Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

5 effektiva tips på hur du kan få vilken främling som helst intresserad av dig på direkten


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

Sättet som vi kommunicerar med andra människor på påverkar oss både privat och i jobbet. Förmågan att ta kontakt och kommunicera med dem vi möter kan många gånger vara livsavgörande. Risken att förlora sitt livs kärlek, missa chansen till drömjobbet eller bränna möjligheten till befordran eller löneförhöjning på jobbet kan bero på dina kvaliteter att hantera och prata med de människor som korsar din väg genom livet.
De flesta av oss tänker inte ens på att det är en konst att kunna kommunicera rätt. Vi litar på de ovanor som vi lägger oss till med genom livet och tror att vi klarar oss bra genom att använda samma raggrepliker, samma skämt och samma isbrytare varenda gång vi ställs inför situationer som kräver att vi måste prata med en främmande person. Här är fem enkla, men effektiva sätt att få vilken främling som helst intresserad av dig på direkten.

1. Fokusera på personen du pratar med
Det här är lika viktigt, oavsett om det är du som själv tar kontakt med en person eller om det han/hon som börjar prata med dig. Och det här är svårare än man kan tro eftersom det finns så mycket som distraherar runt omkring oss. Vi är lika omedvetet observanta allihop - vi spanar efter minsta lilla rörelse, gest och ansiktsuttryck för att se om personen vi pratar med är intresserad på allvar. Om vi märker att han eller hon flackar med blicken, gräver i fickorna eller fumlar med mobilen drar vi öronen åt oss direkt. Sådana små detaljer signalerar ointresse från motpartens sida och då backar vi som en ren försvarsmekanism eftersom vi vill undvika att bli sårade och förlöjligade. Fokusera därför på personen som du pratar med. Det gör du genom att hålla ögonkontakt, le och nicka instämmande lite då och då.

2. Ge motparten utrymme
Många gör misstaget att tro att man visar verkligt intresse för en annan person genom att avbryta och sticka in egna kommentarer, åsikter och egna, liknande erfarenheter. Det här kan fungera bra, men då gäller det att man är extremt lyhörd och har en fenomenal tajming – annars skrämmer du garanterat motparten till tystnad. Låt personen du pratar med få prata klart. Ge honom/henne utrymme att berätta och förklara utan att känna sig stressad för att du så tydligt visar att du vill kommentera det han/hon säger.

3. Bli uppmärksam på utfyllnadsord
Det här är en ovana som vi alla använder utan att ens tänka på det. Det handlar om utfyllnadsord – ord som vi använder när vi inte orkar lyssna och som vi stoppar in för att ge sken av att vi fortfarande deltar i samtalet. Det handlar om ord som ”Mmm”, ”Okej”, ”Trevligt”, ”Jaha” … osv.
Den här sorten ”insticksord” behöver inte vara fel för att visa intresse och hålla igång en konversation utan att avbryta, men lita på att personen du pratar med snabbt upptäcker om du bara använder utfyllnadsorden för att låtsas att du verkligen lyssnar.

4. Var ödmjuk
Ingen gillar en besserwisser – trots det verkar den typen föröka sig som kaniner. Alldeles för många människor tror sig veta precis allt och drar sig inte för att berätta det. Överallt – hela tiden. Det är skillnad på att vara ivrig och vilja dela med sig av sina tankar, kunskaper och erfarenheter och på att avbryta och tvinga sina åsikter på sin omgivning. Ett idiotsäkert knep att får andra människor att trivas i ditt sällskap och öppna upp sig är att ge dem bekräftelse och få dem att känna sig värdefulla genom att låta dem berätta vad de vill säga i lugn och ro. Tygla din entusiasm och otålighet. Låt ditt ego vila och ge personen du pratar med ordentligt med tid i rampljuset.

5. Skaffa en plan
Gör det. Gör som Sickan i Jönsson-ligan och se till att ha en plan om du vet med dig att du har svårt att få snacket att flyta i samtal med människor du inte känner. Det här behöver inte bli så komplicerat som det kanske låter. Spela upp ett tänkbart samtal i huvudet och föreställ dig vilka frågor som kan dyka upp och vilka dina svar kan bli. De flesta konversationer följer en ganska strikt och förutsägbar mall, så det är inte så svårt att gissa sig till hur snacket kommer att gå. Det gör att det blir lättare för dig att förbereda dig med både frågor och svar.
Ett idiotsäkert knep att få igång ett samtal som hackar eller hotar att stanna upp är att ställa frågor. Här är det viktigt att ställa öppna frågor (alltså sådana som man inte bara kan svara ja eller nej på). Genom att fråga visar du också motparten att du är intresserad av henne/honom och det får dig själv också att framstå som sympatisk och intressant.

Så där, lite att börja med

Lästips som andra har gillat

Konsten att småprata

"Boken är lättläst och humoristisk. Den tar upp vikten av till synes betydelselöst småprat, som kan medverka till att bryta isen, göra dig till en bättre säljare, och lära känna nya människor, samt vad man kan göra om man hamnar i jobbiga situationer. Efter att ha läst boken har jag börjat testa att prata med främmande människor i affären, på gymmet, osv. Det har lett till flera trevliga möten. Jag har blivit bättre på att berätta om mig själv och saker som jag varit med om, istället för som tidigare, utgå från att det inte kan vara av intresse för andra. Mitt nästa steg blir att prova de olika teknikerna för att bli av med jobbiga människor :)"
Paula Ode, Tomelilla

”Boken var lättläst och tydlig. Många praktiska tips, roliga och slående exempel från verkligheten och media. Jag har börjat tillämpa de olika tipsen/råden och övningar. Det har gett mig mer säkerhet i situationer där jag tidigare var tyst och avstod från att prata. Därigenom har jag fått nya kontakter både i mitt privata liv och i mitt affärsliv.”
Sten Lövgren

”Det jag uppskattar mest är att jag har så kul när jag läser och då minns man lättare vad man ska säga i trängda situationer. Boken har gett mig konkreta repliker i situationer där jag tidigare varit svarslös.”
Birgitta Edholm, Noraström

”Den här boken är en liten del av verklighetens pussel. Att lära sig att bli social är något vi alla kan behöva eftersom definitionen på social idag är så konstig. Småpratet har en viktig funktion och i med den här boken kan alla lära sig det. Dessutom är boken rolig.”
Evelina Mellquist, Trelleborg

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

Artikeln är skyddad med Google authorship

Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?

Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till www.smartare-liv.se i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss).

Om du vill länka till artikeln blir vi såklart jätteglada.

Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet här:

Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.

Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap