Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

Hur skriver man en bok - svaret finns här


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

Så du vill skriva en bok – spännande. Jag har skrivit ett fyrtiotal böcker, både romaner och faktaböcker och de har sålt i ett stort antal genom åren, så mycket att jag kan försörja mig på skrivandet men också både bo bra, resa och ha fritidshus.

Jag lever på att skriva. Fantastiskt. Du kan göra det också.

Oavsett vilket syfte man har med skrivandet – jag skrev till exempel romaner för att jag verkligen ville berätta historier och inte för att tjäna pengar, men numera är det en kombination och en rolig specialisering och ett behov av att få lära mig saker som gör att jag skriver mer faktabaserade böcker.

Hur skriver man en bok - tio tips (främst faktabok)

1. Ta reda på om din bok behövs.
Läs allt allt allt om ditt ämne. För att skriva en bok som har ambitionen att vara något mer än det som redan finns måste du göra noggrann research. Det finns alldeles för många böcker som liknar varandra och det kommer ännu fler varje dag. Skapa en tydlig bild av vad du vill skriva och vilket problem din bok löser.

2. Hämta inspiration.
Det spelar ingen roll hur länge man skrivit, det finns alltid intryck att hämta från andra som skriver. Att läsa mycket ger dig en naturlig känsla för att skriva och att vara villig att hämta in och respektera jobbet som det är kommer att ge dig försprång. Köp alla böcker som handlar om ungefär samma sak och se vad de erbjuder. Om du ska skriva en bok om samma sak som andra redan skrivit om, vill det till att du har en annan ingång eller kan göra det mer spännande, pedagogiskt eller mer aktuellt. Bättre helt enkelt.

3. Utkastet – det viktigaste jobbet.
Skriv ett utkast med så mycket detaljer du kan. Idéer har en benägenhet att försvinna om man inte skriver ner dem. Att ha ett bra utkast kommer också att hjälpa dig när ett kapitel känns surt att skriva. Då kan du börja på ett annat istället och låta det andra vila lite istället för att du fastnar i en surdeg.

4. Underhåll läsaren.
Det finns inte en enda bra faktabok som inte flirtar med läsaren på olika sätt. Människor må läsa en bok för att få information men vi läser också för att bli underhållna, gripna, spända, rörda, ja berörda helt enkelt. Jag vill påstå att man kan få vilket torrt ämne som helst intressant om man bara presenterar det på ett bra sätt. Där har många faktaförfattare mer att lära.

5. Gör listor.
Vi läsare älskar listor av alla de slag. Det kan vara ”De tio populäraste hundraserna”, ”40 principer för en säljande hemsida”. Att lätta upp böcker med listor och punkter gör innehållet mer lättillgängligt och det är viktigt för att läsaren ska ta till sig, gilla och rekommendera andra att också läsa boken

6. Gör det lätt att se vad man lärt sig.
Avsluta gärna kapitlen med en sammanfattning som hjälper läsaren att mäta hur väl han/hon har uppfattat innehållet. Lämna plats för noteringar, antingen genom hela boken eller i slutet av boken. Jag brukar uppmana läsarna att ha en penna i handen när de läser mina böcker.

7. Skriv regelbundet.
Många som skriver professionellt jobbar alltid vid samma tid på dagen – eller natten. Det hjälper att skapa en vana att skriva hela tiden – och vid en tidpunkt då hjärnan är med. Om du är morgonpigg skriver du på morgonen helt enkelt.

8. Undvik distraktioner.
Stäng av allt ljud och annat som bara stör. Allt beror på hur du fungerar. Jag kan inte jobba i total tystnad utan har gärna en radiokanal i bakgrunden. Det viktiga är att inte använda all världens distraktioner som ursäkt för att inte skriva. I den värld vi lever i är distraktioner det största hotet mot skapandet enligt min mening. Blippande apparater som vill oss saker, sms-signaler som får oss att titta på telefonen, ringande och allt annat som hackar sönder våra dagar.

9. Redigera INTE medan du skriver.
Skriv som en galning istället. Skriv skriv skriv och håll inte på och kritisera dig själv hela tiden. Det fina med den här metoden är att mycket av det bästa du gör kommer att dyka upp när du inte censurerar dig själv. Du kommer att ha gott om tid att censurera och hacka på dig själv senare.

10. Spänn musklerna och ta det på allvar.
Var beredd på ett tufft jobb och en fantastisk belöning. Att skriva en bok är som att dyka ner i en hundrameterspool och inte få hämta andan förrän man simmat sina hundra meter under vattnet. Det gör ont ibland. Man tvivlar på sig själv och sin förmåga och får kämpa de sista meterna in i kaklet. Men när man gjort det och boken är klar så var det värt det.

Till sist
Lyssna inte på dem som inte tror på dig. Om jag hade lyssnat på alla hånfulla kommentarer jag fick som vaktmästare med författarambitioner i tjugoårsåldern, ja då hade mitt liv varit en en annan historia.
(Av Stefan Ekberg, författare till över fyrtio böcker inom olika ämnen).

Andra har gillat artikeln 11 tips om att slippa skrivkramp

Lästips: Boken som får din kreativitet att komma igång på riktigt:

Lär dig att få fart på din kreativitet - som proffsen gör

Kreativitet utan flum

"Jag hade förmånen att få läsa den här boken som korrektur och det första jag tänkte på är att det här är en bok för proffs och kanske lite för tuff för känsliga personer som egentligen bara har kreativitet som hobby. Hela boken är som ett citat från TV-serien Fame: "You've got big dreams? You want fame? Well, fame costs. And right here is where you start paying - in sweat!" Dessutom skrattade jag nästan hela tiden. Jag älskar den!"
Torbjörn Blom, Stockholm

"Kreativitet utan flum är den välmenande men bestämda smockan, sparken, eller skjutsen du behöver för att skapa kreativa resultat. Boken är ovanligt konkret för sin genre - du får lära praktiska tips på hur du kommer igång, tar dig förbi idétorkor och tacklar din allra största fiende - dig själv."
Leif Denti, Tusentips.se

"Jag har läst allt som finns att läsa om kreativitet och köpte boken bara för att det var Stefan som skrivit den utan större förhoppningar om något nytt men om en bra läsupplevelse. Och så blir jag knockad igen. Du skriver så man blir förälskad varje gång. Du provocerar och visar vägen, lyfter upp och skakar om samtidigt. Nu sitter jag här med mitt eget kreativa projekt och är full av konkreta råd om hur jag kommer vidare. Tack igen. Det här är en fantastisk bok som borde vara obligatorisk läsning för alla eftersom den inte bara hjälper till att få projekt, utan själva livet framåt."
Eva Nilsson, Täby

"Äntligen en rakt på sak-bok om hur alla snabbt kan bli kreativa utan att behöva gå en yogakurs först. Exemplen i boken om hur kända människor både var kreativa och lite småtokiga är väldigt stimulerande och bekräftande för oss som redan anser oss som fantasislösande personer men blir tveksamma ganska ofta när omgivningen inte hänger med i vår spontanitet. Ser fram emot uppföljaren fylld med ännu fler fallexempel och personbiografier från människans kreativa historia genom århundradena!"
Jack Hansen från idésajten Copywriter.se

"Ordet "kreativitet" är så otroligt överanvänt i TV-branschen där jag jobbat i över 15 år och därför har jag alltid föredragit ordet "påhittig". Alla slänger sig med och missbrukar ordet kreativitet. Men nu när jag läst Stefans bok har jag kommit närmare ordet kreativ och tycker inte att det är lika pinsamt längre eftersom det är tydligare vad det egentligen handlar om. Påhittighet är, har jag förstått nu, bara en ytterst liten del av kreativitet. Den är gnistan men inte arbetet."
Krobbe Ekberg, Manusproducent bl. a


Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

Artikeln är skyddad med Google authorship

Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?

Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till www.smartare-liv.se i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss).

Om du vill länka till artikeln blir vi såklart jätteglada.


Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet Smartare Liv här:

Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.


Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap