad eller förbisedd, så förnekar du din existens helt i onödan. Våga säga vad du tycker, var lite obekväm och ifrågasätta saker som du tycker är fel. Det tar tid att våga gräva inom sig själv och vara brutalt ärlig mot andra – men det är också otroligt nyttigt. Ingen kommer att tacka dig för att du står tyst i ledet och aldrig ställer till problem för att du är ”snäll”. Ilska kan vara en bra drivkraft om du lär dig att kanalisera och förvandla den till något positivt. Att bara knyta näven i byxfickan hjälper dig inte framåt.

3. Utmana tillvaron
Idag är det uppenbarligen viktigare att vara populär än trevlig. Det har varit en trend i sociala medier ett bra tag. Du kommer aldrig att få vad du vill ha ut av livet om du nöjer dig med att bara vara snäll och trevlig. Det finns nya spelregler i samhället – och du måste lära dig spela efter dem för att inte bli akterseglad totalt. Fråga dig själv – hur kan du få mer en bara en enda person att tycka att du både trevlig och intressant? Hur kan du nå ut till andra människor som kan fungera som ett delmål till vad du vill åstadkomma?

4. Säg nej oftare
De flesta människor är livrädda för att såra andra. De är livrädda för att framstå som själviska och osociala. De säger hellre ja för att tillfredsställa andras krav och för att slippa bli utmålade som tråkiga, otrevliga och oengagerade än att ta hänsyn till sina egna behov. Lär dig använda ordet ”nej” oftare. Vill du inte göra något, så var ärlig och säg nej. Säg nej och mena det. Säg bara nej och linda inte in ditt nekande i en massa halvhjärtade ursäkter. Säg nej och stå för det. Ta mer hänsyn till dig själv och vad du själv tycker, tänker och vill göra. Livet är för kort för att bara springa i andra människors koppel. Att säga nej ger dig också respekt.

5. Snälla människor blir osynliga
Så ser den bistra verkligheten ut, tyvärr. Det finns massor av artiga och trevliga människor som göra bra saker, men deras gärningar överskuggas nästan alltid av de som gör mindre trevliga, men mer spektakulära saker – dvs. snälla människor sticker inte ut. Snälla människor hamnar alltid längst bak i kön. Varför tror du att filmskurkar allt oftare blir mer populära än hjältarna? Och jo – man kan sticka ut utan att trampa på andra människor och göra dumma saker. Leta inom dig själv. Hur kan du få det du vill genom att visa vem du är och sticka ut lite extra?


Så där, lite att börja med

Lästips som fler än 75 000 andra har gillat

Stå på dig - annars gör någon annan det


Så här tycker läsarna

"Efter att ha läst ett otal böcker om självhjälp för alltför snälla människor som mig själv, fick jag ett råd av en väninna att läsa boken ”Stå på dig annars gör någon annan det" av Stefan Ekberg.
Denna bok har förändrat mitt liv! Jag har förstått så många saker som inga böcker eller psykologer lyckats övertyga mig om efter ett många år i terapi och efter att ha läst de flesta böcker på marknaden.
Äntligen en bok som verkligen hjälper mig att ta saken i mina egna händer!
Stefan talar direkt till mig och jag kan inte smita! Jag blir tvungen att se sanningen i vitögat; jag måste lära mig att ta mitt liv i egna händer och inte tillåta att andra människor styr och ställer i mitt liv.
Han ger mig råd som fungerar och säger exakt vad jag skall tänka på och göra när jag befinner mig i en situation där jag blir trampad på.
Denna bok har verkligen förändrat mitt liv och efter 25 år av psykisk misshandel har jag nu vågat ta steget att lämna denna relation.
Jag hade aldrig klarat detta om jag inte läst denna bok. Jag känner att Stefan är med mig hela tiden och att han verkligen förstår hur jag känner mig….för han har själv varit där…
Denna bok är nu min nya bibel. Jag har med den i väskan hela tiden för att kolla vad jag skall göra när jag befinner mig i situationer som jag inte klarade av innan.
Kanske jag äntligen vågar ta tillbaka mitt liv...
Jag kan verkligen rekommendera denna bok till alla ni som inte tror att ni kan förändra era liv, för med hjälp av denna bok så blir allt möjligt!"

Gabriella Bonalumi

"Jag köpte boken till min syrra som går på knäna på jobbet. Alla överöser henne med uppgifter de inte vill ha och hon ler bara på jobbet men är superstressad själv. Jag hoppas att hon får hjälp av den. Man kan inte gå runt och vara snäll hela tiden. Då går man sönder."
Eva-Britt Lindberg

"Man blir fast direkt från första kapitlet eftersom det känns att författaren vet vad han pratar om. Han pratar direkt med mig och jag har fått massor av konkreta tips att använda i alla möjliga situationer. Den här boken är en riktig pärla för den som känner sig lite nedtryckt ibland."
Katja Jönsson

"Jag har lärt mig vad det kostar att vara för snäll hela tiden. Man tjänar inget på det men jag lärde mig också hur man känner igen snälla och inte så snälla personer på deras beteenden. Jag tror liksom boken på att vara snäll mot de snälla och tuffare mot de tuffa om man ska må bra på sikt."
Beata Lundqvist

"Det var en tuff bok att läsa för mig eftersom jag kände igen mig i nästan allt. Jag har insett att det här med integritet är så viktigt för att få respekt. Jag kommer aldrig att acceptera att mitt självförtroende ska stiga och sjunka med andras gillande eller ogillande längre."
Johan Björk

"Äntligen har jag hittat ett verktyg för hur jag säger ifrån. Nu börjar mitt nya liv där ingen elak typ sätter sig på mig. Jag gillar särskilt kapitlet om hur man framstår som självsäker även när man inte är det. Så smart! Tack för det."
Charlotte Mårtensson

“Jag måste bara berätta för er vilken kanonbra bok jag köpte (Stå på dig annars gör någon annan det), fick även en gratis bok på köpet (Stressfri på jobbet). Jag är 25 år och har aldrig i hela mitt läst en hel bok, jag har aldrig haft ro i kroppen för att läsa, jag kan inte koncentrera mig helt enkelt trots att jag hade läshjälp under mina skolår, provat många sorters böcker osv men nu har jag läst ungefär 30 sidor i streck igår kväll i boken jag köpte av er, anledningen till att jag slutade läsa var för att jag va nära att somna annars hade jag kunnat läsa ut den i ett streck, den är väldigt intressant, jag känner igen mig väldigt mycket i boken, det är som att boken talar till just mig. Jag har tänkt på boken hela dagen och vill bara hem och läsa mer nu.”
Robin B, Mora


Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

Artikeln är skyddad med Google authorship

Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?

Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till www.smartare-liv.se i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss).

Om du vill länka till artikeln blir vi såklart jätteglada.

Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet här:

Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.


Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap