Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

7 enkla val du kan göra för att skapa en bättre vardag


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

Livet kan vara mycket – en svindlande fantastisk upplevelse, men också ett ständigt kämpande och en ändlös mardrömslik tillvaro. Det finns alltid faktorer som vi inte kan förutse eller påverka, men i stort sett blir livet exakt vad vi själva gör det till – så enkelt är det faktiskt. Det handlar om vilka val du gör. Här är ett gäng tips på hur du ska välja för att få det bästa ut av livet.

1. Släpp taget om det förflutna
Att älta gamla misslyckanden, kraschade relationer och ångra saker som man gjort, sagt eller inte gjort är lönlöst. Inse att vi aldrig förändra det som en gång varit. Släpp taget om det förflutna och känn hur du bokstavligt talat blir kvitt en sten om halsen. Det går helt enkelt inte att njuta av nuet och känna hopp för framtiden om du tillåter dig att leva kvar i gamla minnen och ständigt återuppleva sådant som hände för flera år sedan.

2. Ta inte allt så personligt
Folk har aldrig varit så lättkränkta som idag. Det krävs i princip ingenting längre för att människor ska känna sig stötta, utpekade och upprörda. Trots att alla verkar så extremt upptagna verkar det ändå alltid finnas tid till att navelskåda allt som publiceras, tycks och sägs. Allt ska analyseras och värderas, jämföras och bedömas in i minsta detalj. Slut med det. Och ta inte allt som sägs personligt.
Tänk som Clint Eastwood i Dirty Harry-filmen “Sudden Impact”: “Åsikter är som rövhål. Det är något alla har och alla tycker att andras stinker”.

3. Sortera mer – och bli tuffare
Gör det till en regelbunden vana att städa ut prylar som du inte behöver – och att sortera bland människor som bara är negativa och klagar och gör dig på dåligt humör. Gör dig kvitt gnällspikarna och allt som bara samlar damm. Prata mindre och lyssna mer.
Det är ett enkelt, men supereffektivt tips för att leva ett enklare, ledigare och lugnare liv.

4. Uppskatta vad du har
Det finns alltid något att vara tacksam för om du bara ger dig tid att stanna upp och tänka efter lite – så gör det oftare. Fokusera mer på allt du har – jobb, vänner, familj, barn ¬– istället för på allt som du saknar och som du tror att du måste ha för att vara lycklig.

5. Sluta oroa dig för framtiden
Det är mänskligt att oroa sig för vad som kan hända och att försöka förutse saker och ting. Men det lönar sig inte att planera sönder allting – och det går inte att förbereda sig för sådant som man inte vet någonting om. Livet bryr sig sällan om våra planer. Om man hela tiden förväntar sig att det värsta som kan hända också kommer att hända, så gör man bara tillvaron onödigt komplicerad. Därför är det klokare att leva mer i nuet och utnyttja alla de möjligheter som finns just nu.

6. Du duger själv
Det är aldrig fel att ha vänner som stöttar och uppmuntrar, men alldeles många gör sig beroende av människor i sin omgivning. Vår väntan på att bara ”höra vad de tycker” och sökandet deras godkännande och bekräftelse är egentligen bara en ursäkt för att inte själv ta itu med saker och ting som känns jobbiga och svåra. Det finns kanske ett tomrum inom dig, men andra människor kan inte fylla det. Det är inte heller deras ansvar att ”göra dig hel”, så sluta vänta på det. Dessutom kan vi aldrig bjuda in andra människor att dela våra liv förrän vi är ett med oss själva och vågar stå upp för vår egen individ.

7. Öppna dig för nya saker
Det går inte att leva ett meningsfullt liv om vi inte vågar ta risker, utmana våra fördomar och prova nya saker. Det finns bara en utväg om du vill utvecklas som individ – ta dig ut ur dig komfortzon och prova nya saker med jämna mellanrum.


Så där, lite att börja med

Lästips som fler än 75 000 andra har gillat

Stå på dig - annars gör någon annan det


Så här tycker läsarna

"Efter att ha läst ett otal böcker om självhjälp för alltför snälla människor som mig själv, fick jag ett råd av en väninna att läsa boken ”Stå på dig annars gör någon annan det" av Stefan Ekberg.
Denna bok har förändrat mitt liv! Jag har förstått så många saker som inga böcker eller psykologer lyckats övertyga mig om efter ett många år i terapi och efter att ha läst de flesta böcker på marknaden.
Äntligen en bok som verkligen hjälper mig att ta saken i mina egna händer!
Stefan talar direkt till mig och jag kan inte smita! Jag blir tvungen att se sanningen i vitögat; jag måste lära mig att ta mitt liv i egna händer och inte tillåta att andra människor styr och ställer i mitt liv.
Han ger mig råd som fungerar och säger exakt vad jag skall tänka på och göra när jag befinner mig i en situation där jag blir trampad på.
Denna bok har verkligen förändrat mitt liv och efter 25 år av psykisk misshandel har jag nu vågat ta steget att lämna denna relation.
Jag hade aldrig klarat detta om jag inte läst denna bok. Jag känner att Stefan är med mig hela tiden och att han verkligen förstår hur jag känner mig….för han har själv varit där…
Denna bok är nu min nya bibel. Jag har med den i väskan hela tiden för att kolla vad jag skall göra när jag befinner mig i situationer som jag inte klarade av innan.
Kanske jag äntligen vågar ta tillbaka mitt liv...
Jag kan verkligen rekommendera denna bok till alla ni som inte tror att ni kan förändra era liv, för med hjälp av denna bok så blir allt möjligt!"

Gabriella Bonalumi

"Jag köpte boken till min syrra som går på knäna på jobbet. Alla överöser henne med uppgifter de inte vill ha och hon ler bara på jobbet men är superstressad själv. Jag hoppas att hon får hjälp av den. Man kan inte gå runt och vara snäll hela tiden. Då går man sönder."
Eva-Britt Lindberg

"Man blir fast direkt från första kapitlet eftersom det känns att författaren vet vad han pratar om. Han pratar direkt med mig och jag har fått massor av konkreta tips att använda i alla möjliga situationer. Den här boken är en riktig pärla för den som känner sig lite nedtryckt ibland."
Katja Jönsson

"Jag har lärt mig vad det kostar att vara för snäll hela tiden. Man tjänar inget på det men jag lärde mig också hur man känner igen snälla och inte så snälla personer på deras beteenden. Jag tror liksom boken på att vara snäll mot de snälla och tuffare mot de tuffa om man ska må bra på sikt."
Beata Lundqvist

"Det var en tuff bok att läsa för mig eftersom jag kände igen mig i nästan allt. Jag har insett att det här med integritet är så viktigt för att få respekt. Jag kommer aldrig att acceptera att mitt självförtroende ska stiga och sjunka med andras gillande eller ogillande längre."
Johan Björk

"Äntligen har jag hittat ett verktyg för hur jag säger ifrån. Nu börjar mitt nya liv där ingen elak typ sätter sig på mig. Jag gillar särskilt kapitlet om hur man framstår som självsäker även när man inte är det. Så smart! Tack för det."
Charlotte Mårtensson

“Jag måste bara berätta för er vilken kanonbra bok jag köpte (Stå på dig annars gör någon annan det), fick även en gratis bok på köpet (Stressfri på jobbet). Jag är 25 år och har aldrig i hela mitt läst en hel bok, jag har aldrig haft ro i kroppen för att läsa, jag kan inte koncentrera mig helt enkelt trots att jag hade läshjälp under mina skolår, provat många sorters böcker osv men nu har jag läst ungefär 30 sidor i streck igår kväll i boken jag köpte av er, anledningen till att jag slutade läsa var för att jag va nära att somna annars hade jag kunnat läsa ut den i ett streck, den är väldigt intressant, jag känner igen mig väldigt mycket i boken, det är som att boken talar till just mig. Jag har tänkt på boken hela dagen och vill bara hem och läsa mer nu.”
Robin B, Mora


Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

Artikeln är skyddad med Google authorship

Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?

Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till www.smartare-liv.se i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss).

Om du vill länka till artikeln blir vi såklart jätteglada.

Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet här:

Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap