I din kundvagn:


Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

5 effektiva sätt att bli mentalt starkare


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

Det är lätt att tappa sugen i vardagen när allt bara verkar gå oss emot och det känns som om vi har fastnat i trötta rutiner, meningslösa arbetsuppgifter och en tillvaro som inte leder någonstans. Alla människor ruvar på förmågan att se möjligheter istället för svårigheter när vi drabbas av motgångar och annat elände, men alla som har kört fast i livet vet att det är lättare sagt än gjort.
När Thomas Alva Edisons fabrik brann ned 1914 och totalförstörde unika prototyper och annan utrustning för miljoner dollar vore det inte svårt att förstå om uppfinnaren hade brutit samman och brutit ihop. Istället sa han:
–”Tack och lov för att alla våra gamla misstag brann upp. Nu kan vi börja om på nytt igen”.
Nu tillhör kanske Edison en väldigt speciell typ av människor, men det finns enkla saker som du också kan göra för att bryta det negativa mönstret och bli mentalt starkare.

1. Våga acceptera förändringar
Det här är bland det svåraste som finns för många av oss. Vi vill så gärna att det ska hända nya, spännande saker, men människan är ett vanedjur och vi blir lätt stressade och handlingsförlamade när våra cirklar faktiskt bryts.
Försök att ta dig ut ur din komfortzon.
Gör små förändringar varje dag.
Det gör dig mer flexibel och får dig att våga se förändringar som något positivt istället för något farligt. Livet blir mycket lättare när du börjar se förändringar som möjligheter istället för svårigheter. Att bara fortsätta göra samma saker hela tiden innebär ingenting mer än att du får exakt samma sak i all oändlighet. Tänk på att vansinne ofta definieras som att göra samma sak om och om igen och förvänta sig nya resultat.

2. Lär dig att säga nej
Studier vid University of California i San Francisco har visat att ju svårare folk har att säga nej, desto oftare upplever de stress, håglöshet, depressioner och blir dessutom lättare utbrända. Det är varken egoistiskt eller otrevligt att säga nej, tvärtom. Att säga nej är hälsosamt och positivt till skillnad från att bara säga ja av gammal ovana för att slippa bli betraktad som tråkig och osolidarisk.
Men var noggrann med att verkligen säga ett bestämt nej. Använd inte uttryck som ”Jag tror inte …” eller ”Jag vet inte riktigt” … Säg nej och stå för det. Att säga nej ger dig större självförtroende och tid för att tänka igenom saker och ting istället för att låta dig bli stressad till ogenomtänkta beslut och tvingad att göra sådant som inte känns helt rätt.

3. Tänk positivt
Tillvaron innebär sällan ett konstant rus av lycka, men livet känns inte heller alltid trist och hopplöst. Livet är som vädret – det skiftar hela tiden, precis som humöret. Lösningen är att se framåt och inte älta gamla misstag och problem – och att sluta förvänta sig misslyckanden i förväg. Det handlar också om att sluta oroa sig över saker som vi inte kan kontrollera. Har du ett problem, så ta itu med det. Fungerar inte det, så gå vidare. Fokusera din tid och energi på sådant som du själv kan styra och bestämma över.

4. Våga ta risker
Att vilja räcker inte, man måste också våga.
Det räcker inte heller med att planera, man måste också handla.
Det här är självklarheter som vi fortfarande har svårt för att hantera. Anledningen är förstås rädsla. Mentalt starka personer vet också att rädsla är den främsta orsaken till bitterhet och skuldkänslor. När du tvekar inför någonting, så ställ dig själv frågan:
”Vad är det värsta som kan hända om jag gör det här”?
Oavsett vilket ditt svar blir kan det alltid bli värre – även om du skulle råka svara ”jag dör”.
Ja, det finns faktiskt värre saker än att dö av att försöka något nytt. Det värsta som kan hända är att vi tillåter oss själva att stå kvar och stampa på samma fläck år ut och år in – och samtidigt dör lite inombords som människa för varje dag.
Det krävs träning för att hitta en balans mellan att älta och att minnas misstag som du gjort. Om du lägger ned för mycket tid och energi på att gräva bland gamla misslyckanden, så blir du osäker, feg och onödigt försiktig. Om du däremot helt blundar för dina gamla misstag, så ökar risken att du kommer göra om dem igen. Lösningen ligger i att vända negativa tankar till positiva. Det är precis som betjänten Alfred säger till Batman i ”Batman Begins” – orsaken till att vi faller är att vi ska kunna resa oss igen”.

5. Våga misslyckas
Det finns ingen som lyckats utan att först ha misslyckats – det är den bistra sanningen.
Mentalt starka personer vet att misslyckanden är vägen till framgång och de vågar därför chansa och prova något nytt. De allra bästa idéerna brukar dyka upp när vi känner oss inmålade i ett hörn och är på väg att ge upp. Det brukar ofta vara känslan av frustration som tvingar oss att tänka nytt och annorlunda och plötsligt hitta en lösning.


Så där, lite att börja med

Hur du motiverar dig själv när allt suger

Hur du motiverar dig själv när allt suger

"Det är invikta sidor, understrykningar och det känns som att jag var tillbaka i skolbänken och läste favoritämnet igen. Det är så mycket som är bra att det är svårt att börja. Jag gillar tonen, ämnena och det konkreta tilltalet. Det här kan vara den bästa bok jag har läst inom ämnet personlig utveckling. Och då har jag läst många!"
Henrik Persson, Hisingen

"Jag fick den här boken i handen av en vän som läst den. Han tyckte att jag behövde lyftas upp och jag var skeptisk till att en bok skulle kunna hjälpa mig med det. Men snart satt jag där och log. Fantastisk bok som verkligen visar konkret hur man ska få fart på sig själv. Jag ska snart köpa ett exemplar själv."
Daniela Björklund, Sigtuna

"Det bästa med boken är att den är rolig också. Författaren har en skön förmåga att både visa hur man ska göra och samtidigt skoja om våra tillkortakommanden som människor. Kul. Bra. Rekommenderas."
Krister Nordström, Vellinge

"Den här boken har hjälpt mig att göra mina arbetsveckor mycket roligare. Jag har känt mig träffad många gånger och skulle vilja spela tillbaka tiden 20-30 år och gjort saker annorlunda från början."
Peter Stensson, Oxie

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

Artikeln är skyddad med Google authorship

Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?

Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till www.smartare-liv.se i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss).

Om du vill länka till artikeln blir vi såklart jätteglada.

Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet här:

Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.


Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap