Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

10 saker jag önskar att jag lärt mig i skolan istället för ekvationer


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

Jag är barnsligt förtjust i enkelhet och tror att de allra flesta kunskaper (nej inte alla – jag vet att man inte kan förklara eller instruera någon att utföra ett hjärtbyte – bråka inte med mig om det), men de flesta saker i världen går att förklara mycket enkelt.

Jag träffade min brorsdotter i helgen. Hon går i tvåan på gymnasiet och klagade över matten och jag frågade lite lurigt: Vad ska man ha ekvationer till?

Hon tittade upp och sa : ”Ehh..?”

”Ehh..?” jag är van vid det svaret. Nästan alla som går i skolan lär sig ekvationer men ingen vet vad man ska ha dem till (fråga själv om du har ungdomar runtomkring dig).

I skolan lägger man alltså massor av tid på att göra något som de flesta inte vet vad man ska ha det till och de som vet vad man ska ha det till kan uppenbarligen inte förklara det.

Vad man däremot INTE får lära sig i skolan är det här:

1. Allt i livet handlar om vilka val du gör varje dag
”Alla dessa dagar som kom och gick, inte visste jag att det var livet”, sa den svenska aforistikern Stig Johansson. Det är för sentimentalt och gaggigt för mig. Jag skulle snarare säga:
”Alla dessa val jag gjorde och inte gjorde, inte visste jag att de blev livet”. För så är det. Den som alltid känner sig proppmätt efter korvkiosklunchen och är bakfull på söndagarna får samma livslektion varje gång – sluta stoppa i dig skit. Den som ler mot sin fru och säger något sant och snällt till henne får ett leende tillbaka. Livet är toppen på det sättet. Vi får lektioner varje dag som vi kan välja att lyssna på eller strunta i.

2. Lyckan kommer inte med posten
Jag förstår inte det här med lyckan som alla letar efter. Livet är som en ljummen, halvtråkig massa. Det är liksom normaltillståndet för de flesta av oss. För att lyfta livet måste man agera, handla och se till att göra saker. Olyckliga människor är ofta olyckliga för att de inte gör något åt sina liv. Om olyckan beror på att någon har gjort dig något illa – ta bort den människan från ditt liv. Om han redan är borta, gå till en terapeut och prata om det som tynger dig. Men vad du än gör, stanna inte kvar i olyckan. Livet är alldeles för kort för det. Bygg en ny väg, ta ett nytt steg, men gör något. Då hittar du också lyckan, även om du oftast inte inser det förrän efteråt.

3. Skapa bra kost- och motionsvanor
Jag känner sjuttioåringar som har bättre fysik än vissa 20-åringar, men läskigt nog känner jag också 50-åringar som struntat i att ta hand om sig själva och de är redan gamla och orkeslösa. Det är sällan du ser framgångsrika människor som inte håller sig i form på något sätt. De vet hemligheten med att röra på sig. De vet att de får gratisenergi av träning och att alla andra som inte rör på sig går miste om något fantastiskt välgörande. Det går inte att förvänta sig toppresultat på jobbet om din kropp och ditt sinne är i dåligt skick. Skrota hamburgarna och pizzorna. Ät fisk, magert kött, grönsaker och frukt och all mat som ligger så nära sin ursprungsform som möjligt. Strunta i alla konstiga förkortningsdieter och hajpade bantningsmetoder. Gör rätt hela tiden istället.

4. Sluta hantera din mentala hälsa som något som katten släpat in
Ignorera aldrig stressymptom. Skaffa hjälp för dem. Okej, vi säger att du är en person som tycker att terapi låter som något för svaga människor eller så blir du rädd av blotta tanken på att prata om jobbiga saker. Jag har respekt för rädslan, men jag ser det snarare som en styrka att gå iväg och hantera jobbiga saker som förlamar dig än en svaghet. Du går ju inte runt med ett brutet ben, så varför gå runt med samma skada fast den sitter i själen? Det jag vill säga är – om du har något som bekymrar dig så mycket att du tänker på det alldeles för ofta – sök hjälp, så du blir helare som människa och, ja du gissade det själv - mer framgångsrik också.
Sluta skyll på andra för vad du har eller inte har eller för vad du känner eller inte känner. När du skyller på andra för det du går igenom, så förnekar du att du har ett eget ansvar för din situation och distanserar dig från problemet. Sluta ge bort din egen makt och börja ta ansvar för ditt liv.

5. Sluta försöka kontrollera det som inte går att kontrollera
Du slösar bort din tid, talang och känslomässiga energi när du blir frustrerad, ledsen eller bedrövad över saker utanför din kontroll. Investera hela din energi i det du kan kontrollera. Du kommer alltid att träffa på jävliga människor, elaka typer, missunnsamma och snåla, otrevliga och baktalande idioter. De finns där ute och du kan inte göra ett smack åt det. Lär dig leva med att det är så och låt inte magsyran komma igång för deras skull. Släpp dem. Ta bort dem från ditt liv så snabbt du bara kan. Det här är kanske lättare för mig eftersom jag till och med valde bort mina föräldrar så snabbt, men efter hundratals besvikelser så var det något som sa stopp! Det här kommer aldrig att förändras. Gå vidare istället. Det är ett bra råd till dig också och om du nu vill vältra dig i besvikelse över elaka människor, så gör det intensivt under fem minuter varje dag och gör det ordentligt. Men släpp det sedan och gå vidare. DU kan INTE förändra dem. Om du försöker kontrollera allt och sedan oroar dig över saker som du inte kan kontrollera, så bygger du en grund för ett helt liv av att frustration och lidande. En del saker står visserligen utanför din kontroll, men du kan kontrollera hur du reagerar på dem. Alla människors liv har positiva och negativa inslag och din lycka beror mycket på vilka aspekter du fokuserar på. Det bästa du kan göra är att släppa det du inte kan kontrollera och investera din energi i saker som du kan kontrollera – som din inställning.

6. Sluta prata skit om dig själv
Det sägs att ungefär 95 % av allt vi säger till oss själva om oss själva är taskigt. Med andra ord är risken stor att det sitter en liten elak figur i ditt huvud och påverkar dig att säga elaka saker till dig själv.
Välkommen i klubben. De flesta av oss ägnar större delen av dagarna åt att prata med oss själva och om oss själva på ett nedlåtande och begränsande sätt. Om du inte tror mig, så lyssna på dig själv under en dag så får du se. Jag kan slå vad om att mycket av det du tänker och säger till dig själv innehåller massor av skuldkänslor över saker som hänt eller så plågar du dig själv med att skapa ångest över framtiden. Den här typen av negativt skitprat förstör energin som vi behöver när vi kämpar för att nå våra drömmar. Tänk så här: Om det var en vän som sa det jag säger till mig själv just nu – skulle jag fortfarande vilja ha den personen som vän då?

7. Bli tuffare mot dig själv
Så här är livet: Du blir straffad på små och stora sätt om du slarvar. Du tömmer/fyller inte din gymväska när du kommer tillbaka från gymmet. Du hanterar inte ditt pappersjobb direkt och i tid eller fyller inte i blanketterna korrekt. Du lägger inte tillbaka verktyget där det ska vara, du dubbelkollar inte bokningen – det är småsaker. De stora sakerna är ännu värre. Du rör inte på dig. Du tar inte hand om dem du älskar. Du planerar inte din karriär. Du äter och dricker för mycket av sådant som inte är bra för dig. Mitt råd för din framgång är: Bli tuffare mot dig själv, så blir livet också snällare mot dig.

8. Kliv fram
När någon behöver hjälp med barnvagnen på bussen, stå inte där som resten av fårskocken och bara glo. Kliv snabbt fram och erbjud din hjälp. Om en liten tant står och ser osäker ut – erbjud dig att hjälpa till, bära saker eller vad hon nu än behöver hjälp med. Om du har sett filmen ”Karate Kid” där den unge adepten till en början fick tvätta bilar, städa och göra allt annat än träna karate, så handlar det om samma princip. Att träna sig på mindre isolerade rörelser och vanor gör dig redo för större uppgifter senare. Låter det flummigt? Jag vet, men det är så det fungerar. Man måste börja handla i det lilla för att kunna göra det säkrare i det stora senare.

9. Ta hand om sjukdomen istället för symptomen
När du får punka på cykeln har du två alternativ. Antingen pumpar du däcket, så att du kan cykla en stund tills däcket är tomt på luft igen eller så kavlar du upp ärmarna och byter däcket en gång för alla och slipper slösa tid på att pumpa däcket hela tiden. Den här principen gäller för allt i livet, från saker som händer på ditt jobb till vad som inte riktigt fungerar i din relation. Ibland känner jag mig som ett UFO bland folk, nära vänner ibland (ha, ha, de läser ändå inte vad jag skriver) som ständigt tjatar om samma saker utan att göra något åt dem.

10. Sluta förvänta dig äpplen från folk som inte har några äpplen
Om du försöker och försöker, men inte får vad du vill ha, så kanske du letar efter en lösning på fel ställe. Du kanske vill ha stöd och uppmuntran från dina närmaste, men deras källor är för grunda och du får inte det du vill ha eller så kanske du umgås med någon som nästan alltid gör dig besviken. Ta till dig den livslektionen så snabbt du kan för att slippa slösa bort mer värdefull tid. Du kan leva ett helt liv och jaga efter din mammas (eller vem det nu är) uppmuntrande ord. Du kan tjata och tjata och tjata på din partner om att inte bränna hela lönen redan den 10:e varje månad. Om du vill ha äpplen från folk som om och om igen bevisar för dig att de inte har några äpplen, så spelar det ingen roll vad du gör. Under flera år i vuxen ålder önskade jag att jag kunde fått en ursäkt från mina föräldrar för hur de hade behandlat mig som barn, men en dag insåg jag plötsligt att de inte hade några äpplen att ge mig hur mycket jag än önskade det. Det är väldigt befriande att inse att en del människor inte har de äpplen som du vill ha.
När jag känner mig frustrerad eller har fastnat i en situation på jobbet eller i mitt privatliv, så känns ”äppelsanningen” väldigt tröstande och den hjälper mig att se saker mer objektivt, så att jag kan ta eget ansvar och gå vidare. Framåt.


Ja, det här är några av de punkter jag skulle vilja ha lärt mig i skolan istället för ekvationer. Hur är det med dig, vad skulle du ha haft nytta av att kunna när du lämnade plugget?

P.S - Det är klart att jag förstår att vi behöver kunna räkna ut ekvationer - men jag tycker att vi behöver det här andra också...

(Den här texten är ett utdrag ur boken Så blir du framgångsrik - utan pengar, utan kontakter och med helt fel bakgrund)

Storsäljaren om att LEDA sitt liv (inte bara leva det)

Så blir du framgångsrik - utan pengar, utan kontakter och med helt fel bakgrund

"Jag vill från djupet av mitt hjärta säga TACK och åter TACK för att du har skrivit boken "framgångsrik".
Den har på riktigt förändrat mitt liv. Gett mig smärtsamma insikter om mig själv som jag nu arbetar stenhårt med att förändra. Jag har bloggat och instagrammat om hur fantastisk den är och rekommenderar den till alla jag känner. Mitt ex är min ständiga följeslagare i handväskan, nerlusad med hundöron, tankar, funderingar och svar och den tänker jag behålla. Nu tar jag steget med något jag drömt om alldeles för länge och det är du som är en stor del i att jag vågar. Tack för att du skrev denna bok och tack för att du har förändrat mitt liv."

Tina, putasmellonme.com

"Jag har läst många så kallade framgångsböcker i mitt liv, det har ALDRIG hänt att jag läst ut en bok så fort.
Vilken känsloresa!! Hade högläsning för min man, ( jag brukar göra så när hans entreprenörshjärna brinner för mycket). Den här boken är helt unik, det finns en del i denna genre, men ingen som beskrivs på ett sådant pedagogiskt, träffsäkert sätt. Man känner trovärdigheten, man känner, energin, man känner all den kraft du lagt ner och det skapar respekt!! Med ett mod och ett sätt att bjuda på dig själv i boken, blir den så direkt att det inte går att sluta läsa, det går heller inte att ducka. Tack är ju ett för mesigt ord i dessa sammanhang! Men i alla fall, Tusen tack för att du valt och skriva den här boken. Som mina ungdomar säger DEN ÄGER!!"

Anna Bengelsdorff, Ellos

"Jag läser Framgångsrik och får den ena aha-upplevelsen efter den andra , jag är nog lite kär dig, för du skriver om mig och du har avslöjat mig . Nu har jag beslutat att mitt arbete de närmaste dagarna består av att läsa, och den här gången LÄSA din bok. Jag tar den till mig, jag antecknar , jag blir glad av dina träffsäkra provokationer, lägger boken ifrån mig för att reflektera, känner igen mig och känner igen min omgivning. Jag har läst böcker om personlig utveckling och karriärutveckling tidigare, begreppen är inte okända och jag har nått olika grad av inspiration, men ( förbjudet ord !!!) nu golvas jag och du öppnar mina ögon. Undrar om det är så här det känns att vara / bli religiös....."
Mia Rieder

"Boken var min resesällskap på flyget nyligen och jag kan sammanfatta att detta var en helt suverän bok: klarsynta, beska droppar serverade på klarspråk i krasshetens bleka lampsken; helbra! Jag har självt byggt bolag på mottot "Framgång är planerad, shit happens" och kan skriva under på allt i din bok med erfarenheter från företagandets skitiga skyttegravar.Jag har läst och studerat i hela mitt nyfikna liv och kan slå fast att detta är den bästa bok om personlig utveckling jag någonsin läst."
Ulf Engerby, Qbranch AB

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

Artikeln är skyddad med Google authorship

Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?

Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till www.smartare-liv.se i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss).

Om du vill länka till artikeln blir vi såklart jätteglada.


Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet Smartare Liv här:

Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.


Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap