Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

5 varningstecken på att folk försöker utnyttja dig


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

Vi vill tro det bästa om folk i vår omgivning, men världen är hänsynslös och det finns många runt oss som inte drar sig för att manipulera oss för att skaffa sig egna fördelar på vår naiva bekostnad. Många är dessutom skickliga – och vad värre är, många av dem räknar vi som vänner eller åtminstone bekanta. Så här upptäcker du alla som försöker utnyttja sig:

1. De spelar mind-games
Det gäller särskilt de som du anser vara vänner eller nära bekanta. De har tålamod och är duktiga på att vänta in rätt tillfälle för att utnyttja dig. Ett trick är att nästan omärkligt skruva till era samtal så att du plötsligt får skuldkänslor för något som du egentligen inte alls borde ha. De är också duktiga på att slå split mellan dig och andra människor om det finns egen vinning i det. Var uppmärksam på små, men ändå märkbara förändringar i er relation och fråga dig själv – kan den här personen ha något i baktanke för att göra/säga så här?

2. De tänker bara på sig själva
De är duktiga på att forma dig för att tillfredsställa sina egna behov. De använder skam och skuldkänslor för att få dig att själv föreslå att du göra olika uppoffringar – t.ex. jobba över, fixa ärenden och ta itu med andra jobbiga saker som du egentligen inte behöver göra. De spelar skickligt dina känslor, men bryr sig egentligen inte alls om dig. Den typen av människor är i regel helt uppslukade av sig själva och sina egna behov. De anmärker på saker hos dig och utnyttjar ditt dåliga självförtroende och föreslår hur du kan bli bättre, men se upp – deras förslag är bara sådant som gagnar deras egna motiv.

3. De måste ta kontroll
De är duktiga på att maskera alla sina egna brister och fel och döljer ofta det med en framträdande, kontrollerande yta. Det är de som vet bäst och kan bäst – och som är skickliga på att övertyga andra om att det bäst för resten av världen att göra precis som han/hon säger. Den här typen är ofta martyrer, men de brukar vara duktiga på att få igenom sin vilja med smicker, små gester och subtila medel. De har inget emot att diskutera och kompromissa – så länge de får som de vill.

4. De visar aldrig sitt rätta jag

”Varg i fårskinn” är en bra liknelse för den här typen av människor som utåt sätt framstår som sympatisk, vänlig och omtänksam men alltid har ett egenintresse i allt de gör, säger och föreslår. De skulle aldrig visa sig sårbara eller uttrycka misstro, ånger eller besvikelse. Sådana känslor flyttar de över på andra som får klä skott för deras egna misslyckanden. Den här sortens människor tvekar inte ett ögonblick över att lämna dig i sticket så fort du inte längre kan leva upp till deras krav eller när de helt enkelt har fått vad de vill från dig.

5. De har aldrig fel
Även här handlar det mycket om hur de skickligt kan vända saker mot dig och till sin egen fördel. De tar aldrig ansvar för egna misstag, utan skyller ifrån sig och utnyttjar skickligt ditt eget dåliga minne och självförtroende för att slippa undan. De är också duktiga på att utnyttja andra människor, särskilt om de inte är närvarande – ”Men Gösta sa att du … ”
Är de tillräckligt duktiga och tålmodiga börjar du snart misstro dig själv och ifrågasätta även sådant som du innerst inne vet att du inte gjort eller sagt.

Lästips som andra har gillat

Konsten att hantera superjobbiga människor

"De kan vara kompisar, arbetskollegor, kunder eller chefer; de jobbiga människorna som förpestar ditt liv. Stefan Ekberg vet vad du ska göra med dem"
Metro

"Din kollega är en latmask, din chef kritisk till allt och din släkting bara ältar. De superjobbiga människorna finns i allas omgivning och kan göra dig både frustrerad och irriterad. Lär dig hantera dem, så blir de enklare att leva med."
Expressen

"Tycker boken hade ett suveränt upplägg, den var mycket lättläst och texterna flöt på mycket bra. Roligt att man verkligen känner igen vissa personlighetstyper i boken. Det är även lätt att gå tillbaka i boken om man stött på någon jobbig typ för att läsa om hur det var man skulle försöka göra. Den har hjälpt mig med att förstå vissa situationer med personer som jag har irriterat mig på och hur jag faktiskt ska bemöta dem. Otroligt bra bok att ha hemma, för alla, jag ska snart läsa igenom den en gång till!"
Emelie Blomqvist

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

Artikeln är skyddad med Google authorship

Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?

Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till www.smartare-liv.se i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss).

Om du vill länka till artikeln blir vi såklart jätteglada.


Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?Prenumerera gratis på månadsbrevet här:

Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.


Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap