Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

17 sätt att bryta trista rutiner


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

Känner du dig frustrerad över att bara kämpa för att hålla näsan ovanför vattenytan, dag ut och dag in?
Rastlös för att allt bara rullar på i samma gamla trista hjulspår?
Irriterad över att du vill så mycket, men inte "kommer loss" och kan ta tag i ditt liv?
Men måste det vara så?
Måste allt gå åt helvete ibland?
Tja, simmar en enbent anka i cirklar?

Det händer oss allihop lite då och då att vi kör fast och misströstar. Vi människor fungerar så. Vi är inga maskiner. Till och med den där Duracell-kaninen i TV-reklamen kroknar när batterierna tar slut för det gör de efter ett tag. Och du och jag är precis likadana. Ibland varken kan, vill eller orkar vi hålla kvar fyren i spisen. Men det farliga är inte att tappa motivationen ibland. Det farliga är att bara ge upp, blunda och följa strömmen för att det är lättast och minst krävande. Det farliga är att finna sig i tillvaron och bara acceptera att allting känns surt och hopplöst.
Precis som med Duracell-kaninen går det att stoppa i nya batterier. Det är meningslöst att bara hänga med huvudet och vänta på att motivationslusten ska komma tillbaka, för vet du vad?

Det gör den inte!

Det är du själv som kan - och ska - slå sönder dina gamla vanor och byta spår när du verkligen har kört fast.
Här ska du få du några effektiva tips på hur du går tillväga. Om du tycker att en del av tipsen motsäger varandra ibland, så har du rätt. Några tips passar bättre för vissa situationer, andra passar bättre vid andra tillfällen. Prova dig fram. Hitta det som passar dig bäst


Sjutton sätt att komma på fötter och komma vidare

1. Ge upp.
Va?
Menar jag verkligen allvar?
Både ja och nej.
Det handlar inte om att ge upp. Det handlar om att tillfälligt släppa taget om en uppgift om den här uppgiften skapar så mycket problem och frustration att du inte kommer vidare hur du än försöker. Acceptera att du kört fast. Stånga inte pannan blodig för att tvunget hitta en lösning just nu. Svälj stoltheten. Var inte så envis. Lägg uppgiften på is ett tag och gör något annat. Om uppgiften kräver en kreativ lösning, koppla av en stund genom att göra saker som inte direkt belastar hjärnan. När jag körde fast med mina TV-manus brukade jag dammsuga, diska eller gå och träna. Det var rena mirakelkuren. Plötsligt fanns det bara en lösning i huvudet som fullkomligt vrålade efter uppmärksamhet. Jag vet inte hur eller av vad lösningen fick näring, men den fanns helt enkelt bara där. Prova du också. Ge hjärnan en liten paus och se vad som händer. Du kommer att bli förvånad - och glatt överraskad!

2. Lägg om dina vanor.
Se över vad du kan förändra i din tillvaro. Allt behöver inte tvunget göras precis så som du alltid gjort. Ansträng dig lite själv för att bryta dig loss från det gamla vanliga mönstret. Prova något nytt.

3. Att fortsätta med det du håller på med kan ibland faktiskt också vara en effektiv lösning.
Även om du inte orkar gå för fullt, så kan du komma över "tröskeln" om du bara fortsätter på halvfart. Du tror väl inte Michelangelo sprudlade av energi varenda dag när han skapade de berömda takmålningarna i det Sixtinska Kapellet? Ändå tog han plats där på ställningarna och fortsatte att måla, dag efter dag i fem långa år. Tänk på att uthållighet i sig också kan skapa motivationslust! Hur var det nu Lucretius en gång sa; "Det är ett konstant droppande som urholkar stenen" …

4. Muta dig själv - det är inte olagligt!
Fresta dig med något som du vet att du gillar. Det är ett fult, men effektivt knep och bäst av allt - det fungerar alltid att belöna sig själv!

5. Be om hjälp.
Skippa prestigen. Spola stoltheten. Ibland är det enda som behövs för att bryta sig loss från ett stillastående tillstånd en tanke, ett råd eller en impuls från en annan människa. Riktiga vänner är guld värda. För dem får man beklaga sig lite ibland. Det är en mänsklig rättighet att tycka synd om sig själv en stund och söka tröst. Att dela frustrationen kan vara ett sätt att bli kvitt den.

6. Överväg möjligheten att ge upp din dröm.
Ja, gör det! Tänk den tanken på allvar och håll kvar den ända tills det börjar göra ont.
Jag säger inte att du ska ge upp din dröm, men att seriöst överväga den möjligheten kan vara otroligt nyttigt, för det är först då som du känner hur mycket du verkligen brinner för att förverkliga den. Känn efter hur det skulle kännas att veta att du har bestämt dig för att ge upp. Den känslan kan vara allt du behöver för att få fart på motivationen igen!

7. Om du har kört fast, innebär det inte att det kokta fläsket är stekt.
Tvärtom, det är bara en signal till att du ska börja tänka i andra banor. Leta efter genvägar och alternativa möjligheter och metoder. Var modig, uppfinningsrik och kreativ. Lär dig "tänka utanför boxen" (mer om det längre fram). Tänk på att alla sätt är bra utom de dåliga.

8. Läs böcker om människor som åstadkommit galna, roliga, fantastiska och revolutionerande saker.
Biografier är bland det mest inspirerande och spännande du kan läsa. Det finns alltid inspiration, idéer och lösningar att lära från andra människor som förverkligat sina drömmar.

9. Avsluta det som du en gång påbörjat.
Alltid!
Det finns ingenting som suger lusten ur oss som halvfärdiga projekt. Ingen mår bra av halvdana jobb, varken du eller någon annan. Att bara ge upp är en dålig vana. Att slutföra något som du påbörjat, även om det inte blir exakt så som du tänkt, är också en vana - en bra vana - så se över dina vanor. Skapa en struktur i din vardag. Vanor kan vara bra att ha, men var lite självkritisk och skaffa bra vanor!

10. Blunda inte för möjligheten att du alltid kan lära dig något nytt.
Ingen blir för klok eller för gammal för att lära eller för att låta sig influeras av nya upptäckter och idéer. Med lära menar jag inte nödvändigtvis att du måste sätta dig i skolbänken igen eller gå på kvällskurser. Gör det om vill, men det är inte svårt att utbilda sig själv så länge du är öppen för nya impulser. Det är när vi upptäcker att vi faktiskt kan växa på egen hand genom att utveckla nya och gamla intressen som vi också skapar möjligheter till att nå mycket längre än vi själva anar.

11. "Våga för att vinna".
Det är bara en av många gamla floskler som vi redan hört till leda. Men innebörden är fortfarande viktig. Lär dig våga ta risker. Utan möjligheten att tratta på näsan kan vi aldrig göra några framsteg. Oroa dig inte så mycket för att göra fel. Ibland kan ett misstag vara det bästa som händer.
Motgångar är ett fantastiskt bra hjälpmedel för att komma vidare. Det finns inga stora människor i historien som har nått framgångar utan att först ha misslyckats!

12. Acceptera att du ibland känner dig håglös och på dåligt humör.
Tillåt dig att göra ingenting en dag. Världen kommer inte att rasa samman för att du inte följer ditt schema en dag då och då. Din dröm och ditt mål kommer att finnas kvar.

13. Släpp taget.
Om du verkligen har försökt allt, men ändå inte kommer längre kan det vara dags att överge din dröm. Ja, det låter tufft och det är det också. Men om du bara kämpar i motvind och aldrig upplever någon glädje eller tillfredsställelse, måste du ärligt fråga dig själv - är det här verkligen värt det?
Var inte så envis att du vägrar att inse att du kanske har kommit så långt du kan komma. Var realistisk. Ta tid på dig och tänk igenom din situation. Du kan kanske hitta en ny dröm …

14. Jämför dig - med dig själv.
Bry dig inte om vad andra gör eller vad du tror att de tycker om dig och det du gör. Att lägga ned för mycket tid och energi på att ständigt hålla koll på vad andra människor gör och hur bra de lyckas med saker och ting, är ett otroligt effektivt sätt att förlora sin egen motivationslust på! Världen är stor och det finns alltid andra som är smartare, mer kreativa, uppfinningsrika och framgångsrika än du själv.
So what?
Vad har du för glädje av det?
Det är du som är viktig, så fokusera på dig själv. Koncentrera dig på vad du håller på med, på vad du strävar efter och hur du kan förbättra din egen väg mot ditt eget mål.

15. Ta hand om dig själv.
Det här låter säkert trist, präktigt och jobbigt för många, men din fysiska hälsa påverkar din energi, kreativitet och motivationslust så enormt mycket mer än du kan ana. Träna, motionera. Ät rätt och sov ordentligt. Du kommer att tacka dig själv en dag.
Tro mig!

16. Ta reda på vad det är som gör dig pigg och glad.
Gör sedan det så mycket och så ofta du bara kan. Med den inställningen kan även trista sysslor göras roliga. Ju mer du gillar det du håller på med, ju lättare blir det också!

17. En sista, men mycket viktig sak - ta vara på tiden.
Det låter kanske lite lätt frireligiöst, men det går inte att blunda för fakta. Livet är kort. Fyll varje dag med så mycket meningsfullt innehåll som du någonsin kan. Sätt varje ny dag i fokus och gör allt det där som du verkligen vill göra i så stor utsträckning du bara kan.

Leta reda på "Bara en dag" och "Bara en natt".
Det är två fantastiskt vackra och livsbejakande, känsloladdade och bitterljuvt romantiska filmer som nästan obemärkt hakar i varandra, trots att det gick nio år mellan inspelningarna av de båda filmerna. I "Bara en dag" möts två ungdomar, Jesse (Ethan Hawke) och Celine (Juliette Delpy) under en tågresa i Europa. Under en dag i Wien lär de känna varandra och dela sina drömmar, tankar och sin oro för framtiden, samtidigt som kärleken blommar ut. Tillsammans lär de sig också att utnyttja varje liten skör stund av de timmar de tillbringar i varandras sällskap till det allra yttersta innan deras vägar skiljer dem åt.
Märkligt nog lyckas regissören Richard Linklater plocka upp tråden igen och göra en intelligent uppföljare med precis samma värme, lust och sensuella locktoner. Hawke och Delpy faller också in i sina roller med samma fängslande intensitet och närvaro när deras båda karaktärer av en slump stöter ihop med varandra på en gata i myllret i Paris. Den här gången måste de besluta sig om hur framtiden ska se ut - om de nu har en framtid tillsammans - innan solen går ned.
Båda filmerna är ljuvliga små mästerverk på temat "om inte om hade varit" som det finns en hel del att lära sig av - även om man inte råkar befinna sig i Wien eller Paris!


Hur du motiverar dig själv när allt suger

Hur du motiverar dig själv när allt suger

"Det är invikta sidor, understrykningar och det känns som att jag var tillbaka i skolbänken och läste favoritämnet igen. Det är så mycket som är bra att det är svårt att börja. Jag gillar tonen, ämnena och det konkreta tilltalet. Det här kan vara den bästa bok jag har läst inom ämnet personlig utveckling. Och då har jag läst många!"
Henrik Persson, Hisingen

"Jag fick den här boken i handen av en vän som läst den. Han tyckte att jag behövde lyftas upp och jag var skeptisk till att en bok skulle kunna hjälpa mig med det. Men snart satt jag där och log. Fantastisk bok som verkligen visar konkret hur man ska få fart på sig själv. Jag ska snart köpa ett exemplar själv."
Daniela Björklund, Sigtuna

"Det bästa med boken är att den är rolig också. Författaren har en skön förmåga att både visa hur man ska göra och samtidigt skoja om våra tillkortakommanden som människor. Kul. Bra. Rekommenderas."
Krister Nordström, Vellinge

"Den här boken har hjälpt mig att göra mina arbetsveckor mycket roligare. Jag har känt mig träffad många gånger och skulle vilja spela tillbaka tiden 20-30 år och gjort saker annorlunda från början."
Peter Stensson, Oxie

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

Artikeln är skyddad med Google authorship

Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?

Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till www.smartare-liv.se i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss).

Om du vill länka till artikeln blir vi såklart jätteglada.


Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet här:

Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.


Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap