Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

40 sätt att hantera alla dina relationer bättre


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

Alla människor är lite konstiga utom du och jag och till och med du är lite konstig.

Visst är det så det känns ibland.

Men här ska du få tips om hur alla dina relationer kan bli lättare. Häng med.

1. Acceptera andra människor som de är och förvänta dig inte att de ska förändra sig. Det gäller också i dina nära relationer. Om du verkligen inte står ut med en person för att han/hon bara ställer till problem är det dags att gå vidare. Han/hon kommer inte att ändra sig.

2. Försök inte att läsa andra människors tankar och tvinga inte andra att försöka läsa dina. Kommunicera!

3. Var artig men försök inte bli vän med alla som finns runt omkring dig. Lägg istället tid på att vårda de relationer du har med de människor som betyder mest för dig.

4. Kliv av dina höga hästar lite oftare. Prata ut om det, skaka hand eller kramas – och gå vidare istället för att bära runt på bitterhet och ilska.

5. Omge dig med människor som fyller dina luckor. Låt dem göra saker de är bättre på så du kan göra de saker du är bra på.

6. Perfekta relationer finns inte så sluta inbilla dig att alla andra har det så bra. En perfekt relation är egentligen bara hur bra eller dåligt två personer hanterar det som inte är perfekt i en relation.

7. Be om ursäkt snabbt för dumma saker du gör. Det förenklar ditt liv. Du slipper gå runt och ha ångest över något du gjort och personen i andra änden hinner varken bli jättebitter eller gå runt och tala om för alla som orkar höra hur dum du är.

8. Ring någon du bryr dig om – utan en annan anledning än att säga att du tänker på honom/henne. Det gör både dig och den person du ringer glada.

9. Försök inte att imponera på alla. Att avsiktligt jobba för att imponera på andra är en handling som inte ger mer än en tillfällig egokick. Var dig själv istället och omge dig med några få personer på en nivå som är djupare.

10. Låt inte andra utnyttja dig för att slippa ansvar för sina egna beslut. Att hålla dig själv ansvarig för någon annans framgång och lycka förminskar dem. Det är deras liv. De måste leva det själva. Du kan inte göra det åt dem och du kan inte stoppa dem från att strula till det för sig själva om de bestämt sig för det.

11. Sluta umgås med negativa människor och börja lägga tid på snälla människor som är smarta, drivna och likasinnade. Relationer ska hjälpa dig, inte göra dig illa. Omge dig med människor som reflekterar den person du vill vara. Välj vänner som du är stolt över att känna, folk du beundrar och som respekterar dig.

12. Håll inte fast i relationer som gör dig olycklig. Ta hand om dig själv när det handlar om nära relationer. Det är bättre att vänta på någon som bryr sig om dig och tar hand om dig än att stanna i en relation som inte känns på riktigt. Om någon vill ha dig i sitt liv så gör de plats för dig. Det är inget du ska behöva slåss för. Vem som helst kan komma in i ditt liv och säga att de älskar dig men det krävs mer för att stanna och visa det.

13. Släpp allt hat. Att hata och vara arg är som att hålla i glödande kol som man vill kasta på någon men problemet är att det är du som bränner dig. Om du vill glömma någon och gå vidare måste du sluta hata dem.

14. Ge bort det du vill ha. Om du vill ha kärlek – ge kärlek. Om du vill ha vänner – var en vän. Om du vill ha pengar – erbjud ett värde. Det fungerar.

15. Leta efter lyckan hos dig själv istället för genom andra. Om du inte är lycklig med den du är på insidan så kommer du aldrig att bli lycklig i en relation med någon annan heller. Du måste skapa stabilitet i ditt eget liv innan du kan ha det med någon annan.

16. Heja fram andra. Det är inte vanligt med personer som berömmer andra och visar beundran och uppskattning för vad de gör. De kommer snart att visa dig samma uppskattning.

17. Öppna dig med vad du känner. Om du mår dåligt, ge dig själv den nödvändiga tid och utrymme du behöver för att läka, men var öppen med det. Prata med dina närmaste. Berätta sanningen om hur du känner dig och låt dem få lyssna. Att prata om sånt som trycker dig är det första steget mot att känna dig bättre igen.

18. Rensa ut allt som påminner dig om en person eller tid i ditt liv som bara gör dig olycklig när du tänker på det.

19. Släpp dem som redan är borta. Den sorgliga sanningen är att det finns personer som bara kommer att vara med dig så länge du har något som de behöver. När du inte längre ger dem vad de vill ha så lämnar de dig. De goda nyheterna är att om du kämpar igenom det kommer de som verkligen betyder något att finnas kvar. Ditt öde är inte knutet till dem som lämnar dig under livet, det betyder bara att att deras del av din historia är slut.

20. Notera vilka dina riktiga vänner är. När vi växer upp inser vi att det blir mindre och mindre viktigt hur många vänner vi har, det viktiga är att vi har riktiga vänner. Livet är som en fest som du bjuder in olika människor till. En del går tidigt, en del stannar hela natten. Vissa skrattar med dig, andra åt dig och en del kommer riktigt sent. När det roliga är slut finns några kvar som hjälper dig att städa upp i röran. Och oftast är det inte de som ställde till röran som gör det. Det är de som är dina riktiga vänner.

21. När du träffar nya människor – utgå från att ni redan är gamla vänner. Det här är ett trick en föreläsarkompis har lärt mig. Han träffar massor av nya människor varje dag i sitt jobb och för att göra det mer minnesvärt både för dem och honom så låtsas han att han känner dem. Det gör något speciellt med huvudet och tvingar bort nervositet och tankar på att göra bra intryck.

22. Välj vem. Gör medvetna val av de personer du lägger din tid på. Ge mindre tid och uppmärksamhet till de människor som dränerar dig på energi och pengar och lägg mer tid på personer som verkligen betyder något.

23. Bli bättre på att identifiera vad som ger dig energi och vad som tar energi ifrån dig.

24. Försök att hitta det goda i andra människor. Det går alltid att reta upp sig på andra men om du tänker på vad som är bra i varje människa du möter och håller dig till det så blir du mindre stressad.

25. Jaga efter fantastiska människor. De människor du har som vänner har en stor inverkar på hur du tänker och agerar. Acceptera inte att ha vem som helst i ditt liv. Välj.

26. Förlåt dig själv och andra. Det kommer att lyfta en enorm börda från dina axlar. Bitterhet är en direkt fiende till lycka.

27. Tävla i att säga hej. Gör det till en tävling att vara den som säger hej först. Du gör det till grannar, till personen du stöter på i affären för att era tider matchar eller till kollegor som du aldrig pratar med annars. Det är trevligt att vara trevlig och man får mycket tillbaka som gör dagarna roligare.

28. Acceptera andra för vilka de är. Lev och låt leva helt enkelt. Det kan gälla dina barn som inte är lika dig. Det kan vara din svärmor som är jobbig. Acceptera att det är så så slipper du massor av ångest i livet.

29. Lägg dig inte i andra människors privata angelägenheter. Om du tycker att din bror är en toffel, låt honom vara det. Han har valt sitt liv. Koncentrera dig på att ditt eget liv i ordning och oroa dig inte över alla andras liv.

30. Tänk innan du pratar. I samma ögonblick som du låter några illa valda ord lämna din mun så kan du inte ta dem tillbaka.

31. Inse att du inte lever i andra människors händelsecentrum. De flesta människor är fullt upptagna med sina egna liv för att bry sig (eller notera) vad du äger vad du har på dig eller hur du ser ut.

32. Välj dina bråk. Inte så mycket är värt att börja gräla om. Ta ett steg tillbaka från ett grälet med din man/fru, familjemedlem eller grannen. När du känner att ilskan välla upp och du vill slänga ur dig de där hårda orden, stäng munnen och gå därifrån istället. Lugna ner dig en stund.

33. Gör inte allt i ditt liv centrerat kring barnen och deras behov. Du har också behov och det är bra om de får lära sig det Låt dem hantera svårigheter och nederlag. Det är en del av livet. Om du inte gör det och duttar för mycket med dem så kommer de att förbli små barn.

34. Köp tid med dina barn istället för grejor. En timmes riktig uppmärksamhet för ett barn är värt mer än grejor.

35. Skapa en bufferttid mellan slutet på arbetsdagen och att komma hem. Det är en kulturchock att komma hem med huvudet fullt av jobb. Se till att få tid att ställa om.

36. Lär dina barn att roa sig själva och undvik att schemalägga hela deras liv. Det är jobbigt för dig att planera och organisera deras liv och dessutom är det jobbigt för dem att aldrig få ta en dag som bara är.

37. Ge dina barn uppgifter hemma och lär dem hur de ska göra sina uppgifter, men förvänta dig inte att de ska göra dem lika bra som du gör dem.

38. Be dina barn att laga mat en gång i veckan även om det känns som mer jobb än det ger tillbaka. Snart ger det något tillbaka så ni kan hjälpas åt mer.

39. Säg inte automatiskt till barnen hur stressad och trött du är. Balansera det med något positivt om ditt jobb eftersom du du som förälder skickar signaler hela tiden till dina barn.

40. Till sist - var snäll


Lästips som andra har gillat

Konsten att hantera superjobbiga människor

"De kan vara kompisar, arbetskollegor, kunder eller chefer; de jobbiga människorna som förpestar ditt liv. Stefan Ekberg vet vad du ska göra med dem"
Metro

"Din kollega är en latmask, din chef kritisk till allt och din släkting bara ältar. De superjobbiga människorna finns i allas omgivning och kan göra dig både frustrerad och irriterad. Lär dig hantera dem, så blir de enklare att leva med."
Expressen

"Tycker boken hade ett suveränt upplägg, den var mycket lättläst och texterna flöt på mycket bra. Roligt att man verkligen känner igen vissa personlighetstyper i boken. Det är även lätt att gå tillbaka i boken om man stött på någon jobbig typ för att läsa om hur det var man skulle försöka göra. Den har hjälpt mig med att förstå vissa situationer med personer som jag har irriterat mig på och hur jag faktiskt ska bemöta dem. Otroligt bra bok att ha hemma, för alla, jag ska snart läsa igenom den en gång till!"
Emelie Blomqvist

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

Artikeln är skyddad med Google authorship

Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?

Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till www.smartare-liv.se i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss).

Om du vill länka till artikeln blir vi såklart jätteglada.


Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet här:

Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.


Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap