Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

10 sätt för att få människor att gilla dig


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

Blir du irriterad och frustrerad över att folk ignorerar dig och aldrig gör som du vill?
Ta det lugnt, du är i gott sällskap. Det här är ett problem som de flesta av oss upplever dagligen. Men visste du att det finns en handfull små tricks som du enkelt kan använda för att påverka din omgivning och få folk att få upp ögonen för dig och göra mer som du vill?

1. Be någon att göra dig en tjänst – det får folk att gilla dig ännu mer
Det här låter förstås konstigt, men när du övertygar någon om att göra dig en tjänst så rättfärdigar sig den personen omedvetet om varför han eller hon ska hjälpa dig. ”Han/hon är ju en kompis” och ”Han/hon skulle ju göra samma sak för mig” är vanliga exempel på hur en person tänker när han/hon får frågan om han/hon kan ställa upp och hjälpa till. Det här är en win-win situation för dig – inte nog med att du får den hjälp du ber om, du får också personen i fråga att gilla dig ännu mer eftersom han/hon känner sig värdefull för att ha blivit tillfrågad.

2. Hur gör djur – fast med människor
Det här är ett extremt användbart litet knep för att snabbt ta reda på om personen du är intresserad av att få kontakt med är intresserad tillbaka. Om person behåller ögonkontakt med dig, så visar det på intresse. Lär dig att spana in din omgivning. Bli mer observant på hur folk pratar och beter tillsammans med andra. Lägg t ex märke till att när folk i grupp skrattar åt någonting, så behåller de personer som är intresserade av varandra ögonkontakt med varandra.

3. Använd Legoland-knepet
Legoland i Danmark har en policy som säger att när parkens anställda får frågor om någonting av besökare, så ska de anställda alltid använda öppna handflator istället för att peka när de ger väganvisning. Orsaken är enkel – det är psykologiskt fastställt att den som visar öppna handflator framstår som trygg, pålitlig och vänlig. Att peka på vanligt sätt uppfattas däremot som oartigt, aggressivt och nonchalant.

4. Utnyttja tystnaden
De flesta människor blir nervösa och stressade om de inte direkt får svar på en fråga, men behåll lugnet. Känn ingen stress över att tvunget forcera fram en fortsättning på samtalet. Du kan använda tystnaden som uppstår till din fördel. Det gör du genom att inte frestas att ”hjälpa” motparten att fortsätta prata. Det här ett smart knep för olika slags förhandlingar. Studier har visat att tystnad är enormt effektivt och skapar respekt. När du väl har skickat över bollen på motståndarens planhalva, ligger ansvaret för samtalets fortsättning på honom/henne. Vänta lugnt in svaret eller motrepliken. Genom att göra så varje gång tar du kontroll över samtalet.

5. Nicka och le – det får folk att hålla med dig
Egentligen är vi människor väldigt lättmanipulerade. Genom att nicka och le lite medan du framför ett argument, så ökar du chansen att motparten håller med dig. Och det är inte så konstigt som det låter – vi härmar omedvetet varandras gester och kroppsspråk för att lättare förstå hur andra människor känner. Genom att nicka medan du pratar signalerar du att det du säger är sant och viktigt – vilket samtidigt får folk runt dig att också nicka och tycka likadant.

6. Utnyttja Zeigarnik-effekten
Fenomenet med att folk bättre minns halvfärdiga än komplett utförda saker kallas Zeigarnik-effekten, döpt efter den ryska psykologen Bluma Zeigarnik. Det finns studier (McKinney 1935; Zeigarnik, 1927) som har visat att studenter som överger sina studier och istället gör något helt annat har lättare för att komma ihåg vad de lärt sig än de studenter som fullföljer sina studier utan avbrott. Kommersiella företag utnyttjar samma teknik för att få folk att bättre komma ihåg TV-reklamsnuttar genom att ”snoppa” av slutet. Det bästa sättet att slippa ha en halvfärdig, irriterande reklamsång ekade i huvudet är att själv sjunga de sista stroferna.

7. Visa entusiasm
Det här handlar också om hur vi härmar varandras kroppsspråk. Om du vill förmedla entusiasm, så kan du enkelt få människor omkring dig att bli lika ivriga genom att själv visa att du verkligen är engagerad i vad du säger. Man kan tänka Hitler här, men också amerikanska frikyrkopräster som har en osannolik förmåga att hetsa upp massorna med sin begeistring. Kort sagt, att visa sig entusiastisk är ett enkelt, men effektivt sätt att skapa ett bra första intryck och få andra människor att gilla dig.

8. Hemligheten med att använda ett namn
Det finns inget som inger så stort förtroende och som bygger tillit så snabbt och effektivt som när man tilltalar folk med deras namn. Målet är att nämna personens namn tre gånger under de fem första minuterna av ett samtal. Tricket är att få det att låta naturligt, så det gäller att öva lite. ”Hej Stefan, hur mår du”, ”Trevligt att träffas, Stefan” och ”Vad jobbar du med, Stefan”? är enkla, men naturliga fraser där du kan smyga in en persons namn utan att det verkar forcerat eller fånigt.

9. Ögonkontakt är nyckeln
Här gäller det att hitta en balans. Att se personen man pratar med konstant i ögonen upplevs som aggressivt och obehagligt. Om du flackar med blicken upplevs du som ointresserad, blyg eller nonchalant. Håll ögonkontakt till 60 % så är du hemma – då upplevs du som intresserad, trevlig och pålitlig.

10. Kolla in folks fötter
Ja, gör det. Kolla motpartens fötter när han eller hon pratar med dig. Är personens fötter riktade mot dig, så är hon/han intresserad. Pekar fötterna bort från dig, så är personen i fråga med stor sannolikhet ointresserad och har redan mentalt avslutat ert samtal.

Så där, lite att börja med

Storsäljaren om att LEDA sitt liv (inte bara leva det)

Så blir du framgångsrik - utan pengar, utan kontakter och med helt fel bakgrund

"Jag vill från djupet av mitt hjärta säga TACK och åter TACK för att du har skrivit boken "framgångsrik".
Den har på riktigt förändrat mitt liv. Gett mig smärtsamma insikter om mig själv som jag nu arbetar stenhårt med att förändra. Jag har bloggat och instagrammat om hur fantastisk den är och rekommenderar den till alla jag känner. Mitt ex är min ständiga följeslagare i handväskan, nerlusad med hundöron, tankar, funderingar och svar och den tänker jag behålla. Nu tar jag steget med något jag drömt om alldeles för länge och det är du som är en stor del i att jag vågar. Tack för att du skrev denna bok och tack för att du har förändrat mitt liv."

Tina, putasmellonme.com

"Jag har läst många så kallade framgångsböcker i mitt liv, det har ALDRIG hänt att jag läst ut en bok så fort.
Vilken känsloresa!! Hade högläsning för min man, ( jag brukar göra så när hans entreprenörshjärna brinner för mycket). Den här boken är helt unik, det finns en del i denna genre, men ingen som beskrivs på ett sådant pedagogiskt, träffsäkert sätt. Man känner trovärdigheten, man känner, energin, man känner all den kraft du lagt ner och det skapar respekt!! Med ett mod och ett sätt att bjuda på dig själv i boken, blir den så direkt att det inte går att sluta läsa, det går heller inte att ducka. Tack är ju ett för mesigt ord i dessa sammanhang! Men i alla fall, Tusen tack för att du valt och skriva den här boken. Som mina ungdomar säger DEN ÄGER!!"

Anna Bengelsdorff, Ellos

"Jag läser Framgångsrik och får den ena aha-upplevelsen efter den andra , jag är nog lite kär dig, för du skriver om mig och du har avslöjat mig . Nu har jag beslutat att mitt arbete de närmaste dagarna består av att läsa, och den här gången LÄSA din bok. Jag tar den till mig, jag antecknar , jag blir glad av dina träffsäkra provokationer, lägger boken ifrån mig för att reflektera, känner igen mig och känner igen min omgivning. Jag har läst böcker om personlig utveckling och karriärutveckling tidigare, begreppen är inte okända och jag har nått olika grad av inspiration, men ( förbjudet ord !!!) nu golvas jag och du öppnar mina ögon. Undrar om det är så här det känns att vara / bli religiös....."
Mia Rieder

"Boken var min resesällskap på flyget nyligen och jag kan sammanfatta att detta var en helt suverän bok: klarsynta, beska droppar serverade på klarspråk i krasshetens bleka lampsken; helbra! Jag har självt byggt bolag på mottot "Framgång är planerad, shit happens" och kan skriva under på allt i din bok med erfarenheter från företagandets skitiga skyttegravar.Jag har läst och studerat i hela mitt nyfikna liv och kan slå fast att detta är den bästa bok om personlig utveckling jag någonsin läst."
Ulf Engerby, Qbranch AB

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

Artikeln är skyddad med Google authorship

Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?

Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till www.smartare-liv.se i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss).

Om du vill länka till artikeln blir vi såklart jätteglada.

Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet här:

Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.


Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap