Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

5 slagkraftiga sätt att hantera jobbiga människor


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

Du vet precis vilka de är, typerna som alltid gör dig arg, irriterad och sur. De som tycks veta exakt vilka knappar de ska trycka på för att få dig ur balans och göra dig på dåligt humör för resten av dagen. Det värsta är att det aldrig går att helt komma undan den här sortens plågor. Det finns dock en del enkla, men effektiva knep för att mildra deras negativa inverkan på dig och ditt humör.

1. Tänk mer Charles Bronson
Det är inte alltid så lätt att behålla lugnet om man hamnar i en upprörd och högljudd situation. Men det finns få saker som skapar sådan respekt som att hålla sig kall och låta motparten skrika av sig innan man själv, lugnt och lågmält, ger svar på tal. Ungefär som hårdingen Charles Bronson i sina klassiska filmer.

2. Undvik onödiga konfrontationer
De flesta människor är jobbiga av en anledning. De siktar in sig på andra för att få utlopp för sin egen frustration och sina egna besvikelser och misstag. Det är lättare att irritera och klaga på andra människor än att ta tag i sina egna problem. Den typen av människor är duktiga på att locka fram irritation genom små vassa kommentarer och andra tjyvnyp. Jobbiga människor söker ofta konkreta konfrontationer, så var på din vakt och undvik att låta dig lockas in i sådana situationer. Ibland är det bättre att fly än illa fäkta. Den här typen av människor livnär sig på reaktioner och uppmärksamhet. Får de ingen reaktion, så tynar de snart bort.

3. Humor är det perfekta vapnet
Humor är kanske det mest effektiva vapnet i nästan alla slags situationer. Humor har en fantastisk förmåga att avväpna folk och lösa upp knutarna i tilltrasslade, känsliga situationer. Men det är inte alltid så lätt att komma på vad man ska säga och hur man ska säga det. Det där magiska som totalt förändrar stämningen i ett rum är svårt att hitta. Om du är som de flesta andra, så kommer du på exakt vad du skulle ha sagt flera timmar efteråt och då är det ju så dags. Och humor är svårt, det finns många olika slags humor och det kan lätt bli fel om man missar i tajmingen eller blir för vass. Då blir effekten den motsatta.
Men fundera lite kring vilka situationer som du upplever som jobbiga och varför. Den sortens tillfällen brukar bli återkommande. Kanske kan du lägga några passande roliga och avväpnande kommentarer på lager tills nästa gång någon försöker sätta dig på plats?

4. Avbryt och byt ämne direkt
Du vet precis hur den där typen som irriterar dig mest är. Det är han eller hon som kör sin härskarteknik och bara stövlar in när du är mitt uppe i ett samtal med andra. Det är han eller hon som högljutt tar över diskussionen och låter alla andra få veta att det han eller hon tycker och tänker är alltid det rätta.
Ge igen med samma metod.
Avbryt direkt och byt ämne så fort den här typen försöker ta över nästa gång.

5. Dra en gräns för vad du accepterar
Välj dina strider. Alla tråkningar och sarkasmer är inte värda att slösa energi på. Men var noggrann med att dra en gräns för var det blir för närgånget och personligt.

Så där, lite att börja med

Lästips som andra har gillat

Konsten att hantera superjobbiga människor

"De kan vara kompisar, arbetskollegor, kunder eller chefer; de jobbiga människorna som förpestar ditt liv. Stefan Ekberg vet vad du ska göra med dem"
Metro

"Din kollega är en latmask, din chef kritisk till allt och din släkting bara ältar. De superjobbiga människorna finns i allas omgivning och kan göra dig både frustrerad och irriterad. Lär dig hantera dem, så blir de enklare att leva med."
Expressen

"Tycker boken hade ett suveränt upplägg, den var mycket lättläst och texterna flöt på mycket bra. Roligt att man verkligen känner igen vissa personlighetstyper i boken. Det är även lätt att gå tillbaka i boken om man stött på någon jobbig typ för att läsa om hur det var man skulle försöka göra. Den har hjälpt mig med att förstå vissa situationer med personer som jag har irriterat mig på och hur jag faktiskt ska bemöta dem. Otroligt bra bok att ha hemma, för alla, jag ska snart läsa igenom den en gång till!"
Emelie Blomqvist

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

Artikeln är skyddad med Google authorship

Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?

Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till www.smartare-liv.se i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss).

Om du vill länka till artikeln blir vi såklart jätteglada.

Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet här:

Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.


Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap