Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

5 sätt att hitta tillbaka till den glöd som fick passionen att flamma stark igen


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

Passion – det är ett ord som allra bäst beskriver den känsla som uppstår när vi gör något som vi verkligen tycker om. Passion är också synonymt med att känna ”ett kall”. Passion får oss att tappa koll på tid och rum och helt låter oss bli uppslukade av det där som vi brinner för att göra – oavsett om vi får betalt eller inte för det. Passion är sådant som håller oss vakna på nätterna, som stjäl alla våra tankar och gör att vi känner att det finns ingen annan utväg än att göra det där – nu – och hela tiden!
Men ibland tar det bara stopp. Passionen är som bortblåst och med den all energi och lust.
Lyckligtvis finns det enkla sätt att sätta fyr i pannan igen.

1. Identifiera problemet
Eftersom passion är synonymt med hela din person och din tillvaro, så tar det hårt när glöden plötsligt har slocknat. Den tomhet du känner ger lätt upphov till dåligt samvete och göder din inre självkritiska röst att skrika ”värdelös”. Det är inte alltid heller så lätt at ta reda på varför passionen har slocknat. Anledningen till det kan vara att vi är rädda för att upptäcka orsaken. Och få veta vad det är vi försöker undvika. Men ta en paus – vänd ryggen till det du håller på med. Gör något helt annat i några timmar eller en hel dag. Åk iväg någonstans, gå på bio, gå ut i skogen, ta med barnen på cirkus eller tivoli. Gör något som du blir glad av och ge dig tid att ladda batterierna. Passion kräver energi och har du ingen energi, så slocknar också passionen. Kört hårt – men glöm inte att slappna av.

2. Tysta din inre kritiker
Allt rullar bara på. Men plötsligt en dag när du ska sätta igång känns allt bara hopplöst, tungt och meningslöst. Din inre kritiska röst skäller ut dig och påminner dig om alla din a fel och brister. Den påminner dig om allt du saknar och sänker brutalt ditt självförtroende. Tysta den rösten genom att påminna dig om allt bra som du faktiskt åstadkommit och alla bra egenskaper du har. Att hålla koll på dina framgångar – genom att dokumentera dem i en dagbok – gör också susen.

3. Lyssna på kroppen
Kör du bara på utan att våga erkänna att du är rent fysiskt trött? Låt inte passionen slockna för att du kör slut på dig själv bara för att du inte vågar medge att det inte är ansvarslöst eller oproffsigt att avsätta rejält med tid för att vila regelbundet. Lyssna på din kropp, den är mästerlig på att ge oss signaler om att något inte är riktigt bra. Du blir inte en sämre människa bara för att du går på halvfart en dag och kanske inte göra ett dugg under en hel dag.

4. Gapa inte efter för mycket
Det är lätt att tappa sugen om du har ett mål och plötsligt känner att du har så långt kvar att du blir frustrerad över att framgångarna dröjer. Men dämpa suget lite genom att dela upp ditt jobb i mindre delmål och se till att fira dem ordentligt när de väl är avslutade. Ibland är det bättre att fokusera på detaljer än på helheten.

5. Bli inte ett offer
Många av oss tar lätt på oss roller som ”offer” eller martyrer när vi stöter på motgångar. Vi skyller gärna på andra människor, på yttre omständigheter och på brist på tid för att vi har kört fast. Det är jobbigare att ta itu med sig själv än att leta fel på annat håll. Men fall inte för den frestelsen. Tyck synd om dig själv och gnäll ut ordentligt – ge dig själv 10 minuter eller en timme att verkligen frossa i självömkan och elände. Men sedan räcker det. Ge dig upp i sadeln igen. Inse att alla har bra och dåliga dagar. Ingenting varar för evigt – inte ens de genomusla, oinspirerade dagarna.


Så där, lite att börja med

Skaffa självförtroendet du vill ha och kanske behöver

Jag vill - jag kan - Jag ska!

"Jag har läst ett enormt antal "självhjälpsböcker" och böcker om mental träning, nlp m.m, för jag har ett stort intresse i detta ämne, men när jag snubblade över "Jag vill, jag kan, jag ska" av Thomas Nilsson så kände jag att om jag hade hittat denna bok för flera år sedan så hade jag inte behövt köpa nån mer bok. Helt otroligt bra är den!!!
Kent Ögren

”Boken hjälper mig varje gång jag tappat tron och drömmarna. Jag önskar jag kunde skriva att jag sträckläste den, men då hade ju inte boken fyllt sitt syfte. Jag hinner nämligen bara något kapitel åt gången innan jag åter är en “doer” och i full färd med nya planer! Tack för mycket kloka ord och för att jag får vara jag, för jag VILL, jag KAN och jag SKA! =) Den ger mig inspiration och påminner mig om vad som är viktigt för mig. ”
Nathalie Andersson

”På ett lättsamt och trevligt sätt tog boken mig tillbaka till mig själv. Många "livscoach-tips" är antingen så analyserande så man till slut tror att allt man gjort i livet har varit fel. Andra är så äckelhurtiga så man tröttnar på att läsa/lyssna efter fem minuter. Den här boken är full med tips och trix som är lätta att ta till sig var man än är i livet och man känner att man växer i lagom takt. Boken har hjälpt mig enormt. Den ligger på nattduksbordet och jag läser något passande kapitel i den så fort jag börjar känna mig lite låg. Superbra och billig form av terapi! Jag vill-jag kan-jag ska har (tillsammans med boken Rivstart) hjälpt mig att ta steget för att förverkliga min dröm, att starta eget företag och bli min egen chef. Efter lite peppning från boken tog jag mod till mig och sade upp mig från mitt jobb, ett jobb som inte har varit roligt på många år, på en arbetsplats som enbart andas kaos, knäckta medarbetare utan framtidstro osv. Jag har tipsat mina kollegor om den här boken. Risken är att det blir tomt på arbetsplatsen om alla läser den.”
Agneta Hermansson, AH Stallkonsult

"Boken ifrågasätter mycket och konfronterar tankar som man har! Man får aha-upplevelser och man kan se på saker från olika synvinklar. Den är lättläst och har ett bra format!"
Paul Spartalis

"Boken innehåller många användbara tips när man kört fast och det känns tungt med försäljningen. Den är mycket lättläst och rekommenderas av mig."
Michael, Eksit Data

"Jag köpte boken ”Jag vill – jag kan – jag ska” till en mycket kunnig kollega som gör ett bra jobb men behöver stärka sitt självförtroende och förstå hur bra jobb hon gör.
Det gör mig gott att hjälpa henne att bli starkare och må ännu bättre i sitt yrkesliv."

Börje Johansson, Hill-Rom Liko Nordic

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

Artikeln är skyddad med Google authorship

Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?

Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till www.smartare-liv.se i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss).

Om du vill länka till artikeln blir vi såklart jätteglada.

Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet här:

Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.


Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap