Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

5 livsviktiga orsaker till varför du ska sluta jämföra dig själv med andra


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

Här ska du få 5 snabba och effektiva tips på varför det är dags att sluta offra så mycket tid på att jämföra dig själv med andra och istället satsa mer energi på att uppskatta dig själv.

1. Acceptera dig för den du är
I grund och botten är vi den vi är och det måste vi lära oss acceptera. Det finns mycket som vi inte kan förändra med oss själva – men det finns också lika mycket som vi kan förändra och förbättra. Acceptera dig för den du är och lär dig att trivas med din kropp, men sluta aldrig att försöka bli som individ. Förfina dina kunskaper och utveckla dina egenskaper.

2. Du blir alltid lurad
Många gånger vet vi inte ett dugg om de som vi är avundsjuka på och jämför oss med. Vi blir förtrollade av deras makalösa egenskaper och framgångar och fantastiska liv som de glatt serverar på sociala medier. Vi glömmer så lätt att det bara är en yta och att vi bara ser det de vill att vi ska se. Alla skavanker, bråk och bekymmer är ju portade på Instagram och liknande digital poseringsplatser. Räkna med att alla alltid ljuger på sociala medier och inte är så otroligt lyckade som de försöker övertyga resten av världen om.

3. Du är inte du om du försöker bli någon annan
Det är ju helt logiskt. Man kan göra allt för att förbättra sig själv på många punkter och ha förebilder och idoler som man låter sig inspireras av. Det innebär inte automatiskt att du ska ge upp din egen identitet och dina egna värderingar och försöka efterlikna någon annan. Världen har redan tillräckligt med posörer – den behöver inte en till. Håll fast vid den du är, en ihålig kopia av någon annan ger dig bara yta utan innehåll och en identitet som har en mycket begränsad livslängd.

4. Jämförelser löser inte dina problem
Vi människor är ofta förutsägbart irrationella – ibland. Det innebär inte att vi inte kan skärpa till oss och både tänka och handla rationellt. Det handlar om att göra dina problem enklare och hitta en lösning på dem. I det här fallet betyder det att du måste sluta jämföra dig med andra eftersom lösningen på dina problem inte finns hos andra människor. Det kvittar om dina vänner eller kollegor verkar ha mindre problem än du. Det kan bara betyda att de är duktiga på att dölja dem. Att jämför dig med folk i din omgivning gör ingen nytta – dina problem blir inte mindre för det och de försvinner inte heller för gott. En sådan jämförelse skapar bara ännu ett problem som får dig att må dåligt.

5. Därför blir jämförelser orättvisa
Allt vi ser är inte sant. Mycket av våra kunskaper är baserad på gissningar, skvaller och fördomar som vi gärna bekräftar och sedan misstar för fakta och sanning. Att jämföra saker och ting är mänskligt, det är något som vi gör omedvetet hela tiden. Vi söker hela tiden efter olika referenser för att kunna fatta egna beslut, men vi vet också att det inte alltid blir bäst om man gör som alla andra. För att kunna göra rättvisa jämförelser behöver vi exakta mätningar – som vi inte har till hands till vardags. Istället låter vi oss luras av illusionen att andra alltid är så mycket bättre och så mycket lyckligare.
Men jämförelsen blir orättvis eftersom du inte vet vilka förutsättningar din ”rival” har. Du ser bara vad han eller hon vill att du ska se.


Så där, lite att börja med

Lästips som fler än 75 000 andra har gillat

Stå på dig - annars gör någon annan det


Så här tycker läsarna

"Efter att ha läst ett otal böcker om självhjälp för alltför snälla människor som mig själv, fick jag ett råd av en väninna att läsa boken ”Stå på dig annars gör någon annan det" av Stefan Ekberg.
Denna bok har förändrat mitt liv! Jag har förstått så många saker som inga böcker eller psykologer lyckats övertyga mig om efter ett många år i terapi och efter att ha läst de flesta böcker på marknaden.
Äntligen en bok som verkligen hjälper mig att ta saken i mina egna händer!
Stefan talar direkt till mig och jag kan inte smita! Jag blir tvungen att se sanningen i vitögat; jag måste lära mig att ta mitt liv i egna händer och inte tillåta att andra människor styr och ställer i mitt liv.
Han ger mig råd som fungerar och säger exakt vad jag skall tänka på och göra när jag befinner mig i en situation där jag blir trampad på.
Denna bok har verkligen förändrat mitt liv och efter 25 år av psykisk misshandel har jag nu vågat ta steget att lämna denna relation.
Jag hade aldrig klarat detta om jag inte läst denna bok. Jag känner att Stefan är med mig hela tiden och att han verkligen förstår hur jag känner mig….för han har själv varit där…
Denna bok är nu min nya bibel. Jag har med den i väskan hela tiden för att kolla vad jag skall göra när jag befinner mig i situationer som jag inte klarade av innan.
Kanske jag äntligen vågar ta tillbaka mitt liv...
Jag kan verkligen rekommendera denna bok till alla ni som inte tror att ni kan förändra era liv, för med hjälp av denna bok så blir allt möjligt!"

Gabriella Bonalumi

"Jag köpte boken till min syrra som går på knäna på jobbet. Alla överöser henne med uppgifter de inte vill ha och hon ler bara på jobbet men är superstressad själv. Jag hoppas att hon får hjälp av den. Man kan inte gå runt och vara snäll hela tiden. Då går man sönder."
Eva-Britt Lindberg

"Man blir fast direkt från första kapitlet eftersom det känns att författaren vet vad han pratar om. Han pratar direkt med mig och jag har fått massor av konkreta tips att använda i alla möjliga situationer. Den här boken är en riktig pärla för den som känner sig lite nedtryckt ibland."
Katja Jönsson

"Jag har lärt mig vad det kostar att vara för snäll hela tiden. Man tjänar inget på det men jag lärde mig också hur man känner igen snälla och inte så snälla personer på deras beteenden. Jag tror liksom boken på att vara snäll mot de snälla och tuffare mot de tuffa om man ska må bra på sikt."
Beata Lundqvist

"Det var en tuff bok att läsa för mig eftersom jag kände igen mig i nästan allt. Jag har insett att det här med integritet är så viktigt för att få respekt. Jag kommer aldrig att acceptera att mitt självförtroende ska stiga och sjunka med andras gillande eller ogillande längre."
Johan Björk

"Äntligen har jag hittat ett verktyg för hur jag säger ifrån. Nu börjar mitt nya liv där ingen elak typ sätter sig på mig. Jag gillar särskilt kapitlet om hur man framstår som självsäker även när man inte är det. Så smart! Tack för det."
Charlotte Mårtensson

“Jag måste bara berätta för er vilken kanonbra bok jag köpte (Stå på dig annars gör någon annan det), fick även en gratis bok på köpet (Stressfri på jobbet). Jag är 25 år och har aldrig i hela mitt läst en hel bok, jag har aldrig haft ro i kroppen för att läsa, jag kan inte koncentrera mig helt enkelt trots att jag hade läshjälp under mina skolår, provat många sorters böcker osv men nu har jag läst ungefär 30 sidor i streck igår kväll i boken jag köpte av er, anledningen till att jag slutade läsa var för att jag va nära att somna annars hade jag kunnat läsa ut den i ett streck, den är väldigt intressant, jag känner igen mig väldigt mycket i boken, det är som att boken talar till just mig. Jag har tänkt på boken hela dagen och vill bara hem och läsa mer nu.”
Robin B, Mora


Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

Artikeln är skyddad med Google authorship

Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?

Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till www.smartare-liv.se i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss).

Om du vill länka till artikeln blir vi såklart jätteglada.

Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet här:

Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.


Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap