Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

Är du rädd för att...lyckas?


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

Sitter du vid vid ratten eller på passagerarsidan i ditt liv?
Jag vet, frågan känns lite nyandlig och småmysig, men vad säger du om du tvingas svara på den spontant?
Är det du som styr? Är det svårt att svara?
Risken är att du en dag vaknar upp och inser att ditt liv har formats nästan helt och hållet av andra människor efter hur de vill att du ska vara och leva. Tanken är oerhört skrämmande, värre än en riktigt läskig skräckfilm eftersom det är på riktigt och det händer människor varje dag. Redan som barn blir vi matade med begränsningar, regler och skyldigheter och en del av dem är bra eftersom det gör oss hänsynsfulla mot andra medan andra redan tidigt klipper av oss vingarna.

Det är välkänt att ett oändligt antal människor undviker att jaga efter sina mål i livet för att de är rädda för att misslyckas. Jag känner minst tio personer som inte gör det de verkligen vill göra, men är för rädda för att ta steget och förverkliga sig själva. Men visste du att många människor också är rädda för att lyckas?
Hur är det med dig?
Tänk om Jantelagen tagit ett sånt fast grepp om dig att du inte vågar lyckas.


Testa dig själv – är du rädd för att växa bli framgångsrik?

1. Jag känner ofta skuld över min egen lycka om en vän till mig berättar att han/hon är deprimerad.

2. Jag undviker att berätta om min egen lycka för andra, så att de inte ska bli avundsjuka.

3. Jag har svårt att säga nej till folk.

4. Innan jag sätter igång med ett projekt brukar jag hitta massor av andra saker att göra först.

5. Jag tycker att folk som ser om sitt eget hus först är själviska.

6. När någon jag känner lyckas med något, så känner jag att deras lycka är mitt misslyckande.

7. Jag har svårt att koncentrera mig på saker under lång tid.

8. När jag måste be andra om hjälp känner jag mig besvärlig.

9. Jag kompromissar ofta för att slippa konflikter.

10. När jag har beslutat mig för något håller jag sällan fast vid det.

11. Jag känner mig obehagligt självmedveten när någon som “räknas” ger mig en komplimang.

12. När jag är med i någon slags tävling, sport, spel eller på jobbet, så är jag så bekymrad över hur det går för mig att jag sällan njuter av själva tävlingen.

13. Ett säkert sätt att bli besviken är att verkligen vilja ha något.

14. Istället för att vilja fira efter att ha gjort färdigt något viktigt, så känner jag mig oftast besviken.

15. Vanligtvis känner jag att jag inte är tillräckligt bra för att uppfylla mina egna krav.

16. När något går riktigt bra för mig blir jag illa till mods och blir orolig att jag ska göra något som förstör det.

17. Jag är rädd för att jag ska nå alla mina mål, men ändå inte bli lycklig när jag når fram.

18. Jag tror inte på min egen förmåga att bibehålla framgången och de saker jag åstadkommer.

19. Jag är rädd att det finns andra där ute som är bättre än mig är och som kommer ersätta eller putta ner mig om jag inte lyckas hålla mig kvar på en hög nivå.

20. Jag tror att framgång är en slutpunkt i sig själv och att slutpunkten inte är tillräcklig för att jag ska kunna behålla mitt intresse.

21. Jag tror att människor hellre bryr sig om mig när jag är på botten och att de inte kommer att gilla mig om jag blir framgångsrik.


Resultat:Det sundaste här är såklart att säga så många “stämmer inte” som möjligt. Vanlig mänsklig osäkerhet är inte fel, det känner vi väl alla på olika sätt, men om du har svarat “stämmer” på 15 eller fler av de här påståendena, så skulle du vinna mycket i livet på att jobba med dig själv

Storsäljaren om att LEDA sitt liv (inte bara leva det)

Så blir du framgångsrik - utan pengar, utan kontakter och med helt fel bakgrund

"Jag vill från djupet av mitt hjärta säga TACK och åter TACK för att du har skrivit boken "framgångsrik".
Den har på riktigt förändrat mitt liv. Gett mig smärtsamma insikter om mig själv som jag nu arbetar stenhårt med att förändra. Jag har bloggat och instagrammat om hur fantastisk den är och rekommenderar den till alla jag känner. Mitt ex är min ständiga följeslagare i handväskan, nerlusad med hundöron, tankar, funderingar och svar och den tänker jag behålla. Nu tar jag steget med något jag drömt om alldeles för länge och det är du som är en stor del i att jag vågar. Tack för att du skrev denna bok och tack för att du har förändrat mitt liv."

Tina, putasmellonme.com

"Jag har läst många så kallade framgångsböcker i mitt liv, det har ALDRIG hänt att jag läst ut en bok så fort.
Vilken känsloresa!! Hade högläsning för min man, ( jag brukar göra så när hans entreprenörshjärna brinner för mycket). Den här boken är helt unik, det finns en del i denna genre, men ingen som beskrivs på ett sådant pedagogiskt, träffsäkert sätt. Man känner trovärdigheten, man känner, energin, man känner all den kraft du lagt ner och det skapar respekt!! Med ett mod och ett sätt att bjuda på dig själv i boken, blir den så direkt att det inte går att sluta läsa, det går heller inte att ducka. Tack är ju ett för mesigt ord i dessa sammanhang! Men i alla fall, Tusen tack för att du valt och skriva den här boken. Som mina ungdomar säger DEN ÄGER!!"

Anna Bengelsdorff, Ellos

"Jag läser Framgångsrik och får den ena aha-upplevelsen efter den andra , jag är nog lite kär dig, för du skriver om mig och du har avslöjat mig . Nu har jag beslutat att mitt arbete de närmaste dagarna består av att läsa, och den här gången LÄSA din bok. Jag tar den till mig, jag antecknar , jag blir glad av dina träffsäkra provokationer, lägger boken ifrån mig för att reflektera, känner igen mig och känner igen min omgivning. Jag har läst böcker om personlig utveckling och karriärutveckling tidigare, begreppen är inte okända och jag har nått olika grad av inspiration, men ( förbjudet ord !!!) nu golvas jag och du öppnar mina ögon. Undrar om det är så här det känns att vara / bli religiös....."
Mia Rieder

"Boken var min resesällskap på flyget nyligen och jag kan sammanfatta att detta var en helt suverän bok: klarsynta, beska droppar serverade på klarspråk i krasshetens bleka lampsken; helbra! Jag har självt byggt bolag på mottot "Framgång är planerad, shit happens" och kan skriva under på allt i din bok med erfarenheter från företagandets skitiga skyttegravar.Jag har läst och studerat i hela mitt nyfikna liv och kan slå fast att detta är den bästa bok om personlig utveckling jag någonsin läst."
Ulf Engerby, Qbranch AB

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

Artikeln är skyddad med Google authorship

Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?

Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till www.smartare-liv.se i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss).

Om du vill länka till artikeln blir vi såklart jätteglada.


Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet Smartare Liv här:

Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.

Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap