Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

10 sätt att lyfta en tråkig relation


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

1. ”Mystajm”
När par träffas så är myset en naturlig del av vardagen, men när relationen mognat eller när barnen har kommit med in i bilden, så slutar mysandet plötsligt. Nu är det dags att få fart på mysandet igen! Sätt dig riktigt nära din partner i soffan om ni normalt inte brukar sitta nära och mys. Det här skapar både trygghet och kärlek i relationer.

2. Säg det med ett litet meddelande
Överraska din partner med små Post-it-lappar som han/hon kan hitta på lite oväntade platser. Om din partner reser i jobbet, så lägg en liten lapp i resväskan. Du kan sätta lappar på badrumsspegeln, i bilen eller där du vet att din partner kommer att se dem. Du kan själv också ha väldigt kul med det här.

3. Frukost på sängen
När gav du din partner frukost på sängen senast?
Har du aldrig gjort det?
Gå upp lite tidigare och fixa din partners favoritfrukost och lägg med morgontidningen på brickan som en extra bonus.

4. Kyss på riktigt
När par börjar bli bekväma med varandra kan kyssarna de ger varandra bli löjliga och lätt reduceras till flyktiga, nästan omärkliga, möten mellan två par läppar. Sluta med det och ta kyssandet på allvar. Nästa gång ni två möts i en kyss, så våga njuta av kyssen och var inte så snabb med att avsluta den. Det finns såklart mer – och mindre – lämpade tillfällen att verkligen gå loss på varandra, men även vardagliga kyssar och pussar kan bli uppriktiga och passionerade, oavsett hur länge de varar. Du kommer att märka att när du kysser din partner ordentligt och låter honom eller henne märka att du gillar det, så kommer ni båda också att bygga upp en ännu bättre känsla av er relation.

5. Var snälla mot varandra
Otroligt nog så är ”snällhet” ofta en brist i många relationer. Om din partner har jobbat vid datorn hela dagen, så gå fram till honom/henne och massera nacke och axlar utan att säga något. Om din fru har slitit i trädgården i värmen hela förmiddagen, så bjud henne på något kallt att dricka. Det jag försöker säga är att man alltid kan fundera över vad som skulle göra din partner glad i olika situationer. Att vara snäll innebär att man ser på en persons omständigheter och anstränger sig lite för att ta reda på hur man kan göra den personens tillvaro bättre. Det är enkelt att vara snäll och det gör susen för att bygga upp och behålla en bra relation.

6. Lyssna på varandra – på riktigt
Lär dig att lyssna på vad din partner verkligen säger. Jag menar inte den typ av lyssnande som du gör när ni sitter vid middagsbordet tillsammans - jag menar att verkligen lyssna när ni pratar om viktiga saker. Har du någonsin hört din partner prata med någon om något som han/hon verkligen vill ha eller göra? Du har kanske hört din man säga att han vill ha ett särskilt verktyg. Varför inte köpa det åt honom – utan någon egentlig anledning.
Du har kanske hört din fru prata om ett spa som hon hört ska vara bra. Varför inte överraska med att bjuda henne på en heldag där? Visa att du lyssnar i din relation - alltså verkligen lyssnar.

7. Visa kärlek
Det är viktigt att säga ”Jag älskar dig”, men man kan också visa att man gör det. Här är några förslag:
• När hon kommer ut från duschen – ge henne en handduk som du just värmt upp.
• Hyr hans favoritfilm även om det är en film som du själv inte gillar och planera en kväll där ni kan vara tillsammans, men där han är huvudpersonen.
• Tvätta och dammsug hennes bil eller vårda något annat som bara hon använder.
• Beställ en prenumeration på hans favorittidning.

8. Ge komplimanger
Var generös med komplimanger. Det är väldigt vanligt att människor upptäcker något positivt hos en annan person, men bara behåller den tanken för sig själv. Komplimanger är som ett bra lim i relationer. De håller uppe ett pars uppmärksamhet och respekt. Se till så att dina komplimanger är genuina och baserade på något som du ser eller hör din partner säga eller göra. Om det är stopp i avloppet och din partner fixar det, så ge honom en komplimang för att vara händig. Om din fru följer med sin mamma till doktorn, så ge henne en komplimang för att hon är så snäll. Den som ger komplimanger får det också lättare att bli hörd när han/hon kommer med kritik.

9. Var positiv och glad när din partner kommer hem från jobbet
Börja inte med att ösa ur dig allt eländigt som drabbat dig under dagen över din partner.

10. Bryt initiativproblematiken
Den i er relation som vill kräver minst sex är den som har mest makt. Den som vill mest sex har minst makt. Om en av er är den som oftast tar initiativet till sex och den andra säger nej, så har relationen tappat balansen. Det här går att ändra på genom att:
1. Komma överens om en ”sexfrekvens” som båda kan leva med. Två gånger i veckan. En gång i veckan. En gång i månaden. Kompromissa.
2. Schemalägg sex eller kom överens om att den med minst sexlust ska ta initiativet. Den enda regeln är att ni måste hålla er till det ni kommit överens om.

Lite att tänka på...


Lästips – årets mest populära relationsbok
Snabba tips som ger lyckliga relationer, läs mer här...

Lästips som andra har gillat

Gör det nu - eller ångra dig i graven

”Fem poäng av fem! Perfekt språk – direkt till läsaren. Det finns sammanfattningar, frågeformulär, saker att komma ihåg eller tänka på. Personlig, tydlig och med stor empati. Man får tillit till författare från första raderna – det syns direkt att han vet vad han skriver om. Uppmuntrar och vägleder. Lagom djup, mycket psykologisk och väldigt nyttig. Boken hjälpte mig att förstå mig själv bättre. Jag fastnade i vissa avsnitt och fick läsa om dem, t. ex, om beroende av andra människor, då fick jag tänka om mina relationer med de andra och förstå att det är/var bara bra att släppa taget och gå vidare, att bli mer vuxen och oberoende.”
Marina Wallin, Stocka

”Jag blev lite besvärlig för familjen hemma efter jag läst boken men också otroligt peppad och glad, mycket för att jag förstod att det faktiskt finns fler som är som jag och det går att göra något åt det. Jag började sakta tänka i andra banor. Jag är inte dålig på att genomföra saker, men är av den oroande karaktären som funderar väldigt mycket på "vad som kan hända längre fram" och går in i en ond cirkel som stjäl otroligt mycket energi. Förändringarna började sakta ta form allt efter sidorna i boken och nu känns livet enklare, roligare och nu tar jag rätt steg och gör rätt saker i mitt liv. En bok att ha med sig lång tid.”
Anette Dahlgren, Trekanten

”Man får sig en tankeställare att tiden går men det man lär sig är att det inte är för sent att starta nya projekt och utmaningar... Boken innehåller många tänkvärda kapitel som faktiskt hänger ihop med mental träning också...”
Maud Gradh Karlsson

”Det bästa med boken var sättet den var skriven på, enkel att förstå och gav konkreta tips.
Den har absolut hjälpt mig, den gav mig verkligen en spark i baken och fick mig att inse att det bara var att bestämma sig! Jag kommer förmodligen läsa om den flera gånger. Jag skulle rekommendera den till alla, även den andra boken jag köpte, "Rivstart" var hur bra som helst.”

Emelie Karlsson, Ulricehamn

”Den svenska modellen bygger bland annat på trygghetsnarkomani, och den här boken utmanar oss att lämna detta trygga landskap. Boken har fått mig att tänka till och i högre grad värdera vad jag sysslar med (och inte sysslar med). Den har påverkat mina vägval inför framtiden i en hälsosam riktning (och gjort mig mindre beroende av trygghet). Köp den!”
Lollo Vestlund

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

Artikeln är skyddad med Google authorship

Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?

Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till www.smartare-liv.se i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss).

Om du vill länka till artikeln blir vi såklart jätteglada.


Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet här:

Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.


Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap