Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

10 effektiva sätt för att framstå som mycket smartare än du egentligen är


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

Det är kul att vara smart, även om intelligens är ett väldigt flytande och odefinierbart begrepp. I de flesta fall handlar det mer om hur smart andra människor tycker du är än om hur intelligent du egentligen är om man ska gå efter diverse tester och prov. Det sägs att intelligens bara står för 20 % av hur du klarar dig i livet medan en stor del av de övriga 80 % handlar om hur EQ (emotionellt intelligent) begåvad du är.

Grunden i att vara emotionellt intelligent är hur bra din självkännedom är – det handlar alltså både om hur du upplever dig själv och hur andra människor uppfattar dig som person. Det finns också en del enkla tricks som man effektivt kan använda för att du ska framstå som mycket smartare än du egentligen är.

1. Använd en initial mellan ditt för- och efternamn
John F. Kennedy gjorde det. Franklin D. Roosevelt också. Flera studier har visat att folk som stoppar in en initial mellan sitt för-och efternamn uppfattas som mer intelligent än andra.

2. Rita kurvor och diagram
Åtskilliga undersökningar har bekräftat att folk som använder kurvor, diagram och teckningar när de försöker förklara något uppfattas som både smartare och mer pålitliga än andra.

3. Nobba spriten
En omfattande undersökning vid University of Michigan och the University of Pennsylvania visade att folk med ett glas alkohol i handen i stor utsträckning anses mindre intelligenta – även om de inte bälgar i sig stora mängder vin eller sprit. Det är inte så att man menade att folk som är mindre intelligenta dricker mer – problemet var att studien visade att det räckte med att se en person med ett glas i handen för att de skulle uppfattas som mindre pålitliga, trots att de kanske inte alls var det.
Så skippa spriten och se smartare ut i andra människors ögon-

4. Tro på dig själv

Det finns få saker so utstrålar intelligens så mycket som självförtroende. Det syns på dig när du är trygg i dig själv. På samma sätt påverkas vår omgivning negativt när vi känner oss dumma och värdelösa. Hemligheten är därför enkel – om du vill att folk ska tro på dig, så måste du också tro på dig själv.

5. Skriv kortfattat och enkelt
Verkligt smarta personer behöver inte en massa ord – och framför allt inte använda krångliga ord – för att göra sig förstådda och kunna sammanfatta och förklara saker för andra människor. Så håll det enkelt och konkret – både när du skriver och pratar. Om du använder ord och uttryck som du egentligen inte förstår blir risken bara större att du gör bort dig och uppfattas som fejk istället.

6. Tänk på hur du pratar
Studier har visat att det ofta handlar mer om hur du pratar än vad du egentligen säger om vi ska uppfattas som smarta. Studier har visat att även om två personer sa exakt samma sak och använde exakt samma ord, så uppfattades den som pratade lite fortare, lite högre och med mindre monoton röst som mer intelligent. Orsaken är att energin hos den som pratar mer varierat och entusiastiskt gör att vi tror att han verkligen vet vad han pratar om.

7. Håll ögonkontakt
Det hör till god ton att se på den man pratar med, men undersökningar vid Loyola University i Kalifornien har också visat folk som är noggrann med att hålla ögonkontakt uppfattas som mer intelligent än de som flackar med blicken.

8. Använd glasögon
Det här är en klassiker som levt fram i århundraden – i böcker, TV-serier och filmer inte minst. Nörden, den smarte killen i klassen och bibliotekarien, har alltid haft glasögon. Färska undersökningar visar att den klichén fortfarande håller i sig. Folk med glasögon – speciellt med tjocka glas – uppfattas som smartare och klokare.

9. Håll tempot
Studier vid Boston University har visat att vi uppfattas som mer intelligenta om vi gör saker och ting i ungefär samma takt som människor runt omkring oss. Är vi för snabba eller för långsamma, så faller vi utanför ramen på ett negativt sätt.

10. Klä dig rätt
Det här är också en tidlös klassiker – en välklädd person uppfattas alltid som mer intelligent än de som ser ut som de sprungit in i garderoben i mörker och bara rafsat åt sig plagg i blindo. Vill du se riktigt smart ut har studier vid Northwestern University visat att du ska bära labbrock.

Lästips som andra gillat

Konsten att sätta smarta mål - och att nå dem

”Boken fick mig att öppna ögonen för att jobba mer målinriktat. Den här boken ligger nu som grund i vårt nya tänk när vi ska presentera vår marknadsplan. Mycket lättläst och bra bok.”
Jonas Andersson, Scantec Lab

"Jag har använt boken vid uppsättning av affärsmål för en enhet och den har hjälpt mig med principer och guidelines, Boken gav mig tankar att reflektera över när det gäller målsättningar.”
Ronny Eryd

”Den tog upp både jobbet och privat, allt hör ju ihop. Jag fick veta för ett år sedan via en utvärdering att jag inte var så strukturerad. Jag chockade mig själv och min omgivning. Men när jag började fundera lite på det så var det nog ganska sant. Jag är duktig på att kasta upp bollar men inte att ta ner. Jag måste börja jobba med mål så jag vet att jag kommer i mål och att jag jobbar mot rätt mål. Det är ett pågående arbete kan jag säga. Jag här läst flera böcker från ert förlag och det jag tycker bästa om är böckerna är korta och koncisa, lull-lullet är bortskalat. De innehåller praktiska tips för att komma vidare. De är dessutom roliga att läsa vilket höjer värdet ytterligare.”
My Oscarsson, Saferoad

"Boken har hjälpt mig med att stanna upp och fundera på vad jag vill, och hur jag på ett målmedvetet sätt kan ta mig dit. Jag ska nog gå tillbaka till boken då och då, det kan löna sig."
Pernilla Jansson, Ateljé Smått & Mått HB

”Boken har hjälpt mig att skapa bättre beslutsunderlag i mitt företagande. Jag har lättare att hålla rätt kurs och följa en plan. Boken var pedagogisk och bra.”
Appelgren, Arevenue

”Boken var en effektiv och innehåll inspirerande sammanfattning av ett viktigt ämne. Jag använder mig av ”målkedjor” när jag sätter upp mål, vilket leder till bättre måluppfyllnad.”
Peter Magnusson, Marinshopen R.M. AB

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

Artikeln är skyddad med Google authorship

Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?

Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till www.smartare-liv.se i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss).

Om du vill länka till artikeln blir vi såklart jätteglada.


Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?Prenumerera gratis på månadsbrevet här:

Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.


Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap