Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

5 effektiva sätt att få fart på dig själv och orka fortsätta framåt även när det tar emot


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

Det finns det som på fullt allvar tror att man slutar lära sig saker så fort man tagit studenten eller gått ut högskolan. Att sluta lära är att sluta utvecklas som människa. Istället för att höja blicken och fortsätta lära, så blir vi bekväma och låter oss uppslukas av gamla trötta ovanor. Men det går att bryta sig loss och få ny luft under vingarna.

1. Utmana dig själv – höj kraven och gör målet svårare
Det är mänskligt att göra bara så mycket som det krävs. De flesta av oss orkar inte anstränga oss mer än nödvändigt. Om vi sätter låga mål är det lätt att nå dem, men kommer vi egentligen så mycket närmare det vi egentligen vill uppnå genom att fuska och ta genvägar? Svaret är förstås nej. Det är som att vara på gymmet. När tiokiloshanteln känns för tung, så byter vi till en femkilos istället för att bita ihop och kämpa. Allt går mycket lättare med femkiloshanteln och plötsligt är övningen klar. Vi blundar för att 10 repetitioner med en femkiloshantel gör mycket mindre nytta än 5 repetitioner med en tiokiloshantel.
Problemet är det samma när vi sätter för enkla mål. Om det blir för lätt att nå fram, så ger det också mycket sämre resultat. Nöj dig inte med den enklaste lösningen. Utmana dig själv att sikta högre och kräva mer.

2. Se misslyckanden som något positivt
Framgångsrika människor har inte bara mer tur eller bättre förutsättningar än de som aldrig kommer någonvart i livet. Den stora skillnaden är att de som lyckas fortsätter att prova nya saker och är inte rädda för att misslyckas ibland. Faktum är att det nästan alltid krävs motgångar för att lyckas. Se ett eller flera misslyckanden som en förutsättning för att också lyckas istället för att ge upp när det börjar ta emot.

3. Formulera ditt mål med ord
Det kan aldrig sägas för många gånger – allt blir så mycket mer konkret och lättare att fokusera på när man har klätt sina drömmar i ord. när du vet vad du vill, så kan du också formulera det med bokstäver – och när det finns nedskrivet, så blir det också mycket lättare att ta reda på hur du ska gå tillväga för att nå ditt mål. Gör en dagsplan, en veckoplan eller en månadsplan. Eller varför inte en årsplan? Det hjälper dig att styra rätt och motivera dig själv när du behöver få lite översikt på vad du håller på med. Blanda korta och långa mål – och belöna dig själv när du har nått ett delmål. Det är du alltid värd.

4. Vänd ryggen till alla distraktioner
Det är lättare sagt än gjort nuförtiden eftersom alla tycks känna sig tvingade att hela tiden följa vad andra människor tycker, tänker och gör på sociala medier. Men var hård mot dig själv. Vet du vad du ska göra, så gör det. Stäng av mobilen under bestämda tider och håll dig borta från nätet. Skit i om folk i din omgivning har köpt nya skor, går på yoga eller fikar på stan. Det hjälper inte dig att nå dina egna mål just nu.

5. Fokusera på en sak i taget
Men det är inte bara yttre distraktioner som sociala medier som sätter käppar i hjulet. Lika ofta beror våra misslyckanden på att vi inte lyckas fokusera på rätt sak tillräckligt länge. Istället för att fokusera på en sak i taget, så hoppar vi gärna över till något annat som känns lite roligare och mindre ansträngande när motivationen och energin börjar dala. Men motstå den frestelsen och gör en sak i taget. Det är fortfarande det mest effektiva sättet att nå dit man vill.

Så där, lite att börja med

Storsäljaren om att LEDA sitt liv (inte bara leva det)

Så blir du framgångsrik - utan pengar, utan kontakter och med helt fel bakgrund

"Jag vill från djupet av mitt hjärta säga TACK och åter TACK för att du har skrivit boken "framgångsrik".
Den har på riktigt förändrat mitt liv. Gett mig smärtsamma insikter om mig själv som jag nu arbetar stenhårt med att förändra. Jag har bloggat och instagrammat om hur fantastisk den är och rekommenderar den till alla jag känner. Mitt ex är min ständiga följeslagare i handväskan, nerlusad med hundöron, tankar, funderingar och svar och den tänker jag behålla. Nu tar jag steget med något jag drömt om alldeles för länge och det är du som är en stor del i att jag vågar. Tack för att du skrev denna bok och tack för att du har förändrat mitt liv."

Tina, putasmellonme.com

"Jag har läst många så kallade framgångsböcker i mitt liv, det har ALDRIG hänt att jag läst ut en bok så fort.
Vilken känsloresa!! Hade högläsning för min man, ( jag brukar göra så när hans entreprenörshjärna brinner för mycket). Den här boken är helt unik, det finns en del i denna genre, men ingen som beskrivs på ett sådant pedagogiskt, träffsäkert sätt. Man känner trovärdigheten, man känner, energin, man känner all den kraft du lagt ner och det skapar respekt!! Med ett mod och ett sätt att bjuda på dig själv i boken, blir den så direkt att det inte går att sluta läsa, det går heller inte att ducka. Tack är ju ett för mesigt ord i dessa sammanhang! Men i alla fall, Tusen tack för att du valt och skriva den här boken. Som mina ungdomar säger DEN ÄGER!!"

Anna Bengelsdorff, Ellos

"Jag läser Framgångsrik och får den ena aha-upplevelsen efter den andra , jag är nog lite kär dig, för du skriver om mig och du har avslöjat mig . Nu har jag beslutat att mitt arbete de närmaste dagarna består av att läsa, och den här gången LÄSA din bok. Jag tar den till mig, jag antecknar , jag blir glad av dina träffsäkra provokationer, lägger boken ifrån mig för att reflektera, känner igen mig och känner igen min omgivning. Jag har läst böcker om personlig utveckling och karriärutveckling tidigare, begreppen är inte okända och jag har nått olika grad av inspiration, men ( förbjudet ord !!!) nu golvas jag och du öppnar mina ögon. Undrar om det är så här det känns att vara / bli religiös....."
Mia Rieder

"Boken var min resesällskap på flyget nyligen och jag kan sammanfatta att detta var en helt suverän bok: klarsynta, beska droppar serverade på klarspråk i krasshetens bleka lampsken; helbra! Jag har självt byggt bolag på mottot "Framgång är planerad, shit happens" och kan skriva under på allt i din bok med erfarenheter från företagandets skitiga skyttegravar.Jag har läst och studerat i hela mitt nyfikna liv och kan slå fast att detta är den bästa bok om personlig utveckling jag någonsin läst."
Ulf Engerby, Qbranch AB

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

Artikeln är skyddad med Google authorship

Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?

Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till www.smartare-liv.se i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss).

Om du vill länka till artikeln blir vi såklart jätteglada.

Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet här:

Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.
Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap