Om Jantelagen vore ett franchiseföretag, så skulle det vara världens mest spridda eftersom den har öppnat filialer i nästan varenda människohjärna. Det sägs att ungefär 95 % av allt vi säger till oss själva om oss själva är taskigt. Med andra ord är risken stor att det sitter en liten elak figur i ditt huvud och påverkar dig att säga elaka saker till dig själv.
Välkommen i klubben. De flesta av oss ägnar större delen av dagarna åt att prata med sig själva och om oss själva på ett nedlåtande och begränsande sätt.
Om du inte tror mig, så lyssna på dig själv under en dag så får du se. Jag kan slå vad om att mycket av det du tänker och säger till dig själv innehåller massor av skuldkänslor över saker som hänt eller så plågar du dig själv med skapa ångest över framtiden.
Den här typen av negativt skitprat förstör energin som vi behöver när vi kämpar för att nå våra drömmar.
Du ska få hjälp med att komma igång och prata snällare med dig själv (och stänga ner Jantes filial i huvudet) med hjälp av några ganska enkla, men viktiga steg.
1. Lär känna din inre kritiker och sätt ett tydligt ansikte på honom/henne
Det här är väldigt smart att skapa en bild av kritikern inombords på eftersom tankar lätt blir så diffusa och svåra att hålla isär. Då är det bättre att göra ett vidrigt monster ansvarigt för alla tankar. Beskriv ditt monster, hur det ser ut och agerar. Är det ett långt benigt monster med en piska i handen eller en biffig och grinig vakt i skinnjacka som stoppar dig med kritik? Skapa ett exakt utseende på monstret i dina tankar och ge honom/henne gärna ett namn också.
LÄS OCKSÅ: Den kungliga svenska avundsjukan
2. Ta reda på vad monstret säger till dig själv
Tjuvlyssna. Vilket är hans/hennes favoritgnäll och älsklingsmetod för att trycka ner dig?
Avsätt en dag till att notera vad det är du egentligen säger till dig själv. Det kan bli en skrämmande upplevelse, men gör det i alla fall. Många människors negativa självprat sträcker sig långt tillbaka i tiden, kanske till en negativ upplevelse som slagit rot inne i huvudet och som påverkar nästan allt man gör. Ta reda på vad monstret säger, skriv ner det och granska det.
Testa sanningshalten i det som sägs.
Fråga:
• Vad finns det för bevis för och emot mitt tänkande?
• Är mina tankar baserade på fakta eller handlar det bara mina egna fantasier?
• Drar jag förhastade och negativa slutsatser?
• Hur kan jag få reda på om mina tankar är sanna?
3. Lär dig att säga stopp!
En bra metod för att verkligen märka vad man säger till sig själv är att säga ordet ”stopp” varje gång något negativt eller elakt dyker upp i tankarna. Så fort du börjar hacka på dig själv, stanna upp och säg stopp! Det gäller både i affärer och när du ser dig i spegeln och letar efter saker att slå ned på.
Fråga:
• Finns det några andra sätt att se på den här situationen?
• Vad mer kan det här betyda?
• Om jag skulle se på det här mer positivt, hur skulle det se ut då?
JULKLAPPSTIPS TILL FÖRÄLDRAR!
(Som alltid säger att de inte önskar sig något)
I klassikern "Boken om mig" (180 000+ sålda i hela Norden) svarar de på 300 frågor om sig själva och skapar en egen självbiografi. Du får läsa sedan.
Provläs , se vad andra tycker och beställ till julklappspris i Smartare livs egen bokhandel ...
(Som alltid säger att de inte önskar sig något)
I klassikern "Boken om mig" (180 000+ sålda i hela Norden) svarar de på 300 frågor om sig själva och skapar en egen självbiografi. Du får läsa sedan.
Provläs , se vad andra tycker och beställ till julklappspris i Smartare livs egen bokhandel ...
4. Skapa och håll fast vid en positiv historia
Du har säkert märkt hur lätt det är för hjärnan att bygga negativa tankar ovanpå andra negativa tankar. Pladdret i huvudet tar inte slut, tvärtom så byggs det upp till att bli ännu elakare och ännu mer negativt. Från och med nu ska du därför hitta en positiv historia som du kan knyta till de mål du har. Det kan till exempel handla om hur du ser dig jobba framåt och lyckas nå de mål du strävar efter, oavsett vilka hinder som dyker upp. Se framgångarna framför dig. Skapa detaljerna så att de blir så tydliga att du nästan känner smaken av dem i historien. Se hur dina drömmar blir uppfyllda som om du redan nått hela vägen fram. Det ger energi.
Skaffa perspektiv på situationen.
Fråga:
• Är den här situationen lika dålig som jag gör den till?
• Vad är det värsta som kan hända? Hur sannolikt är det att det händer?
• Vad är det bästa som kan hända?
• Vad kommer mest sannolikt att hända?
• Kommer det här att spela någon roll om fem år?
• Finns det något bra med den här situationen?
När du har ångest, är deprimerad eller känner dig stressad, så kommer ditt självprat att bli extremt. Du kommer att förvänta dig mer av det värsta och fokusera på de mest negativa aspekterna av din situation. Det är därför det fungerar så bra att sätta saker i dess rätta perspektiv.
5. Byt ut negativt inflytande mot positivt
Det finns externa faktorer – oftast andra människor – som kanske håller dig tillbaka eller har gjort det tidigare och som du fortfarande är påverkad av. Du kanske umgås med människor som är väldigt negativa. Om du inte är stark då är det lätt att bli likadan själv och att börja tänka i samma banor. Begränsa ditt umgänge med negativa människor. Diskutera inte dina planer och mål med folk som du redan vet kommer att racka ner på dem och dig. Ditt jobb blir att leta efter stöttande och positiva människor. Deras positiva energi kommer att påverka dig att prata bättre om dig själv.
LÄS OCKSÅ: Hur du hanterar avundsjuka människor
Använd ett mer målinriktat tänkande.
Fråga:
• Hjälper det mig att må bra eller att nå mina mål när jag tänker så här?
• Vad kan jag göra som hjälper mig att lösa det här problemet?
• Finns det något jag kan lära mig från den här situationen som hjälper mig att klara det här bättre nästa gång?
Rädslor är det som håller oss tillbaka. Du kanske är rädd för att ta chanser för att du är orolig över att förlora den säkerhet du har nu. DU försöker övertyga dig själv om att du är nöjd som du är även om du innerst inne inte är det.
Fråga dig själv vad du är rädd för.
Vad är det värsta som kan hända?
Ta ett steg i taget för att bena upp dina rädslor och se om det finns en väg runt dem som gör att du kan se på saker och ting på ett mer positivt sätt. När man tittar närmare på sina rädslor så här, så inser man ofta att det värsta som kan hända faktiskt inte är så farligt som man trodde. Det kanske till och med är så, att vinsterna är värda riskerna.
P.S. Tänk på en sak - Hur länge skulle du vara vän med en person som säger samma saker till dig som du säger till dig själv?
Boktips för dig:
Skit i jantelagen
Skit i jantelagen