I din kundvagn:


Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

Så här hanterar du ångest bäst


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

Ångest är en del av livet. Ångest är inbyggt i oss som ett svar när vi möter situationer som hotar vårt välbefinnande på något sätt. Eftersom benägenheten att få ångest är genetiskt invävd i oss som människor så kan vi inte förhindra att den dyker upp i oss. Men, det finns ändå sätt för oss att hantera ångest bättre och dra nytt av den istället för att låta den förlama oss. Just det ska du få tips om nu. Och du - upp med hakan, ångest är bara en del av livet - den går att bli av med. Den går att besegra. Om man nu alltid vill göra det alltså. Jag är helt övertygad om att ångest egentligen bara är ett sätt för vår inre ärliga person att säga: "Hörru, det är något som inte stämmer som vi måste fixa till här."

Så här hanterar man ångest

Hur hanterar man ångest bäst?
Utan att låta negativ, så är det ändå bäst att vara realistisk. Ångest tillhör vårt automatiska genetiska bygge och därför är det svårt att stoppa den, men genom tålamod och viljestyrka kan vi ändra vårt vanliga sätt att hantera ångesten. För det första måste vi förstå vad vi är rädda för. Vi måste veta var rädslan kommer från och varför vi känner som vi gör. Utan den förståelsen kan vi inte möta ångesten på rätt sätt.

Lär dig mer
Att samla förståelse för var ångesten kommer ifrån skapar en viktig klarhet. Det är nyckeln till att kunna påverka rädslan som ångesten kommer från. När vi vet vad ångesten beror på och orsakas av kan vi ge den ett svar och hantera den bättre. Men det finns ett steg till som är viktigt och det är att vilja göra något åt det som orsakar ångesten. Om vi inte har viljan att ändra hur vi ser på ångesten så kommer den inte att släppa taget.


Gör så här:

 • Fråga dig själv: Vad har jag ångest över? Har mina rädslor någon verklig grund?
 • Gör en analys av situationen och separera det realistiska från det orealistiska.
 • Leta efter lösningar snarare än gräva ner dig i oro.
 • Använd ditt sunda förnuft när du delar upp anledningarna till ångest. Det är bra att göra eftersom många oroar sig över konstiga och korkade saker.
 • Om ångesten är starkare än du just nu, se till att aktivera dig – gör saker som är produktiva.

 • Hur du motiverar dig själv när allt suger

  Hur du motiverar dig själv när allt suger

  "Det är invikta sidor, understrykningar och det känns som att jag var tillbaka i skolbänken och läste favoritämnet igen. Det är så mycket som är bra att det är svårt att börja. Jag gillar tonen, ämnena och det konkreta tilltalet. Det här kan vara den bästa bok jag har läst inom ämnet personlig utveckling. Och då har jag läst många!"
  Henrik Persson, Hisingen

  "Jag fick den här boken i handen av en vän som läst den. Han tyckte att jag behövde lyftas upp och jag var skeptisk till att en bok skulle kunna hjälpa mig med det. Men snart satt jag där och log. Fantastisk bok som verkligen visar konkret hur man ska få fart på sig själv. Jag ska snart köpa ett exemplar själv."
  Daniela Björklund, Sigtuna

  "Det bästa med boken är att den är rolig också. Författaren har en skön förmåga att både visa hur man ska göra och samtidigt skoja om våra tillkortakommanden som människor. Kul. Bra. Rekommenderas."
  Krister Nordström, Vellinge

  "Den här boken har hjälpt mig att göra mina arbetsveckor mycket roligare. Jag har känt mig träffad många gånger och skulle vilja spela tillbaka tiden 20-30 år och gjort saker annorlunda från början."
  Peter Stensson, Oxie

  Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

  Om artikelförfattaren:

  Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

  Artikeln är skyddad med Google authorship

  Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

  Veckans samvetsfråga:
  När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

  Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?

  Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till www.smartare-liv.se i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss).

  Om du vill länka till artikeln blir vi såklart jätteglada.


  Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
  Prenumerera gratis på månadsbrevet Smartare Liv här:

  Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

  Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

  EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

  Fyll i din e-postadress i rutan
  Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.
  Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
  Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap