Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

10 revolutionerande tips på hur du botar dig själv från Alfons Åberg-sjukan


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

Om du har barn har du säkert läs böckerna om Alfons Åberg. Om inte, så finns det en bok i serien som heter ”Raska på Alfons Åberg”. Den handlar om stort existentiellt problem, mera känt som ”Jag ska bara-sjukan”. I boken försöker Alfons pappa få Alfons färdig att gå till dagis. Det lyckas inte särskilt bra eftersom Alfons hela tiden kommer på nya saker att göra för att dra ut på det oundvikliga - att gå till dagis.
Vi har alla drabbats av Alfons Åberg-sjukan. Lyckligtvis finns det ett botemedel:

1. Gör en lista på saker som du borde/måste göra, men som du skjutit upp
Och var specifik.
Att skriva ”städa garaget” är inte specifikt.
Att ”städa garaget lördag den 15 med start klockan 10.00” är specifikt.
Sätt upp listan där du omöjligt kan missa att se den.

2. Bestäm dig för att göra en sak på listan varje dag - och gör det också
Bevisa för dig själv att du klarar av det. Belöningen är att du plötsligt fått sju saker som legat och skrotat tillräckligt länge gjorda på en vecka.

3. Var stenhård mot alla frestelser
Kämpa emot när du vill låta dig distraheras av planlöst surfande på nätet, mecka med mobilen, ta långa kaffepauser och förlora dig själv i meningslösa uppdateringar på sociala medier. Du kan stå emot om du bara vill. Problemet är att de flesta av oss kan, men vill inte.

4. Belöna dig själv
Ja, gör det. Belöna dig själv när du gjort klart saker och ting som du tycker är mördande tråkiga och som du känt motstånd mot att ta itu med. Hur du ska belöna dig, vet du bäst själv.

5. Lär dig att prioritera och att koppla bort saker som inte är relevanta för stunden
Har du ett problem som inte kan lösa just nu, är det meningslöst att slösa bort tid på att grubbla. Lägg istället din tid och energi på saker som du kan påverka nu.

6. Skriv dagbok
Det spelar ingen roll hur bra minne du än tycker dig ha. Minnet är bedrägligt och ibland minns vi bara det vi vill minnas. Minnet påverkas också hela tiden av nuet. Det gör att det snabbt blir svårt att se objektivt på vad det är du håller på med och på vad det är du borde/ska göra. Om du aldrig skrivit dagbok förut, så prova att göra det nu. Det kommer garanterat att bli en ögonöppnare för dig, för plötsligt har du svart på vitt vad du har gjort, dag för dag, vecka för vecka och månad för månad. Det blir kanske inte alltid en så upplyftande läsning, men väl en nyttig och välbehövlig sådan för det är inte så kul att tvingas inse hur mycket tid vi slösar bort på meningslösa saker - och, inte minst, på att inte göra någonting alls!

7. Se upp för ”tidstjuvar”
De dyker upp i alla former och varianter. Många menar bara väl och de är inte ens själva medvetna om att de lockar och distraherar dig att blunda för det du egentligen bestämt dig för att göra. Det kan vara bästa kompisen som övertalar dig till att följa med på en pubrunda, spela golf eller ta en långlunch istället för att du kan pricka av en viktig punkt på din ”Att göra-lista”.
Var inte rädd för att stå på dig. Lär dig säga nej till allt sådant som du inte vill göra bara för att vara "social" och för att göra andra glada och nöjda. Förklara att du har andra planer och håll dig till dem. En riktig vän kommer att förstå och respektera ditt beslut, de andra som gnäller och suckar kan du lika bra klara dig utan!

8. Våga be om hjälp
Tro på att du kan göra precis allting du vill, så kommer du också att göra det. Men bli inte för övermodig och tro att du alltid vet och kan bäst själv. Alla människor behöver hjälp ibland. Att be om hjälp är inte ett tecken på svaghet, så om du behöver ett handtag - be om hjälp och svälj din uppblåsta stolthet.

9. Ta ansvar för att du kan och vill göra dina egna val
Alla som inte gör någonting gör faktiskt ändå ett val även när de tror att de inte gör någonting - de väljer då att låta andra människor välja och bestämma åt dem. Bli vuxen och lär dig bestämma själv.

10. Gör det bara
Sluta tänka, sluta fundera och sluta känna efter. Så fort du börjar tveka kommer du alltid att inse att det är för varmt, för kallt, för sent, för svårt, för jobbigt, för krångligt för att göra det där som du borde-måste-egentligen-vill göra. Så fort du börjar leta efter ursäkter, så kommer du också att hitta dem. Gör inte det. Gör vad du ska istället.


Så där, lite att börja med

Storsäljaren om att LEDA sitt liv (inte bara leva det)

Så blir du framgångsrik - utan pengar, utan kontakter och med helt fel bakgrund

"Jag vill från djupet av mitt hjärta säga TACK och åter TACK för att du har skrivit boken "framgångsrik".
Den har på riktigt förändrat mitt liv. Gett mig smärtsamma insikter om mig själv som jag nu arbetar stenhårt med att förändra. Jag har bloggat och instagrammat om hur fantastisk den är och rekommenderar den till alla jag känner. Mitt ex är min ständiga följeslagare i handväskan, nerlusad med hundöron, tankar, funderingar och svar och den tänker jag behålla. Nu tar jag steget med något jag drömt om alldeles för länge och det är du som är en stor del i att jag vågar. Tack för att du skrev denna bok och tack för att du har förändrat mitt liv."

Tina, putasmellonme.com

"Jag har läst många så kallade framgångsböcker i mitt liv, det har ALDRIG hänt att jag läst ut en bok så fort.
Vilken känsloresa!! Hade högläsning för min man, ( jag brukar göra så när hans entreprenörshjärna brinner för mycket). Den här boken är helt unik, det finns en del i denna genre, men ingen som beskrivs på ett sådant pedagogiskt, träffsäkert sätt. Man känner trovärdigheten, man känner, energin, man känner all den kraft du lagt ner och det skapar respekt!! Med ett mod och ett sätt att bjuda på dig själv i boken, blir den så direkt att det inte går att sluta läsa, det går heller inte att ducka. Tack är ju ett för mesigt ord i dessa sammanhang! Men i alla fall, Tusen tack för att du valt och skriva den här boken. Som mina ungdomar säger DEN ÄGER!!"

Anna Bengelsdorff, Ellos

"Jag läser Framgångsrik och får den ena aha-upplevelsen efter den andra , jag är nog lite kär dig, för du skriver om mig och du har avslöjat mig . Nu har jag beslutat att mitt arbete de närmaste dagarna består av att läsa, och den här gången LÄSA din bok. Jag tar den till mig, jag antecknar , jag blir glad av dina träffsäkra provokationer, lägger boken ifrån mig för att reflektera, känner igen mig och känner igen min omgivning. Jag har läst böcker om personlig utveckling och karriärutveckling tidigare, begreppen är inte okända och jag har nått olika grad av inspiration, men ( förbjudet ord !!!) nu golvas jag och du öppnar mina ögon. Undrar om det är så här det känns att vara / bli religiös....."
Mia Rieder

"Boken var min resesällskap på flyget nyligen och jag kan sammanfatta att detta var en helt suverän bok: klarsynta, beska droppar serverade på klarspråk i krasshetens bleka lampsken; helbra! Jag har självt byggt bolag på mottot "Framgång är planerad, shit happens" och kan skriva under på allt i din bok med erfarenheter från företagandets skitiga skyttegravar.Jag har läst och studerat i hela mitt nyfikna liv och kan slå fast att detta är den bästa bok om personlig utveckling jag någonsin läst."
Ulf Engerby, Qbranch AB

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

Artikeln är skyddad med Google authorship

Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?

Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till www.smartare-liv.se i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss).

Om du vill länka till artikeln blir vi såklart jätteglada.

Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet här:

Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.


Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap