Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

Förbättra minnet - så gör du


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

Har du svårt för att komma ihåg viktiga saker. Har du svårt för att komma ihåg viktiga nummer och annan information som du alltid kom ihåg förut. Ta det lugnt. Du är inte drabbad av någon allvarlig skada, det är bara din minneskraft som försämrats. Här kommer fem enkla tips som hjälper dig att förbättra minnet.

1. Lita på ditt minne
Det låter lite konstigt men det första steget är att lita på minnet. Om du intalar dig själv att du aldrig kommer ihåg något så kommer det att bli så. Att prata negativt om ditt minne ger bara negativa resultat – och tvärtom. Säg till dig själv att ditt minne är superbra så blir det bättre automatiskt.

2. Ta reda på vad som fungerar bäst för dig
En del människor minns bäst i bilder och kan beskriva detaljer i en bild som de sett för länge sedan med otrolig detaljrikedom. Det är de personerna som har vad som kallas fotografiskt minne. För andra fungerar minnet bäst associerat med ord eller ljud. För att minnas saker bättre, ta först reda på vilket slags minne du har. Det finns en enkel övning för det: Ta fram en bok och öppna den någonstans var som helst. Läs en sida högt. Ta sedan fram en barnbok och läs en sida med en illustration på. Vila i tio minuter och försök komma ihåg vad du läste i böckerna. Om du du har lättare för att komma ihåg bilden barnboken så har du antagligen ett mer fotografiskt minne. Och följaktligen, om du har lättare att komma ihåg vuxenbokens ord så påverkar ord dig mer än bilder.

3. Lär dig att associera
Det finns många studier som har visat att människor har det lätt för att komma ihåg personlig, spatial, sexuell, överraskande, rolig och meningsfull information. Just därför är det enklaste sättet att komma ihåg saker helt enkelt att associera dem med något du kan relatera till. Säg att du ska handla mat och inte har en lista. Du ska handla morötter, mjölk, prästost, korv och selleri. Det enklaste sättet är att komma ihåg det här är att måla upp en inre bild där du t. ex har en präst med morotsfingrar på vänster hand och selleri som fingrar på den högra, en korv som cigarr i munnen och han duschar i mjölk. När du sedan handlar kan du lätt framkalla den här absurda bilden och komma ihåg vad du skulle köpa.

4. Finslipa din iakttagelseförmåga
Människor brukar ha problem med att minnas bilder, ansikten och ord eftersom de inte har observerat dem ordentligt. Man kan finslipa sin förmåga att se saker genom att helt enkelt bestämma sig för att observera saker mer. Du vet hur det är – man träffar nya personer och är mer upptagen av att säga sitt eget namn än att komma ihåg deras. Det beror inte på dåligt minne. Det beror bara på att man inte ansträngt sig tillräckligt mycket för att komma ihåg. I samma stund som du bestämmer dig för att komma ihåg så kommer du att göra det.

5. Håll dig i form
En sund kropp skapar en sund hjärna och en sund hjärna kommer ihåg bättre. Man kanske inte tror att hjärnan behöver mat eftersom man normalt inte tänker så men det finns verkligen mat som är bra för hjärnan (Ledtråd – det är inte Pommes frites och korv). Hjärnan blir också trött om den inte får näring och då vill den inte komma ihåg saker.

Storsäljaren om att LEDA sitt liv (inte bara leva det)

Så blir du framgångsrik - utan pengar, utan kontakter och med helt fel bakgrund

"Jag vill från djupet av mitt hjärta säga TACK och åter TACK för att du har skrivit boken "framgångsrik".
Den har på riktigt förändrat mitt liv. Gett mig smärtsamma insikter om mig själv som jag nu arbetar stenhårt med att förändra. Jag har bloggat och instagrammat om hur fantastisk den är och rekommenderar den till alla jag känner. Mitt ex är min ständiga följeslagare i handväskan, nerlusad med hundöron, tankar, funderingar och svar och den tänker jag behålla. Nu tar jag steget med något jag drömt om alldeles för länge och det är du som är en stor del i att jag vågar. Tack för att du skrev denna bok och tack för att du har förändrat mitt liv."

Tina, putasmellonme.com

"Jag har läst många så kallade framgångsböcker i mitt liv, det har ALDRIG hänt att jag läst ut en bok så fort.
Vilken känsloresa!! Hade högläsning för min man, ( jag brukar göra så när hans entreprenörshjärna brinner för mycket). Den här boken är helt unik, det finns en del i denna genre, men ingen som beskrivs på ett sådant pedagogiskt, träffsäkert sätt. Man känner trovärdigheten, man känner, energin, man känner all den kraft du lagt ner och det skapar respekt!! Med ett mod och ett sätt att bjuda på dig själv i boken, blir den så direkt att det inte går att sluta läsa, det går heller inte att ducka. Tack är ju ett för mesigt ord i dessa sammanhang! Men i alla fall, Tusen tack för att du valt och skriva den här boken. Som mina ungdomar säger DEN ÄGER!!"

Anna Bengelsdorff, Ellos

"Jag läser Framgångsrik och får den ena aha-upplevelsen efter den andra , jag är nog lite kär dig, för du skriver om mig och du har avslöjat mig . Nu har jag beslutat att mitt arbete de närmaste dagarna består av att läsa, och den här gången LÄSA din bok. Jag tar den till mig, jag antecknar , jag blir glad av dina träffsäkra provokationer, lägger boken ifrån mig för att reflektera, känner igen mig och känner igen min omgivning. Jag har läst böcker om personlig utveckling och karriärutveckling tidigare, begreppen är inte okända och jag har nått olika grad av inspiration, men ( förbjudet ord !!!) nu golvas jag och du öppnar mina ögon. Undrar om det är så här det känns att vara / bli religiös....."
Mia Rieder

"Boken var min resesällskap på flyget nyligen och jag kan sammanfatta att detta var en helt suverän bok: klarsynta, beska droppar serverade på klarspråk i krasshetens bleka lampsken; helbra! Jag har självt byggt bolag på mottot "Framgång är planerad, shit happens" och kan skriva under på allt i din bok med erfarenheter från företagandets skitiga skyttegravar.Jag har läst och studerat i hela mitt nyfikna liv och kan slå fast att detta är den bästa bok om personlig utveckling jag någonsin läst."
Ulf Engerby, Qbranch AB

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

Artikeln är skyddad med Google authorship

Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?

Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till www.smartare-liv.se i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss).

Om du vill länka till artikeln blir vi såklart jätteglada.


Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet Smartare Liv här:

Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.


Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap