Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

4 varningssignaler på att du måste sluta skjuta upp saker. Gör så här istället!


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

Om du reagerar som de flesta av oss blir du förbannad på dig själv för att du alltid skjuter upp saker som du vet att du förr eller senare måste ta itu med. Den ilskan gör att vi förlorar både energi, fokus och koncentrationsförmåga och så blir det vi till slut måste göra bara dåligt – och så blir vi ännu argare för det.
Så här sätter du stopp för den ovanan:

1. Var snäll mot dig själv
Acceptera att det finns en orsak till varför du inte orkar-kan-vill-vågar ta itu med ett problem just nu. Visa lite förståelse för dig själv här och var inte för hård. Försök hitta en förklaring till exakt varför du skjuter upp just den här saken – är du rädd för att det inte ska bli tillräckligt bra? Oroar du dig för vad andra ska tycka och tänka?
Oavsett anledning så finns det en logik i ditt motstånd, hur långsökt, knasig eller irrationell den än är. Tillåt dig själv att skjuta upp den här jobbiga uppgiften lite till och gör något annat istället.

2. Sätt igång – resten går av sig själv
Det första steget är alltid det värsta. Hemligheten med att sluta förhala saker och ting är att bara sätta igång utan att tänka så mycket. Gör det bara. Du behöver inte ha någon deadline för när det ska vara klart – du behöver inte ens göra färdigt uppgiften. Det allra viktigaste är att du kommer igång. Om du börjar tillräckligt många gånger, så kommer du också att förr eller senare blir klar.

3. Utnyttja din inre röst
Använd den där inre rösten som ofta bara klagar och pratar skit om dig till att inspirera och sätta fart på dig istället. Låna en röst från någon du gillar – en filmhjälte eller en kul tecknad figur – och låt honom eller henne berätta varför du ska sätta igång med sådant som du bara skjuter upp. Normalt sett låter vi den där rösten hjälpa till att hitta ursäkter och krystat rationella förklaringar till varför vi inte ska göra sig eller så just nu och istället skjuta upp det ”tills ikväll/imorgon/nästa vecka” osv. Låt nu rösten göra det motsatta och övertyga dig själv om att här och nu är det allra bästa tillfället att komma igång.

4. Belöna dig själv när jobbet är klart
De flesta av oss är usla på att fira när vi gjort klart något. Vi intalar oss själva att det inte är värt att ”ställa till” med något eftersom det ändå bara var saker som vi måste göra. Men tänk om. Unna dig själv något gott. Gör något roligt. Ge dig själv beröm och en belöning för varje uppgift som du har slutfört.


Så där, lite att börja med

Lästips som andra har gillat

Gör det nu - eller ångra dig i graven

”Fem poäng av fem! Perfekt språk – direkt till läsaren. Det finns sammanfattningar, frågeformulär, saker att komma ihåg eller tänka på. Personlig, tydlig och med stor empati. Man får tillit till författare från första raderna – det syns direkt att han vet vad han skriver om. Uppmuntrar och vägleder. Lagom djup, mycket psykologisk och väldigt nyttig. Boken hjälpte mig att förstå mig själv bättre. Jag fastnade i vissa avsnitt och fick läsa om dem, t. ex, om beroende av andra människor, då fick jag tänka om mina relationer med de andra och förstå att det är/var bara bra att släppa taget och gå vidare, att bli mer vuxen och oberoende.”
Marina Wallin, Stocka

”Jag blev lite besvärlig för familjen hemma efter jag läst boken men också otroligt peppad och glad, mycket för att jag förstod att det faktiskt finns fler som är som jag och det går att göra något åt det. Jag började sakta tänka i andra banor. Jag är inte dålig på att genomföra saker, men är av den oroande karaktären som funderar väldigt mycket på "vad som kan hända längre fram" och går in i en ond cirkel som stjäl otroligt mycket energi. Förändringarna började sakta ta form allt efter sidorna i boken och nu känns livet enklare, roligare och nu tar jag rätt steg och gör rätt saker i mitt liv. En bok att ha med sig lång tid.”
Anette Dahlgren, Trekanten

”Man får sig en tankeställare att tiden går men det man lär sig är att det inte är för sent att starta nya projekt och utmaningar... Boken innehåller många tänkvärda kapitel som faktiskt hänger ihop med mental träning också...”
Maud Gradh Karlsson

”Det bästa med boken var sättet den var skriven på, enkel att förstå och gav konkreta tips.
Den har absolut hjälpt mig, den gav mig verkligen en spark i baken och fick mig att inse att det bara var att bestämma sig! Jag kommer förmodligen läsa om den flera gånger. Jag skulle rekommendera den till alla, även den andra boken jag köpte, "Rivstart" var hur bra som helst.”

Emelie Karlsson, Ulricehamn

”Den svenska modellen bygger bland annat på trygghetsnarkomani, och den här boken utmanar oss att lämna detta trygga landskap. Boken har fått mig att tänka till och i högre grad värdera vad jag sysslar med (och inte sysslar med). Den har påverkat mina vägval inför framtiden i en hälsosam riktning (och gjort mig mindre beroende av trygghet). Köp den!”
Lollo Vestlund

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

Artikeln är skyddad med Google authorship

Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?

Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till www.smartare-liv.se i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss).

Om du vill länka till artikeln blir vi såklart jätteglada.

Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet här:

Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.


Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap