Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

10 varningstecken på att det är dags att byta jobb


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)


Känns vägen till jobbet som en enda långa uppförsbacke varje morgon? Vantrivs du på din arbetsplats? Avskyr du dina arbetskamrater? Livet är för kort för att slösa bort mer tid på ett jobb som du inte gillar. Här kommer fler tecken på att det är dags att bryta upp och söka dig vidare.

1. Du blir inte hörd
Alla människor har tankar och idéer. Vi mår bra när folk lyssnar på oss och tar oss på allvar när vi berättar om våra tankar och förslag. Ännu gladare blir vi när våra idéer används. Har du en chef som ignorerar alla förslag som du kommer med – eller ännu värre, han skrattar bara bort dem?

2. Du blir kritiserad inför dina arbetskamrater
Alla kan slarva och göra fel. Ibland gör vi också fel som kan få allvarliga konsekvenser. Konstruktiv kritik och vettig, rättvis feedback är nyttigt för att lära och utvecklas, men att bli kritiserad och utskälld framför sina arbetskamrater är aldrig rätt.

3. Ingen säger ”tack” – någonsin
Visst, vi får lön för de arbetsuppgifter som vi är anställda för att ta itu med, men alla människor behöver uppmuntran och att få veta att det vi gör är betydelsefullt och uppskattat. Siffrorna på lönebeskedet säger ingenting om allt som du bidrar med på din arbetsplats. Fåt du aldrig höra ett ”tack” med jämna mellanrum förtjänar företaget inte dig.

4. Din chef är mer upptagen av sin egen karriär än att ta hand om sina medarbetare
En bra chef är lyhörd och vet att när hans medarbetare trivs och mår bra, är motiverade och framgångarna kommer, så får han också uppmärksamhet och blir sedd som en bra chef. Om han (eller hon) däremot bara svansar efter sin egen chef i hopp om att bli befordrad, så är det dags att säga hej och tack för din del. Om det enda syftet med ditt jobb är att öka din chefs chanser att klättra på karriärstegen, så förtjänar han inte din medverkan.

5. Du känner dig osynlig
Att bara komma till jobbet, stämpla in och göra sitt är inte nyttigt i längden. Alla människor behöver känna att de är uppskattade och en del av ett större sammanhang. Vi behöver känna att det vi gör är meningsfullt och uppskattat. Känner du dig osynlig och inte får den uppskattning du förtjänar har företaget förbrukat sitt förtroende.

6. Du är bara en i mängden

De flesta av oss inser att vi är utbytbara. Att det alltid finns andra som kan göra vårt jobb, kanske ännu snabbare och bättre. Och ja, vi jobbar för att få pengar för att leva och betala våra räkningar – men vi behöver också känna att vi gör nytta och glädje och sätter avtryck i människors liv även på andra sätt. En chef som småpratar med oss då och då – som kommer ihåg vad (du!) din fru och dina barn heter och vad du gör på fritiden – gör stor skillnad. Då känner vi att vi uppskattas även för att vara en individ och inte bara en liten kugge i ett stort maskineri.

7. Du har helt tappat lusten att gå till jobbet
Det kan vara svårt att begära att alla dagar på jobbet ska vara roliga, stimulerande och utvecklande. Men känns det som om du bara gör samma sak, dag ut och dag in, månad efter månad, år efter år, utan att det dyker upp något som känns utmanande och roligt, så ska du inte härda ut längre. Livet är för kort för det. Vi behöver utmaningar och stimulans för att utvecklas och må bra.

8. Det finns ingen framtid
Även de enklaste av arbeten måste ha en morot för de anställda – möjligheter till vidareutbildning och befordran. Det måste finnas något att se fram emot. Ser du ingen framtid med din nuvarande arbetsplats och om du har en chef som bara förväntar sig att de anställda ska hålla sig vid sin löst och göra det de är anställda för, så finns din framtid definitivt någon annanstans.

9. Du är ensam om dina drömmar
Känner du att det finns utrymme för förändringar och förbättringar, om du brinner för att hitta nya lösningar, men inte får något som helst gehör från din chef eller dina arbetskamrater, så måste du sluta elda för kråkorna. Det är kanske nu du ska dra nytta av din entreprenörstänkande och starta ett eget företag …?

10. Du tror att du inte kan få något annat jobb
Du, som många andra, tänker kanske att det är säkrast att hålla kvar vi det du jobb har eftersom du kanske inte kan få något nytt – eller klarar av någon annan typ av jobb. Kanske hänger du kvar vid ditt gamla jobb av andra orsaker – kanske för att du tycker att du har lagt ned så mycket tid och pengar på din utbildning att det vore ”ansvarslöst” att ge upp allt nu. Men sluta tänk så – livet förändras och du är inte samma person som när du började på ditt nuvarande jobb. Du har också förändrats. Våga lita på att gräset faktiskt kan vara grönare på andra sidan. Var inte rädd för att utmana dig själv. Kliv ut ur din komfortzon och våga satsa på att hitta ett nytt jobb som ger dig ett mål och en mening med ditt yrkesliv.

Livet är för kort för att slösa bort, följ ditt hjärta redan idag


Lästips som andra har gillat

Gör det nu - eller ångra dig i graven

”Fem poäng av fem! Perfekt språk – direkt till läsaren. Det finns sammanfattningar, frågeformulär, saker att komma ihåg eller tänka på. Personlig, tydlig och med stor empati. Man får tillit till författare från första raderna – det syns direkt att han vet vad han skriver om. Uppmuntrar och vägleder. Lagom djup, mycket psykologisk och väldigt nyttig. Boken hjälpte mig att förstå mig själv bättre. Jag fastnade i vissa avsnitt och fick läsa om dem, t. ex, om beroende av andra människor, då fick jag tänka om mina relationer med de andra och förstå att det är/var bara bra att släppa taget och gå vidare, att bli mer vuxen och oberoende.”
Marina Wallin, Stocka

”Jag blev lite besvärlig för familjen hemma efter jag läst boken men också otroligt peppad och glad, mycket för att jag förstod att det faktiskt finns fler som är som jag och det går att göra något åt det. Jag började sakta tänka i andra banor. Jag är inte dålig på att genomföra saker, men är av den oroande karaktären som funderar väldigt mycket på "vad som kan hända längre fram" och går in i en ond cirkel som stjäl otroligt mycket energi. Förändringarna började sakta ta form allt efter sidorna i boken och nu känns livet enklare, roligare och nu tar jag rätt steg och gör rätt saker i mitt liv. En bok att ha med sig lång tid.”
Anette Dahlgren, Trekanten

”Man får sig en tankeställare att tiden går men det man lär sig är att det inte är för sent att starta nya projekt och utmaningar... Boken innehåller många tänkvärda kapitel som faktiskt hänger ihop med mental träning också...”
Maud Gradh Karlsson

”Det bästa med boken var sättet den var skriven på, enkel att förstå och gav konkreta tips.
Den har absolut hjälpt mig, den gav mig verkligen en spark i baken och fick mig att inse att det bara var att bestämma sig! Jag kommer förmodligen läsa om den flera gånger. Jag skulle rekommendera den till alla, även den andra boken jag köpte, "Rivstart" var hur bra som helst.”

Emelie Karlsson, Ulricehamn

”Den svenska modellen bygger bland annat på trygghetsnarkomani, och den här boken utmanar oss att lämna detta trygga landskap. Boken har fått mig att tänka till och i högre grad värdera vad jag sysslar med (och inte sysslar med). Den har påverkat mina vägval inför framtiden i en hälsosam riktning (och gjort mig mindre beroende av trygghet). Köp den!”
Lollo Vestlund

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

Artikeln är skyddad med Google authorship

Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?

Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till www.smartare-liv.se i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss).

Om du vill länka till artikeln blir vi såklart jätteglada.


Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?Prenumerera gratis på månadsbrevet här:

Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap