Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

Tio säkra sätt att förstöra en relation


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

Det här med relationer är så intressant. Varje sak vi gör i en relation drar vår partner närmare – eller skjuter vår partner längre ifrån oss. Det är som om vi satt fast i varandra med en gummisnodd som antingen håller oss nära varandra känslomässigt – eller som när handlingar och ord drar ut avståndet mellan oss till gummisnodden brister. Pang!

Så vad är det vi inte ska göra, vad är det som drar ut den där gummisnodden så att den till slut går av?

Här är det viktigaste att INTE göra:

1. Att skylla på sin partner
Ja, det kanske är hans fel och hans dåliga beteenden men skuldbeläggningen tar inte bort varken beteenden eller skapar lust för förändring. Det enda det gör är att hjälpa dig att inte känna ansvar på bekostnad av känslomässig närhet.

2. Att ständigt gräla
Ja, alla har vi olika sidor men en relation handlar ju framför allt om att vara ett stöd och leta efter saker man har gemensamt. I bra relationer jobbar parterna som ett lag.

3. Att kritisera och tjata
Folk tjatar och kritiserar andra för att få till en beteendeförändring. Även om det fungerar ibland, så dyker gärna ilskan upp ändå och drar ut gummisnodden.

4. Att inte kunna lyssna
Vi vill känna oss viktiga och speciellt för dem som vi älskar. När de slutar lyssna känner vi oss plötsligt obetydliga för dem. Unga kärleksrelationer känns igen på kommunikationen. Man pratar mycket om stora och lika mycket om små saker.

5. Att försöka förändra hur partnern ser ut
Det skickar ett meddelande att han/hon inte duger som han/hon är. Och det spelar ingen roll om din partner egentligen håller med dig, han/hon kommer att känna sig mindre värd och ratad av dig.

6. Att ha ett obalanserat privatliv
När vi är olyckliga med saker utanför vår relation så blir det en stor börda för din partner att bära också. Om du till exempel inte har ett jobb eller dålig ekonomi så blir det också din partners problem. Om du gör något åt det är det bra, men om du bara gnäller blir det jobbigt för din partner.

7. Att vara tyst istället för att prata om problem
Tystnad är ett kortsiktigt sätt att undvika konflikt men det som var ett litet problem blir större och större av tystnaden. Risken finns till slut att att problemet inte ens går att lösa eftersom det byggs in nya problem.

8. Att bara jobba på relationen när det uppstår problem
Relationer behöver näring och små förbättringar varje dag för att hållas levande och friska. När två personer har en bra daglig relation så kan många problem som dyker upp motas i grind innan de ens blir problem.

9. Att tala illa om din partner till barnen eller dina föräldrar
Ibland vill människor känna ett starkare band med en förälder eller ett barn genom att få också dem att vända sig mot partnern. Det är ingen bra idé såklart, men det händer varje dag att egoistiska vuxna drar med barnen i problem som de egentligen inte har med att göra.

10. Att göra ditt jobb viktigare än din relation
Din partner behöver veta att när det verkligen gäller så kommer han/hon först. Det du gör till din första prioritet kommer att finnas där för dig i åratal. Det som kommer som nummer två kommer antagligen försvinna.

Ja, du ser vad vi måste tänka på hela tiden för att stå starka tillsammans. Vi måste vara bra på så mycket men kanske är det största ändå att erkänna sina misstag och faktiskt prioritera den du älskar före allt annat så att han/hon känner det. Det är en bra start.

Lästips som andra har gillat

Lyckliga relationer - 228 hemligheter om hur man gör en bra relation - fantastisk

”Det som jag gillar bäst med boken är att den har tydliga konkreta beskrivningar, lättläst. Boken lyckliga relationer har hjälpt mig att bli en bättre partner och en närmare relation med tjejen – jag kan verkligen rekommendera alla att läsa boken!”
Johan Lindberg, Gävle

"Här har vi en bok som skulle kunna rädda tusentals förhållanden varje år. För mig är det tyvärr försent. Om jag hade läst den här boken två år tidigare så kanske min älskade hade varit kvar hos mig. Tack ändå."
Vill vara anonym

"Jag gillar att det går att använda boken som en manual och att testa saker varje dag. Alla tips passar ju inte alla men många gör det och jag och min fru har en bra relation men med den här boken kommer den garanterat att bli som ni lovar – fantastisk. Allt handlar om att jobba för det."
Jonas Svensson, Stockholm

”Att hålla en relation varm och levande är ett arbete och den här boken hjälper verkligen till med det arbetet. Tack för att ni har skrivit den.”
Karin Lindgren, Vallentuna

"Jag gillar att den har så olika tips. Det gör att den kan passa alla som vill hålla sin relation vid liv. Själv har jag gömt den och använder den för att överraska min fru och bli lite mer spontan och mindre gnällig. Det fungerar."
Thomas Bengtsson, Skogås

"Jag älskar den. Tipsen, formatet, påminnelserna om att man faktiskt måste jobba lite för att hålla lågan vid liv. Tack."
Christina Karlsson, Göteborg

"Det bästa är att man kan ha den när det blir lite tråkigt i en relation. När hösten slår till och man gärna blir sittande som två påsar framför TV:n. Boken ger så bra tips om hur man får upp energin och suget igen. Jag har till och med fått med min man på en date. Det trodde jag aldrig."
Veronica Robertsson, Göteborg

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

Artikeln är skyddad med Google authorship

Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet Smartare Liv här:

Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.

Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap