Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

5 smarta sätt att få du jobbet du vill ha


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

“Var bara dig själv, så går allt bra”, brukar folk säga. Men det gäller inte längre. Världen snurrar alldeles för fort nu. Ingen har tid eller tålamod att vänta på att vi ska hinna visa vem vi egentligen är. Konkurrensen är för stor, inte minst på arbetsmarknaden. Här kommer ett gäng enkla, men smarta tips på hur du fixar jobbet du vill ha.

1. Gör din hemläxa ordentligt
Det första du ska göra är att ta reda på så mycket du kan om företaget som du söker jobb på.
Kolla upp chefer och anställda också, de flesta kan inte hålla sig borta från Facebook utan fläker mer än gärna frikostigt ut sitt liv på nätet. De babblar på om allt de tycker, tänker och gör. Bilder brukar också finnas, i mängder – på fruar, män, barn, husdjur, bilar och båtar.
Allt det är sådant som är bra att veta innan man börjar jobbat på ett ställe. På ett eller annat sätt kommer du ganska snart att lära dig hur du ska kunna utnyttja den här informationen på bästa sätt. Prata inte högt om vad du vet – chefer och arbetskamrater blir lätt nervösa om en nyanställd plötsligt verkar ha stenkoll på allt från deras tvättider och Pilates-träningar till stugsemestrar och tandläkarbesök.

2. Pimpa din CV
För att få ett jobb måste man nästan alltid genomlida en jobbintervju. Om du har blivit kallad en sådan, har du redan ena foten inne eftersom någon på företaget har hittat något i din CV som de gillar – för du har väl sett till att din CV är oemotståndlig?
Din CV är det första en presumtiv arbetsgivare tittar på – men det är också ett CV bland tusen andra. För att inte drunkna i mängden, måste du se till att sticka ut.
Ljuga lite, alltså?
Typ.
Det är helt okej att överdriva lite. Att påstå att du hade lite mer ansvar på tidigare jobb än du egentligen hade. Det är ingen som kommer att ringa upp och kolla det. Däremot ska du vara försiktig med att ljuga om vilka kurser och utbildningar du gått och på vilka skolor. Tänker du försköna ditt CV lite (och det gör alla), så se till att vara ordentligt förberedd för du kan räkna med att rekryteraren frågar om precis allt det som du vill dölja! Idag är allt, precis allt, bara ett knapptryck borta, så tänk efter – vad kan du krydda ditt CV med som ingen kan kolla upp?

Har du varit sjukskriven, så erkänn det, men du behöver inte avslöja några detaljer. Berätta varför du behövde sjukskriva dig och fokusera på att påpeka att du nu är frisk och redo för nya utmaningar.

Har du tvingats kliva ned några pinnhål på ditt förra jobb och tvingats ta mindre ansvar och sämre uppgifter, så kan du vända det till din fördel genom att säga att du själv valde att trappa ned lite för att du ville få mer tid över till annat – t.ex. prova på lite andra arbetsuppgifter, jobba ideellt eller göra den där släktforskningen som du alltid velat göra. Det viktiga är att övertyga rekryteraren om att det var du själv som tog initiativet till förändringen och att du utnyttjade den tid som du fick över till något annat produktivt.

Om du har haft tio jobb på 1 ½ år kommer vilken presumtiv arbetsgivare som helst att bli misstänksam. Rekryteraren vill garanterat ha en förklaring till varför du flyttat runt så mycket. Förklara då att det var en period som du ville utnyttja till att skaffa så många nya erfarenheter som möjligt på. Säg att de erfarenheterna har fått dig att växa som människa och övertygat dig om att det jobb du söker nu är det du verkligen vill ha.

Skriv aldrig att du har varit arbetslös.
Säg istället att du har varit upptagen med att göra andra saker. Du kan t.o.m. påstå att du själv valde att hoppa av ditt förra jobb för att du behövde ta en ”time-out” för att förverkliga andra saker. Säg att du har varit ute och rest, skrivit en bok eller engagerat dig i volontärarbete eller liknande. Det visar att du är en aktiv person som haft fullt up - även om du egentligen bara har legat hemma på soffan och tittat på repriser av ”Våra bästa år” dagarna i ända. Det viktiga är att du är väl förberedd på vad du ska säga för att övertyga om dina lögner.

Om det finns tidsluckor i ditt CV, så förklara att du varit ute i världen och rest. Säg att du jobbade extra på en djurpark i Tel Aviv eller hitta på vad som helst som ingen arbetsgivare kan kolla. Tidsluckor som du inte kan förklara gör folk bara misstänksamma i onödan.
Hitta inte på referenser till företag och personer som inte existerar. Sådana tricks slutar alltid med ett pinsamt magplask. Tänk också på att det numera finns något som kallas Internet och som gör det enkelt för folk att kolla upp saker som du påstår.

Skillnaden mellan dra en vit lögn och att framhäva sig själv i bättre dager är hårfin. Betyg och andra kvalifikationer är en sak, människors åsikter och bedömningar en helt annan. Det är just det de är – åsikter. Om du frågar tio olika personer, så kan du få tio olika åsikter om dig som person. Om du själv tycker att du är både motiverad och lämplig för ett jobb, så säg det och stå för det.

Nätet är fullt av frestelser. Det finns falska examensbevis från både svenska och välkända utländska universitet att köpa, men avstå. Sådana tricks går ingen på längre.

3. Tänk på hur du klär dig
Dölj tatueringar och plocka bort piercingar och stora smycken. Världen är inte alls så ”hipp” och förstående som du tror. Kolla efter tips på hur du fixar den rätta, smartare looken.

4. Prata långsamt och tydligt utan överdriva
Prata inte för mycket när du väl hamnat på en jobbintervju. Intelligenta personer babblar inte i onödan, utan tänker på vad han eller hon säger – och, framför allt, tänker efter innan han eller hon svarar. Småprata med finess. Var kort och rak i allt du säger. Håll dig till ämnet. Att prata för mycket – och att babbla om oväsentligheter – får dig bara att framstå som nervös och osäker.
Intelligenta personer är vana vid att vara tydliga och verkligen understryka det de säger för att inte fullt lika smarta människor ska förstå innebörden i vad de säger.

5. Le inte för mycket
Då framstår du som nervös. Klistra istället på en tankfull, och fokuserad, men avspänd mask.

Så där, lite att börja med

Storsäljaren om att LEDA sitt liv (inte bara leva det)

Så blir du framgångsrik - utan pengar, utan kontakter och med helt fel bakgrund

"Jag vill från djupet av mitt hjärta säga TACK och åter TACK för att du har skrivit boken "framgångsrik".
Den har på riktigt förändrat mitt liv. Gett mig smärtsamma insikter om mig själv som jag nu arbetar stenhårt med att förändra. Jag har bloggat och instagrammat om hur fantastisk den är och rekommenderar den till alla jag känner. Mitt ex är min ständiga följeslagare i handväskan, nerlusad med hundöron, tankar, funderingar och svar och den tänker jag behålla. Nu tar jag steget med något jag drömt om alldeles för länge och det är du som är en stor del i att jag vågar. Tack för att du skrev denna bok och tack för att du har förändrat mitt liv."

Tina, putasmellonme.com

"Jag har läst många så kallade framgångsböcker i mitt liv, det har ALDRIG hänt att jag läst ut en bok så fort.
Vilken känsloresa!! Hade högläsning för min man, ( jag brukar göra så när hans entreprenörshjärna brinner för mycket). Den här boken är helt unik, det finns en del i denna genre, men ingen som beskrivs på ett sådant pedagogiskt, träffsäkert sätt. Man känner trovärdigheten, man känner, energin, man känner all den kraft du lagt ner och det skapar respekt!! Med ett mod och ett sätt att bjuda på dig själv i boken, blir den så direkt att det inte går att sluta läsa, det går heller inte att ducka. Tack är ju ett för mesigt ord i dessa sammanhang! Men i alla fall, Tusen tack för att du valt och skriva den här boken. Som mina ungdomar säger DEN ÄGER!!"

Anna Bengelsdorff, Ellos

"Jag läser Framgångsrik och får den ena aha-upplevelsen efter den andra , jag är nog lite kär dig, för du skriver om mig och du har avslöjat mig . Nu har jag beslutat att mitt arbete de närmaste dagarna består av att läsa, och den här gången LÄSA din bok. Jag tar den till mig, jag antecknar , jag blir glad av dina träffsäkra provokationer, lägger boken ifrån mig för att reflektera, känner igen mig och känner igen min omgivning. Jag har läst böcker om personlig utveckling och karriärutveckling tidigare, begreppen är inte okända och jag har nått olika grad av inspiration, men ( förbjudet ord !!!) nu golvas jag och du öppnar mina ögon. Undrar om det är så här det känns att vara / bli religiös....."
Mia Rieder

"Boken var min resesällskap på flyget nyligen och jag kan sammanfatta att detta var en helt suverän bok: klarsynta, beska droppar serverade på klarspråk i krasshetens bleka lampsken; helbra! Jag har självt byggt bolag på mottot "Framgång är planerad, shit happens" och kan skriva under på allt i din bok med erfarenheter från företagandets skitiga skyttegravar.Jag har läst och studerat i hela mitt nyfikna liv och kan slå fast att detta är den bästa bok om personlig utveckling jag någonsin läst."
Ulf Engerby, Qbranch AB

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

Artikeln är skyddad med Google authorship

Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?

Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till www.smartare-liv.se i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss).

Om du vill länka till artikeln blir vi såklart jätteglada.

Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet här:

Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap