Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

5 jobbiga varningstecken på att du saknar emotionell intelligens


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

Emotionell intelligens är inte bara ett uttjatat modeord. Det är tvärtom något som vi alla handskas med varje dag i möte med andra människor. Emotionell intelligens har ingenting att göra med hur smarta vi är. Det finns människor med hög IQ som har riktigt dålig emotionell intelligens – de är dåliga på att lyssna och förstå och umgås med andra människor.

Emotionell intelligens handlar om vår förmåga att bli medveten om våra känslor och uttrycka oss och att kunna uppfatta och hantera andra människors känslor.
Hur emotionellt intelligent är du själv? Svaret finns i de här frågorna.

1. Du struntar i om någon är upprörd, ledsen eller arg
Hur reagerar du när folk i din omgivning blir upprörda? Rycker du bara på axlarna och säger ”Det är väl den där tiden i månaden”? Tänker du ”Sådant där har jag inte tid med” eller låtsas du helt enkelt inte se eller höra någonting alls?

2. Du avbryter andra som pratar
Många är inte ens medvetna om att de avbryter folk som pratar. De tar bara för givet att man alltid kan säga vad man tycker och tänker direkt och att folk runt omkring förstår att det är självklart att de då måste lyssna. Ett annat sätt att köra över folk är att avsluta andra människors meningar eller helt enkelt bara lägg ord i munnen på dem om de inte pratar tillräckligt fort. Hur gör du när andra människor pratar?

3. Du tar för givet att alla andra ska dela dina värderingar och möta dina behov och krav
Tycker du att din tid är mer värdefull än andras? Tar du för givet att andra ska ställa upp och hjälpa dig om du behöver hjälp, utan att du ska behöva göra detsamma vid andra tillfällen?

4. Du kan inte hantera saker som blir fel
Alla gör fel ibland, så även du. Men har du så svårt att ta kritik och erkänna att du har gjort fel att du bara viftar bort det? De som saknar emotionell intelligens tar inte allt som sägs personligt, utan kan se saker och ting ur ett större och bredare perspektiv – och lyckas gå vidare utan att känna sig knäckt och värdelös.

5. Du bryr dig inte om vad andra människor tycker om dig
Blir du aldrig bjuden på after work, grillfester eller andra sociala sammankomster? Kan det bero på att du känner dig missförstådd och lite för mer än andra? Struntar du i om folk inte kan hantera dina synpunkter, kritik från dig eller ogillar dina åsikter? Tycker du att det är ”skit samma, jag behöver inte dem”?
Alla kan inte gilla alla och man behöver inte sträva efter att bli omtyckt och umgås med alla i sin omgivning. Det kan räcka långt med att bara säga hej och att le i förbigående för att bjuda in folk lite mera.

Emotionell intelligens är något som alla kan lära sig att utveckla. Det handlar om rätt enkla saker – som att t.ex. bli mer uppmärksam på sina känslor och på att bli bättre på att lyssna och läsa av andra människor.


Så där, lite att börja med

Lästips som fler än 75 000 andra har gillat

Stå på dig - annars gör någon annan det


Så här tycker läsarna

"Efter att ha läst ett otal böcker om självhjälp för alltför snälla människor som mig själv, fick jag ett råd av en väninna att läsa boken ”Stå på dig annars gör någon annan det" av Stefan Ekberg.
Denna bok har förändrat mitt liv! Jag har förstått så många saker som inga böcker eller psykologer lyckats övertyga mig om efter ett många år i terapi och efter att ha läst de flesta böcker på marknaden.
Äntligen en bok som verkligen hjälper mig att ta saken i mina egna händer!
Stefan talar direkt till mig och jag kan inte smita! Jag blir tvungen att se sanningen i vitögat; jag måste lära mig att ta mitt liv i egna händer och inte tillåta att andra människor styr och ställer i mitt liv.
Han ger mig råd som fungerar och säger exakt vad jag skall tänka på och göra när jag befinner mig i en situation där jag blir trampad på.
Denna bok har verkligen förändrat mitt liv och efter 25 år av psykisk misshandel har jag nu vågat ta steget att lämna denna relation.
Jag hade aldrig klarat detta om jag inte läst denna bok. Jag känner att Stefan är med mig hela tiden och att han verkligen förstår hur jag känner mig….för han har själv varit där…
Denna bok är nu min nya bibel. Jag har med den i väskan hela tiden för att kolla vad jag skall göra när jag befinner mig i situationer som jag inte klarade av innan.
Kanske jag äntligen vågar ta tillbaka mitt liv...
Jag kan verkligen rekommendera denna bok till alla ni som inte tror att ni kan förändra era liv, för med hjälp av denna bok så blir allt möjligt!"

Gabriella Bonalumi

"Jag köpte boken till min syrra som går på knäna på jobbet. Alla överöser henne med uppgifter de inte vill ha och hon ler bara på jobbet men är superstressad själv. Jag hoppas att hon får hjälp av den. Man kan inte gå runt och vara snäll hela tiden. Då går man sönder."
Eva-Britt Lindberg

"Man blir fast direkt från första kapitlet eftersom det känns att författaren vet vad han pratar om. Han pratar direkt med mig och jag har fått massor av konkreta tips att använda i alla möjliga situationer. Den här boken är en riktig pärla för den som känner sig lite nedtryckt ibland."
Katja Jönsson

"Jag har lärt mig vad det kostar att vara för snäll hela tiden. Man tjänar inget på det men jag lärde mig också hur man känner igen snälla och inte så snälla personer på deras beteenden. Jag tror liksom boken på att vara snäll mot de snälla och tuffare mot de tuffa om man ska må bra på sikt."
Beata Lundqvist

"Det var en tuff bok att läsa för mig eftersom jag kände igen mig i nästan allt. Jag har insett att det här med integritet är så viktigt för att få respekt. Jag kommer aldrig att acceptera att mitt självförtroende ska stiga och sjunka med andras gillande eller ogillande längre."
Johan Björk

"Äntligen har jag hittat ett verktyg för hur jag säger ifrån. Nu börjar mitt nya liv där ingen elak typ sätter sig på mig. Jag gillar särskilt kapitlet om hur man framstår som självsäker även när man inte är det. Så smart! Tack för det."
Charlotte Mårtensson

“Jag måste bara berätta för er vilken kanonbra bok jag köpte (Stå på dig annars gör någon annan det), fick även en gratis bok på köpet (Stressfri på jobbet). Jag är 25 år och har aldrig i hela mitt läst en hel bok, jag har aldrig haft ro i kroppen för att läsa, jag kan inte koncentrera mig helt enkelt trots att jag hade läshjälp under mina skolår, provat många sorters böcker osv men nu har jag läst ungefär 30 sidor i streck igår kväll i boken jag köpte av er, anledningen till att jag slutade läsa var för att jag va nära att somna annars hade jag kunnat läsa ut den i ett streck, den är väldigt intressant, jag känner igen mig väldigt mycket i boken, det är som att boken talar till just mig. Jag har tänkt på boken hela dagen och vill bara hem och läsa mer nu.”
Robin B, Mora


Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

Artikeln är skyddad med Google authorship

Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?

Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till www.smartare-liv.se i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss).

Om du vill länka till artikeln blir vi såklart jätteglada.

Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet här:

Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.


Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap