I din kundvagn:
Kundvagnen är tom

Personlig utveckling

5 smarta tips för att hålla dig lugn när hela havet stormar

Det är lättare sagt än gjort att hålla huvudet kallt, tänka rationellt när stressen omfamnar oss och att inte får ett utbrott när ilskan kokar i kroppen. Men oavsett situation finns det några enkla knep att ta till för att slippa göra och säga sådant man ångrar i efterhand – och för att hålla kontroll på stresshormonerna.

1. Gapa inte över för mycket

”Mycket vill ha mer” säger det gamla ordspråket – och det stämmer fortfarande bra. Vi lever i ett samhälle där allt ska jämföras och granskas, mätas och visas upp. Men ge upp prestigejakten. Uppskatta allt du redan har och sluta jämföra dig med alla andra som skryter om nya prylar och sitt fantastiska liv på sociala medier. Spara pengar och bekymmer genom att sluta jaga efter allt som du tror du behöver.

2. Koppla ur
Ge dig själv en stund varje dag till att hämta andan och lyssna på dina egna tankar. Logga ut och koppla ur dator, mobil och surfplattor. Du behöver inte vara uppkopplad och uppdaterad jämt. Världen snurrar på utan dig en timme eller två om dagen.

3. Sluta prata dig om dig själv med dig själv
Ju mer bränsle du ger dina egna negativa tankar om dig själv, desto starkare blir de – och desto mer framstår alla inbillade tankar som sanning. De allra mesta av vårt skitprat om oss själva – med oss själva – är bara påhitt. Avbryt dina egna tankar så fort du märker att du börjar tröska i samma spår och konfrontera påståendet – är det verkligen sant att du är värdelös? Dum och misslyckad? Nej, naturligtvis inte.

4. Skaffa nya perspektiv
Det är lätt att fastna i negativa tankar. Bolla dina problem med andra människor och försöka skapa nya perspektiv på saker och ting. Allt är inte som det ser ut att vara även om vi gärna tror det och klamrar oss fast vid ”sanningar”.

5. Umgås med positiva och stöttande människor
Lugna, intelligenta och positiva människor är en nödvändig motvikt till alla självupptagna, högljudda och negativa typer som förpestar vår vakna tillvaro. Tillbringa mer tid med dem som stöttar och uppmuntrar dig än de som bara gnäller, klagar och stressar.


Andra läser om...

Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUponMSNReporter
Artikeln är skyddad med Google authorship

Våra mest sålda böcker

Våra mest lästa artiklar

Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se