Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

Så blir du rik - 18 tips som hjälper dig fram


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)


De flesta av oss vill vara ekonomiskt oberoende eftersom det naturligtvis gör livet mycket enklare. Jag säger inte att livet blir bekymmersfritt som rik men valen blir fler och möjligheterna större för den som har pengar jämfört med den som inte har dem.

Det finns undersökningar som visar att den bästa månadslönen att ha är runt 45 000 kronor. Där går gränsen för hur mycket livskvalitet som pengar kan tillföra.

Intressant.

Den här artikeln fokuserar dock på att bli riktigt rik och hur du kan göra för att bli rik.

Häng med nu.

1. Vad är rik för dig?
Det första du måste göra är att bestämma vad ”rik” innebär för dig. Alla använder ordet men få definierar det för sig själv. Är rik för dig att få respekt och kunna ha en lyxig livsstil, dyra semestrar, läckra bilar, stora hus eller handlar det om att ha så mycket pengar att du inte behöver jobba en enda dag till. Bestäm hur mycket pengar du behöver för att bli lycklig - man kan faktiskt köpa lycka.

2. Jobba hårt.
För att få ihop mer pengar än andra måste du jobba mer än andra. Det är logiskt. När andra sitter och äter chips i soffan på fredagar så jobbar du. Antingen mer med det jobb du har eller med ett extrajobb.

3. Skaffa rätt jobb.
Att bli dagisfröken eller att ta ett jobb på ett café är ett säkert sätt att aldrig ha några pengar kvar i slutet av månaden. Sikta på jobb som betalar mer.

4. Investera.
Och gör det tidigt. De är bra om du börjar redan som liten. Det fina med investeringar är att de belönar långsiktighet. Lär dina barn att förstå vad de kan få när de blir äldre om de lär sig att spara pengar nu. Om inte du hinner bli rik kan du åtminstone se till att dina barn blir det.

5. Låna så lite som möjligt.
Varje krona du har i lån gör dig till långivarens slav och inkomstkälla. Om du lånar för att investera och investeringen ger mer än det kostar att ha lånet är det en bra långsiktig affär. Om du tar krediter för att köpa ännu mer kläder och grejor som du inte behöver gör det dig till en slav som måste jobba hårdare bara för att försörja din långivare.

6. Skaffa koll på pengarna.
Bli bättre på att avgöra vad du vill ha och vad du verkligen behöver. Ställ den frågan inför varje köp du gör så kommer du snabbt att bygga en egen pengahög. Det är härligt att komma hem med en ny pryl i kassen, men behöver du den verkligen? Är det inte bättre att lämna tillbaka den imorgon? Du har ju redan fått det där ruset som köpet gav. Nu kan du få pengarna tillbaka. Kolla dina utgifter. Kolla var din ekonomi läcker. Se igenom de avtal du gått in i och var lite kritisk: Är det verkligen värt att ha alla filmkanaler? Är det verkligen ekonomiskt försvarbart att prenumerera på ditten och datten? Ställ frågor och spar pengar. Köp inte saker du inte behöver.

7. Bo på rätt ställe.
Ett bra hus i en landsort i Sverige kostar under en miljon kronor. Ett hus i Stockholm kostar flera miljoner. Stockholmare föder hela banksystemet och lägger större delen av sina inkomster på att betalar räntor och amorteringar (mest räntor). Korkat om man vill bli rik. Å andra sidan finns det flest välbetalda jobb i Stockholm.

8. Spar inte alla pengar i banken.
Att spara pengar i banken är nästan meningslöst om man vill bli rik. Den klena lilla ränta du får varje år äts upp av det årliga minskande penningvärdet (inflationen). Det är bättre att låta pengarna jobba.

9. Köp aktier.
Historiskt har aktier alltid varit bättre än banksparande. Men du måste vara 1. Långsiktig och 2. Sprida dina pengar på flera aktier och 3. Köpa aktier i stora företag som har en bra historik.
Aktieköp är lättare än någonsin. Du behöver bara starta ett konto hos någon av nätaktörerna (t ex Avanza eller Nordnet) och vara igång på bara några dagar. Håll huvudet kallt och köp, behåll, tjäna pengar på sikt med hjälp av årliga utdelningar och aktiernas värdestigning. Köp en bok om att spara i aktier. Det låter tråkigt men det är lättare att förstå än du tror.

10. Köp en fastighet.
Marknaden är svår just nu men det finns alltid områden som är under utveckling där priserna kommer att stiga mer. Ett sommarställe eller eller ett eget hus brukar vara bra investeringar om de ligger på rätt ställen.

11. Spara 20 %.
Så fort du får din lön ska du spara en femtedel på ett konto. Det här kan du se till så att det dras direkt från lönen så behöver du inte ha så stark karaktär varje månad. Sätt in pengarna på ett separat konto. Du kommer att vänja dig vid att inte ha de extra pengarna varje månad. Om tio, tjugo år kommer du att vara rik med hjälp av räntor och ränta på ränta-effekten.

12. Lär dig att vänta på belöningen.
De flesta människor lever ”ur hand i mun” och kommer aldrig att ha särskilt mycket pengar för att de inte har något tålamod. De lägger pengar på saker som inte kommer gör dem rika. De jobbar kvar på ett jobb som har dålig löneutveckling och vet inte hur de ska gör för att förhandla upp sin lön. För att bli rik kommer du att behöva ge upp några av de saker du gillar att göra nu, för att bli belönad senare och ta kontroll över din ekonomi. Okej, du kanske gillar att slappa några timmar varje dag nu, men om du lade ner den tiden nu på att bli rik istället så kommer du att vara det om tjugo år och kunna slappa hur mycket du vill då.6 andra sätt att bli rik

1. Starta eget.
Det är väldigt svårt att bli rik som anställd i Sverige. Det är inte lätt att bli rik som företagare men chanserna är mycket större.Det finns en sajt som visar exakt hur du ska lyckas som företagare. Lär dig mer om att starta eget (OBS - länkar till en populär sajt om att starta eget).

2. Gift dig rikt.
Allt du behöver göra är att hitta någon med massor av pengar och gifta dig med den personen. Jag säger inte att du kommer att bli lycklig (antagligen blir du olycklig) men vi pratar ju om att bli rik här. Det är inte en lösning för alla men uppenbarligen fungerar den för somliga.

3. Spela på Lotto.
Oddsen för att du ska bli rik är lika stora som risken att bli träffad av blixten en solig dag och en del säger att man ju inte kan vinna om man inte spelar, så valet är ditt.

4. Gör ett brott.
Det sägs att alla stora förmögenheter börjar med ett brott. Om man tittar närmare på alla stora företag som finns och hade full insyn i dem skulle man antagligen få se saker som är moraliskt tvivelaktiga. De kan ha kört konkurrenter i botten med personliga tragedier som följd. De kan ha påverkat sina marknader, mutat och till och med hotat sig fram i början. Det här är en svår väg att gå för att bli rik. Överfulla fängelser är bevis på det.

5. Skaffa en utbildning.
Gå i skolan massor av år och välj en karriär som betalar sig. Efter tio, femton år i jobbet får du betalt för det och du kan till och med vara rik lagom till pensionen.

6. Väx upp med rika föräldrar.
Om du kommer från en välbärgad familj har du redan vunnit halva slaget. Allt du behöver göra är att hålla dig väl med dem och se till att dina föräldrar inte bränner pengarna så du kan få dem när de dör.

Extratips
Läs också Konsten att tro på dig själv när ingen annan gör det

P.S - det är inget snack om att pengar ger fler val och lite mer frihet men jag är ändå mer förtjust i det gamla uttrycket "Om du vill känna dig rik - räkna då allt du har som pengar inte kan köpa."


Storsäljaren om att LEDA sitt liv (inte bara leva det)

Så blir du framgångsrik - utan pengar, utan kontakter och med helt fel bakgrund

"Jag vill från djupet av mitt hjärta säga TACK och åter TACK för att du har skrivit boken "framgångsrik".
Den har på riktigt förändrat mitt liv. Gett mig smärtsamma insikter om mig själv som jag nu arbetar stenhårt med att förändra. Jag har bloggat och instagrammat om hur fantastisk den är och rekommenderar den till alla jag känner. Mitt ex är min ständiga följeslagare i handväskan, nerlusad med hundöron, tankar, funderingar och svar och den tänker jag behålla. Nu tar jag steget med något jag drömt om alldeles för länge och det är du som är en stor del i att jag vågar. Tack för att du skrev denna bok och tack för att du har förändrat mitt liv."

Tina, putasmellonme.com

"Jag har läst många så kallade framgångsböcker i mitt liv, det har ALDRIG hänt att jag läst ut en bok så fort.
Vilken känsloresa!! Hade högläsning för min man, ( jag brukar göra så när hans entreprenörshjärna brinner för mycket). Den här boken är helt unik, det finns en del i denna genre, men ingen som beskrivs på ett sådant pedagogiskt, träffsäkert sätt. Man känner trovärdigheten, man känner, energin, man känner all den kraft du lagt ner och det skapar respekt!! Med ett mod och ett sätt att bjuda på dig själv i boken, blir den så direkt att det inte går att sluta läsa, det går heller inte att ducka. Tack är ju ett för mesigt ord i dessa sammanhang! Men i alla fall, Tusen tack för att du valt och skriva den här boken. Som mina ungdomar säger DEN ÄGER!!"

Anna Bengelsdorff, Ellos

"Jag läser Framgångsrik och får den ena aha-upplevelsen efter den andra , jag är nog lite kär dig, för du skriver om mig och du har avslöjat mig . Nu har jag beslutat att mitt arbete de närmaste dagarna består av att läsa, och den här gången LÄSA din bok. Jag tar den till mig, jag antecknar , jag blir glad av dina träffsäkra provokationer, lägger boken ifrån mig för att reflektera, känner igen mig och känner igen min omgivning. Jag har läst böcker om personlig utveckling och karriärutveckling tidigare, begreppen är inte okända och jag har nått olika grad av inspiration, men ( förbjudet ord !!!) nu golvas jag och du öppnar mina ögon. Undrar om det är så här det känns att vara / bli religiös....."
Mia Rieder

"Boken var min resesällskap på flyget nyligen och jag kan sammanfatta att detta var en helt suverän bok: klarsynta, beska droppar serverade på klarspråk i krasshetens bleka lampsken; helbra! Jag har självt byggt bolag på mottot "Framgång är planerad, shit happens" och kan skriva under på allt i din bok med erfarenheter från företagandets skitiga skyttegravar.Jag har läst och studerat i hela mitt nyfikna liv och kan slå fast att detta är den bästa bok om personlig utveckling jag någonsin läst."
Ulf Engerby, Qbranch AB

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

Artikeln är skyddad med Google authorship

Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?


Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet Smartare Liv här:

Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.


Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap