Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

10 sätt att jobba smartare och mer effektiv utan att jobba fler timmarSveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

Det spelar ingen roll vad du gör egentligen. Det kvittar om det handlar om jobb som anställd, om du är egen företagare eller om du tycker att du inte kommer någonvart när du pysslar med något projekt på fritiden. Problemet att hitta ett effektivt sätt att jobba är detsamma.
Här kommer lösningen:
1. Håll koll på din tid
Fler timmar innebär inte automatiskt mer resultat. Titta närmare på vad du egentligen lägger din tid på om dagarna. Hur mycket försvinner på att snacka i telefon, kolla skvaller, slösurfa på internet och prata med andra tidstjuvar?
2. Ta en paus 90 minuter
Ta en paus efter en och en halvtimme. Studier visar att den mänskliga hjärnan bara kan fokusera upp till mellan 90 och 120 minuter, sedan behöver den vila. Det är lönlöst att bara tröska vidare. Du får ändå ingenting av kvalitet ut av att tvinga dig fortsätta jobba. Gör ett schema där du jobbar i 90 minuters intervaller och sedan pausar 10-15 min. Rör på dig, få lite frisk luft och drick vatten.
3. Ta en tupplur
Det är förstås få förunnat att avbryta jobbet och ta en tupplur, men det borde vara självklart att alla människor fick möjlighet att ta en ”svensk siesta”. En tupplur på 20 minuter gör underverk för både kropp och själ. Det har stora företag som Google och Proctor & Gamble fattat och installerat små ”sovkojor” för sina anställda. Studier har visat att det resulterat i piggare och mer energiska och motiverade medarbetare.
4. Jobba i naturligt ljus
Skillnaden på fokus, humör och effektivitet är enorm om du jobbar i dagsljus jämfört med att sitta under elektriskt ljus. Kan du flytta din arbetsplats närmare ett fönster? Kan du jobba utomhus? Du kan också se till att omge dig med gröna växter som ger dig bättre syre och rensar luften från kemikalier.
5. Planera kvällen före
Sätt dig ned i lugn och ro en stund varje kväll och dra upp riktlinjerna för morgondagen. Vad är viktigast att göra? Gör en Att göra-lista och sätt upp mål och deadlines för kommande dag. Det ger dig en bra start på morgonen och minskar både stress och oro.
6. Se till att ha kul
Det är viktigt att regelbundet släppa taget om allt som du måste göra. Att slappa, slöa och göra sådant som du tycker är riktigt kul är precis lika viktigt som att ha självdisciplin. När du väl tar ledigt, så se till att slås dig ordentligt lös.
7. Skrota nyheterna
Ja, gör det. Det är viktigt att hålla sig uppdaterad om vad som händer i världen, men dra ned på tiden då ägnar åt allt elände som tidningar och TV älskar att frossa i. Klickhysterin i dagens medievärld gör ingen skillnad på riktiga nyheter och på skvaller och trams, så låt dig inte dras med i den digitala Bajamajastormen. Stäng av flödet helt och hållet ibland. Lyssna på nyheterna i radio. De brukar kunna sammanfatta det viktigaste som du behöver veta på ett par minuter. Resten är bara överkurs och skvaller.
8. Städa regelbundet
En stökig omgivning påverkar vår motivation och effektivitet mycket mer än du anar. Se till att plocka undan runt din arbetsplats regelbundet. Ett stökigt skrivbord resulterar i en stökig (ofokuserad) hjärna.
9. Sluta multi-taska
90-talet är passé. Trenden med att hålla massor av bollar i luften samtidigt tillhör de förflutna. Du blir bara stressad och slarvig om du ska göra för många saker på en gång. Fokusera på en sak i taget och gör den riktigt bra istället.
10. Lyssna på musik
En del människor vill ha helt tyst omkring sig när de jobbar. Men studier har visat att ett lågt bakgrundsbrus – musik på låg volym – hjälper oss att hålla koncentrationen uppe, särskilt om du håller på med repetitiva sysslor. Appen focus@will hjälper dig att hitta en massa instrumental musik som ökar din förmåga att fokusera.


Storsäljaren om att LEDA sitt liv (inte bara leva det)

Så blir du framgångsrik - utan pengar, utan kontakter och med helt fel bakgrund

"Jag vill från djupet av mitt hjärta säga TACK och åter TACK för att du har skrivit boken "framgångsrik".
Den har på riktigt förändrat mitt liv. Gett mig smärtsamma insikter om mig själv som jag nu arbetar stenhårt med att förändra. Jag har bloggat och instagrammat om hur fantastisk den är och rekommenderar den till alla jag känner. Mitt ex är min ständiga följeslagare i handväskan, nerlusad med hundöron, tankar, funderingar och svar och den tänker jag behålla. Nu tar jag steget med något jag drömt om alldeles för länge och det är du som är en stor del i att jag vågar. Tack för att du skrev denna bok och tack för att du har förändrat mitt liv."

Tina, putasmellonme.com

"Jag har läst många så kallade framgångsböcker i mitt liv, det har ALDRIG hänt att jag läst ut en bok så fort.
Vilken känsloresa!! Hade högläsning för min man, ( jag brukar göra så när hans entreprenörshjärna brinner för mycket). Den här boken är helt unik, det finns en del i denna genre, men ingen som beskrivs på ett sådant pedagogiskt, träffsäkert sätt. Man känner trovärdigheten, man känner, energin, man känner all den kraft du lagt ner och det skapar respekt!! Med ett mod och ett sätt att bjuda på dig själv i boken, blir den så direkt att det inte går att sluta läsa, det går heller inte att ducka. Tack är ju ett för mesigt ord i dessa sammanhang! Men i alla fall, Tusen tack för att du valt och skriva den här boken. Som mina ungdomar säger DEN ÄGER!!"

Anna Bengelsdorff, Ellos

"Jag läser Framgångsrik och får den ena aha-upplevelsen efter den andra , jag är nog lite kär dig, för du skriver om mig och du har avslöjat mig . Nu har jag beslutat att mitt arbete de närmaste dagarna består av att läsa, och den här gången LÄSA din bok. Jag tar den till mig, jag antecknar , jag blir glad av dina träffsäkra provokationer, lägger boken ifrån mig för att reflektera, känner igen mig och känner igen min omgivning. Jag har läst böcker om personlig utveckling och karriärutveckling tidigare, begreppen är inte okända och jag har nått olika grad av inspiration, men ( förbjudet ord !!!) nu golvas jag och du öppnar mina ögon. Undrar om det är så här det känns att vara / bli religiös....."
Mia Rieder

"Boken var min resesällskap på flyget nyligen och jag kan sammanfatta att detta var en helt suverän bok: klarsynta, beska droppar serverade på klarspråk i krasshetens bleka lampsken; helbra! Jag har självt byggt bolag på mottot "Framgång är planerad, shit happens" och kan skriva under på allt i din bok med erfarenheter från företagandets skitiga skyttegravar.Jag har läst och studerat i hela mitt nyfikna liv och kan slå fast att detta är den bästa bok om personlig utveckling jag någonsin läst."
Ulf Engerby, Qbranch AB

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

Artikeln är skyddad med Google authorship

Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?


(annonsen kan ej hittas)

Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?[/F]
Prenumerera gratis på månadsbrevet här:

Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.


Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap