Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

10 superviktiga saker som du måste göra varje dag om du vill nå dina drömmars mål


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

Egentligen spelar det ingen roll vad du vill uppnå eller åstadkomma. Vägen till framgång är väldigt enkel – åtminstone teoretiskt. Problemet är att de flesta inte har tillräckligt med disciplin för att nå ända fram. Det här är vad du måste göra varje dag om du vill nå dina drömmars mål:

1. Fokusera på att vara produktiv – inte bara att vara upptagen
Att tillbringa 10-12 timmar på jobbet (eller med att alltid bara vara upptagen) är inte detsamma som att vara produktiv, trots att många verkar tro det. En fullspäckad kalender betyder heller inte att du är produktiv – och inte heller att du gör en massa olika saker hela tiden. Du blir bara splittrad och ofokuserad. Satsa på att koncentrera dig på en sak i taget och jobba i kortare intervaller (25-30 min) med en kort paus mellan varje pass. Dela upp alla större mål i mindre delmål.

2. Sätt upp SMARTA mål
Hemligheten med att nå det man vill är att ta reda på exakt vad man vill. Skriv upp dina mål och se till så att de är SMARTA =
S – specifika
M – mätbara
A – ambitiöst
R – realistiskt
T - tidsbegränsat

Att göra ett mål specifikt innebär alltså att du bestämmer exakt vad det är du vill göra. Det duger inte med att ha som mål att du vill bli rik. Du måste specificera dig, (bli Specifik) genom att definiera (Mätbart) vad som krävs för att bli rik (t.ex. byta jobb, begära löneförhöjning, ta extrajobb eller vidareutbilda dig). Den sortens strävan innebär också att du gör en Ambitiös satsning på att nå ditt mål). Den måste, förstås, också vara Realistisk. Och ha en deadline (Tidsbegränsning) för när du vill vara klar.

3. Kom igång
Att tänka och planera räcker inte. Du måste våga ta steget och komma igång med det du vill göra. Rädslan för att misslyckas och för att det inte ska bli så bra som man vill hindrar de flesta av oss från att nå våra drömmars mål – eftersom vi aldrig ens vågar påbörja något.

4. Sköt om din hälsa
Alla framgångsrika människor håller kropp och hjärna i trim. Det handlar helt enkelt om att äta rätt, sova ordentligt och motionera regelbundet. Annars tappar vi snabbt både humör, ork och energi.

5. Skapa rätt balans
Det är ingen hemlighet att det krävs tid och hårt arbete för att lyckas. Ju mer krävande mål, desto mer tid och ansträngningar krävs. Men man når inga framgångar genom att bara tuta och köra. Kraschen kommer förr eller senare. Se till att skapa en balans mellan jobb och fritid. Ibland är det mest effektiva man kan göra att sluta när det går som allra bäst. Då blir det roligare att ta tag i jobbet igen dagen därpå. Att regelbundet vila, umgås med sina nära och helt koppla bort sitt målmedvetna jag är lika viktigt som att vara självdisciplinerad och kämpa när man stöter på motstånd.

6. Vara positiv
Förmågan att se ett ljus i den mörkaste av tunnlar kan vara skillnaden mellan att lyckas och misslyckas. Det går att lära sig att bli en optimist och se på problem ur mer än ett perspektiv. Men det gäller att bli en realistisk optimist. Naiva optimister kommer ingenvart.

7. Skapa ett nätverk
Ensam är sällan eller aldrig stark. Ett väl fungerande nätverk är viktigt för att få stöd, hjälp och inspiration. Alla nya kontakter är som en dörr som öppnas till nya möjligheter, nya erfarenheter och nya perspektiv.

8. Acceptera risken för bakslag och misslyckanden
De som redan från början accepterar att risken för motgångar är en oundviklig del av spelet får också lättare att hantera besvikelser och övervinna bakslag och lyckas gå vidare med nya krafter. Ett steg bakåt kan innebära två steg framåt om man inte låter sig begränsas av tanken på till varje pris undvika misstag. Våga och vinn är en gammal fin klyscha som fortfarande är användbar.

9. Håll koll på dina framsteg

Det här handlar om M:t i S.M.A.R.T. igen – att kunna mäta sina framsteg på ett tydligt och konkret sätt. Det kan vara genom att föra dagbok/loggbok över vad du gör. Alla framgångsrika människor håller järnkoll på sin tid och på sina aktiviteter.

10. Sätt gränser
Det betyder att bli bättre på att säga ”nej” – och att göra det oftare. Genom att säga ”nej” istället för att bara instinktivt häva ur dig ett förväntat ”ja” bara för att inte framstå som självupptagen, dryg och asocial, så vinner du en massa värdefull tid som du kan använda till att nå dina mål. Sätt upp gränser och lär dig omgivning att respektera dem. Att säga ”nej” till sina egna krav och ambitioner är också nyttigt ibland. Säg ”nej” och gör något helt annat istället – eller bara slappa. Det är viktigt att kunna släppa på kraven på sig själv då och då för att skapa balans i tillvaron.

Var snäll mot dig själv och se till att ha riktigt kul på vägen


Lästips som andra gillat

Konsten att sätta smarta mål - och att nå dem

”Boken fick mig att öppna ögonen för att jobba mer målinriktat. Den här boken ligger nu som grund i vårt nya tänk när vi ska presentera vår marknadsplan. Mycket lättläst och bra bok.”
Jonas Andersson, Scantec Lab

"Jag har använt boken vid uppsättning av affärsmål för en enhet och den har hjälpt mig med principer och guidelines, Boken gav mig tankar att reflektera över när det gäller målsättningar.”
Ronny Eryd

”Den tog upp både jobbet och privat, allt hör ju ihop. Jag fick veta för ett år sedan via en utvärdering att jag inte var så strukturerad. Jag chockade mig själv och min omgivning. Men när jag började fundera lite på det så var det nog ganska sant. Jag är duktig på att kasta upp bollar men inte att ta ner. Jag måste börja jobba med mål så jag vet att jag kommer i mål och att jag jobbar mot rätt mål. Det är ett pågående arbete kan jag säga. Jag här läst flera böcker från ert förlag och det jag tycker bästa om är böckerna är korta och koncisa, lull-lullet är bortskalat. De innehåller praktiska tips för att komma vidare. De är dessutom roliga att läsa vilket höjer värdet ytterligare.”
My Oscarsson, Saferoad

"Boken har hjälpt mig med att stanna upp och fundera på vad jag vill, och hur jag på ett målmedvetet sätt kan ta mig dit. Jag ska nog gå tillbaka till boken då och då, det kan löna sig."
Pernilla Jansson, Ateljé Smått & Mått HB

”Boken har hjälpt mig att skapa bättre beslutsunderlag i mitt företagande. Jag har lättare att hålla rätt kurs och följa en plan. Boken var pedagogisk och bra.”
Appelgren, Arevenue

”Boken var en effektiv och innehåll inspirerande sammanfattning av ett viktigt ämne. Jag använder mig av ”målkedjor” när jag sätter upp mål, vilket leder till bättre måluppfyllnad.”
Peter Magnusson, Marinshopen R.M. AB

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

Artikeln är skyddad med Google authorship

Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?

Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till www.smartare-liv.se i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss).

Om du vill länka till artikeln blir vi såklart jätteglada.


Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?Prenumerera gratis på månadsbrevet här:

Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.


Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap