Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

4 sätt att övervinna ”Jag är en bluff”-känslan


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

”Impostor Syndrome” är ett välkänt fenomen. Det inträffar ofta när saker och ting rullar på lite för enkelt. När allt är lite för bra, när vi är lite för framgångsrika. Det är då ”Jag är en bluff”-känslan infinner sig. Det är då vi tror att vi inte förtjänar allt bra som hänt oss och att det bara är en tidsfråga innan någon upptäcker att vi egentligen inte kan någonting och så rasar alltihop. Det blir till ett slags skamkänsla som övertygar oss om att vi innerst inne är odugliga.

I Sverige fungerar Jantelagen ungefär på samma sätt. Här ska vi intala oss själva att inte sticka ut för mycket, att inte tycka vi är förmer än andra och inte vara stolta över att vi är duktiga eller tjänar mycket pengar. Men oavsett vad man kallar den här känslan, så bidrar den till att begränsa och hålla oss nere alldeles i onödan. Som tur är finns det en del enkla knep som du kan använda för att motarbeta rösten i ditt huvud som ständigt rackar ned på dig.


1. Lär känna bluffmakaren och utmana gnället
Det är snudd på omöjligt att helt bli kvitt rösten i huvudet som alltid gnäller och försöker trycka ner oss. Den hittar alltid nya sätt att påminna om gamla misslyckanden och undergräva våra framgångar. Acceptera att den är en del av dig. Ge rösten ett (fånigt) namn och ett (fånigt) utseende. Då blir det svårare att ta den på samma allvar. Lär känna bluffmakaren och ta kontroll över rösten genom att bli bättre på att svara emot när den börjar klanka ned på dig.

2. Få stöd av andra
Våga prata med andra om din känsla av otillräcklighet. Du är garanterat inte ensam om att känna dig som en bluff då och då. Alla människor tvingas slåss mot den där inre, gapiga kritikern. Att dra ut den där gaphalsen i ljuset är ett effektivt sätt att tysta rösten.

3. Påminn dig själv om alla du lyckats med
Kritikern inom dig får näring av att påminna dig om allt du misslyckats med. Ett effektivt motdrag är att ständigt påminna dig själv om alla bra saker du gjort och lyckats med. Hylla dig själv och backa upp det med faktiska bevis på dina framgångar – det kan vara ett betyg, ett diplom, en artikel du skrivit eller en medalj du fått.

4. Acceptera dina brister och jobbar runt dem
Att ständigt sträva efter att vara perfekt och aldrig vara nöjd med någonting är ett idiotsäkert sätt att hålla kritikern inom dig vid liv. Omfamna dina brister och jobba på med dina ambitioner i alla fall. Perfekt är ett luddigt begrepp. Sänk ambitionsnivån en smula, lär dig kompromissa. Det är alltid bättre att göra klart något än att ge upp halvvägs.


Lästips som andra har gillat

Skit i jantelagen

”Som flygvärdinna har jag små korta pauser bak i gallyt och varje minut ägnade jag till boken, även lunchrasten. När jag senare åkte till stallet satt jag med boken i handen under skrittturen med hästen och nu sitter jag här i boxen men spån i rumpan och har just slagit ihop boken efter att ha läst sista bladet. Tack för en fruktansvärt meningsfull, välskriven och viktig bok. Den inspirerade mig långt in i själen och min motivation stärktes ytterligare. Det är bannemej det bästa jag läst på länge, Grymt!”
Johanna Lassnack

"När jag läser boken så är det nästan som om jag sitter och diskuterar med författaren eftersom den är så lätt skriven med spontana kommentarer instuckna emellanåt. Det är mycket levande att läsa alla Stefans böcker men den här är nog en av de bästa som han har skrivit. Innan jag började läsa boken så tänkte jag att jag inte var så mycket smittad av Jantesjukan men ju mer jag läste så såg jag fler och fler saker som jag gjorde som jag nu idag har börjat med att ändra på för att minska Jantelagens inverkan på mitt liv. Och sedan så är det riktigt skrämmande att se sig omkring och se andra människor vältra sig i Jantelagens påverkan."
Roger Hökerud, JHP-Kommunikation AB

”Jag har köpt flera böcker ifrån Redaktionen! Det som jag lockas av är att budskapen är skrivna i lättsam klang och går direkt in i hjärtat och hjärnan! Jag brukar rekommendera böckerna till mina vänner! De är de bästa i sitt slag.”
Ulla-Kajsa Karlsson, Sandvik Materials Technology

"I jämförelse med andra böcker i kategorin ”personlig utveckling” är den konkret och rakt på utan långa bakgrundsbeskrivningar och teorier. Man förstår ändå vad det handlar om - vad Jantelagen innebär och hur man kan göra sig fri. Att gå tillbaka till vissa avsnitt i boken ger mig inspiration när jag känner att jag behöver det. Att minska behovet av att söka andras bekräftelse ger integritet och respekt."
Kjell Andersson, Karita

”Sanningar bekräftas som man ofta själv tänker men som man kan bli osäker på när man är ensam i en grupp och alla andra ger efter för grupptrycket. Boken hjälper mig att våga mer! Man genomskådar bättre sådana som enbart vill segla medströms.”
Lars Dahlberg

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

Artikeln är skyddad med Google authorship

Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?

Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till www.smartare-liv.se i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss).

Om du vill länka till artikeln blir vi såklart jätteglada.

Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?Prenumerera gratis på månadsbrevet här:

Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.


Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap