Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

6 signaler på att du inte alls är en så bra ledare som du tror


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

Naturliga ledare är sällsynta. De flesta missuppfattar innebörden av att verkligen leda andra människor och överskattar ofta också sin egen expertis och begåvning. De flesta tar helt enkelt bara på sig en ”ledarkostym” och skapar en illusion av att ha kontroll och förmågan att inspirera, engagera och lyfta sin omgivning. Är du en sådan ledare? Är du en bluff?

1. Du säger en sak och gör en annan
Att vara en verklig ledare och få andra människor ombord är so matt vara förälder. Barn gör inte som man säger, de gör som man själv gör. Det är likadant med ledare. Om du säger en sak, men gör något annat missbrukar du illusionen av att leda och lurar folk som tror på dig. Var ett föredöme. Agera och prata inte bara i trötta floskler.

2. Du använder din titel som ursäkt och inflytande för att påverka folk
Gör du det är du riktigt illa ute. En titel ger dig inte rätt att klaga på, gnälla eller styra över andra människor. En titel är (åtminstone borde det vara det) något som man förtjänar och inte bara något som kommer lika automatiskt som en leksak i ett Happy Meal-paket. Har du verkligen på fötterna för att utnyttja din titel och ställning att bossa runt folk? Handlar det om mer yta än innehåll och att du kämpar för att behålla ditt inflytande mest för syns skull? Att du står högst upp i hierarkin betyder inte att du är en bra ledare.

3. Skyller du dina – och alla andras – misstag på andra människor?
Riktiga ledare vet att det inte är någon idé att skylla ifrån sig om det blir fel – ”what goes around comes around” är fortfarande en universell sanning. Och egentligen spelar det ingen roll varför det gick snett eller vems felet är. Ibland går det helt enkelt bara åt helvete. Letar du efter syndbockar utan att erkänna din egen skuld eller inblandning, så är du ingen bra ledare.

4. Växlar ditt humör som vädret i april?
Få saker är så jobbiga och stressframkallande för folk som ledare som kan växla humör, antingen från dag till dag eller från timme till timme. Hur beter du dig? Hanterar du problem som dyker upp efter hur ditt humör är just nu? Kan du förvandla bagateller till katastrofer ena dagen och lösa verkliga problem med lugn, självinsikt och engagemang utan att ställa till med ett drama nästa?

5. Du håller inte vad du lovar
Ingen gillar människor som bryter sig löften. Och det hjälper inte att skylla på glömska för att du har så mycket att göra. Att hålla vad man lovar är en hederssak som man aldrig ska tumma på. Vet du med dig att det kan bli svårt att infria vissa saker, så lova inte heller sådant som du inte kan leva upp till.

6. Du fokuserar bara på problem och struntar i att lyfta fram allt bra som händer
Gränsen mellan att inspirera sin omgivning och att sänka folks motivationslust är hårfin. Om du bara pratar om allt som blir fel och blundar för allt som blir rätt och bra, så kommer folk att tro ingenting de gör någonsin duger eller räcker till.


Så där, lite att tänka på

Storsäljaren om att LEDA sitt liv (inte bara leva det)

Så blir du framgångsrik - utan pengar, utan kontakter och med helt fel bakgrund

"Jag vill från djupet av mitt hjärta säga TACK och åter TACK för att du har skrivit boken "framgångsrik".
Den har på riktigt förändrat mitt liv. Gett mig smärtsamma insikter om mig själv som jag nu arbetar stenhårt med att förändra. Jag har bloggat och instagrammat om hur fantastisk den är och rekommenderar den till alla jag känner. Mitt ex är min ständiga följeslagare i handväskan, nerlusad med hundöron, tankar, funderingar och svar och den tänker jag behålla. Nu tar jag steget med något jag drömt om alldeles för länge och det är du som är en stor del i att jag vågar. Tack för att du skrev denna bok och tack för att du har förändrat mitt liv."

Tina, putasmellonme.com

"Jag har läst många så kallade framgångsböcker i mitt liv, det har ALDRIG hänt att jag läst ut en bok så fort.
Vilken känsloresa!! Hade högläsning för min man, ( jag brukar göra så när hans entreprenörshjärna brinner för mycket). Den här boken är helt unik, det finns en del i denna genre, men ingen som beskrivs på ett sådant pedagogiskt, träffsäkert sätt. Man känner trovärdigheten, man känner, energin, man känner all den kraft du lagt ner och det skapar respekt!! Med ett mod och ett sätt att bjuda på dig själv i boken, blir den så direkt att det inte går att sluta läsa, det går heller inte att ducka. Tack är ju ett för mesigt ord i dessa sammanhang! Men i alla fall, Tusen tack för att du valt och skriva den här boken. Som mina ungdomar säger DEN ÄGER!!"

Anna Bengelsdorff, Ellos

"Jag läser Framgångsrik och får den ena aha-upplevelsen efter den andra , jag är nog lite kär dig, för du skriver om mig och du har avslöjat mig . Nu har jag beslutat att mitt arbete de närmaste dagarna består av att läsa, och den här gången LÄSA din bok. Jag tar den till mig, jag antecknar , jag blir glad av dina träffsäkra provokationer, lägger boken ifrån mig för att reflektera, känner igen mig och känner igen min omgivning. Jag har läst böcker om personlig utveckling och karriärutveckling tidigare, begreppen är inte okända och jag har nått olika grad av inspiration, men ( förbjudet ord !!!) nu golvas jag och du öppnar mina ögon. Undrar om det är så här det känns att vara / bli religiös....."
Mia Rieder

"Boken var min resesällskap på flyget nyligen och jag kan sammanfatta att detta var en helt suverän bok: klarsynta, beska droppar serverade på klarspråk i krasshetens bleka lampsken; helbra! Jag har självt byggt bolag på mottot "Framgång är planerad, shit happens" och kan skriva under på allt i din bok med erfarenheter från företagandets skitiga skyttegravar.Jag har läst och studerat i hela mitt nyfikna liv och kan slå fast att detta är den bästa bok om personlig utveckling jag någonsin läst."
Ulf Engerby, Qbranch AB

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

Artikeln är skyddad med Google authorship

Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?

Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till www.smartare-liv.se i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss).

Om du vill länka till artikeln blir vi såklart jätteglada.

Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet här:

Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.


Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap