Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

Sitter du fast i det förflutna? - så här blir du fri


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

Alla människor kånkar omkring på ett negativt bagage från det förflutna. Dåliga föräldrar, mobbningen i skolan, nedsättande prat om sig själva osv. Trots att mycket av det där hände i deras barndom, så tillåter många vuxna att deras tidigare erfarenheter dikterar deras nutid och blir en guide för framtiden. Märkligt.
Om du till exempel hade ett gäng elakingar som kallade dig “dumhuvud” i trean, så har det där ordet hängt kvar i ditt huvud även som vuxen. Nu när du är vuxen och sällan, kanske aldrig, tänker tillbaka på tiden i klass tre i skolan, så tror du att du är för dum för att hantera många situationer och du blir Jantelagens drömfånge. Det spelar ingen roll vilka bördor du bär på från förr, att släppa dem är viktigt för att kunna kontrollera både din nutiden och din framtid. Här är några strategier som hjälper.

Utvärdera ditt liv
Majoriteten av människor inser inte att det är saker och ting från det förflutna som håller dem tillbaka. Istället hittar de på ursäkter för varför deras liv är som det är. De är så vana vid att befinna sig i handlingsförlamning att de inte inser att de fastnat i ett mönster som har sitt ursprung i barn- eller ungdomen. Just därför är det viktigt att utvärdera ditt liv. Se tillbaka på de meddelanden som du har fått av andra och tänk tillbaka på de platser där viktiga saker hände dig. Skriv ner ord och händelser som fortfarande maler i ditt huvud idag. Chansen är stor att du upptäcker ett mönster som förklarar varför du gör som du gör idag.

Bestäm dig för att bli en erövrare
Det finns två sorters människor i världen – offren och erövrarna. Offren skyller på utomstående faktorer för de resultat de har fått. Ett offer kan säga; ”Jag kan inte bli befordrad på jobbet för att jag är kvinna.”
Allt är alltid någon annans fel. Erövraren däremot lär sig från sina erfarenheter och tar ansvar för att förändra sitt liv. Hon säger snarare; ”Jag blev inte befordrad på jobbet eftersom jag inte har den erfarenhet jag behöver, så nu ringer jag universitetet och anmäler mig till den där kursen.”
Erövraren vet att nyckeln till att ändra sitt liv finns hos sig själv och gör därför allt som behövs göras för att skapa en nödvändig förändring.

Hitta alternativ till att bara klaga
När du klagar så säger du att det finns ett alternativ –något bättre. Om du till exempel klagar över din vikt, så är alternativet att gå ner i vikt.
Perfekt, nu vet du alternativet, så sluta gnälla och gör allt som behövs för att lösa problemet. En smart sak att göra är att inventera lagret av klagomål som du har i huvudet genom att skriva ner dem direkt när de dyker upp. Men skriv också ner alternativen till att klaga. Många människor klagar istället för att handla eftersom handlingar oftast innehåller risker som kan vara obekväma, svåra eller förvirrande. Vi människor fastnar ofta i våra komfortzoner även om de inte fungerar för oss. För att ta sig ur negativa komfortzoner måste man vara villig att förändra något och ta en risk. Du kanske måste göra dig fri från människor med negativ inverkan på ditt liv, vilket kan betyda att du blir ensam tills du fått nya vänner. Du kan känna dig rädd för det här förslaget, men det är vad förändring och växande handlar om. Det handlar om att våga göra sina val. Acceptera att du väljer att bli en som klagar jämt och ta ansvar för det valet eller sluta klaga och gör någonting åt det.

Skaffa nya vanor
Allt vi gör i livet baseras på någon slags rutin eller vana.
Just därför måste du göra dig av med gamla destruktiva rutiner och ersätta dem med nya och bättre vanor. Du kanske hoppas på att bli befordrad på jobbet, men är alltid är sen, skjuter upp saker och tar inte kritik särskilt bra. Det här är inlärda vanor. För att få det bättre jobbet måste du ersätta de gamla vanorna med nya. Du kan gå upp en timme tidigare, köpa en kalender att skriva deadlines i och skriva ner arga saker i en dagbok istället för att vräka ur dig dem på din arbetsplats. Studier har visat att du måste göra något konsekvent i tre veckor i sträck för att det ska bli till en vana att göra det där nya. Att göra något så länge hjälper dig att klara av att göra nya saker på lång sikt. Genom att ta dina negativa vanor och göra dem till positiva beteenden kan du lära dig att kontrollera situationer och göra dem bättre än förut. Coolt, va!

Hjälp andra
När du hjälper andra, så tar du bort fokus från dig själv. När man fokuserar för mycket på sig själv och sin egen situation, så glömmer man snabbt att det finns en hel värld av människor där ute som har samma eller mycket värre erfarenheter än du. Så fort du tittar lite utanför din egen lilla värld och inser att folk som haft det värre har kommit vidare och överlevt, så blir det också mycket lättare att se möjligheterna i sitt eget liv. Genom att dela din historia med andra kan du också motivera dem att förändra sina liv, så varför inte leta efter stödgrupper som har erfarenheter som stämmer överens med din egen situation? Erbjud din hjälp till andra eller börja helt enkelt dela med dig av dina erfarenheter för att hjälpa dem. Genom att göra det inser du snabbt att du har massor av nyttiga erfarenheter att erbjuda.

Det finns en ljus framtid som väntar
Att ändra sitt liv kan vara överväldigande, men du kan göra det. Du kan komma över din historia och skapa en ljus framtid, oavsett vad som hänt dig tidigare i livet. Historia är historia och den har inget med nutid eller framtid att göra. Du är den som har kontroll över ditt eget öde och du är den som kan ta de rätta stegen för att skapa den bästa möjliga framtiden för dig själv. Så bli en erövrare – sluta klaga, skapa några nya vanor och hjälp samtidigt andra människor på vägen mot en ny och bättre tillvaro. Håll ut och ge aldrig upp, så får du också det liv du vill ha – och dessutom sparkar du Jantelagen i rumpan varje dag.

Till sist: Det här låter lite lökigt, men jag tycker att man ska leva sitt liv som när man kör bil. Framrutan i bilen är mycket större än backspegeln. Den storleksrelationen tycker jag fungerar bra utanför bilen också.

Storsäljaren om att LEDA sitt liv (inte bara leva det)

Så blir du framgångsrik - utan pengar, utan kontakter och med helt fel bakgrund

"Jag vill från djupet av mitt hjärta säga TACK och åter TACK för att du har skrivit boken "framgångsrik".
Den har på riktigt förändrat mitt liv. Gett mig smärtsamma insikter om mig själv som jag nu arbetar stenhårt med att förändra. Jag har bloggat och instagrammat om hur fantastisk den är och rekommenderar den till alla jag känner. Mitt ex är min ständiga följeslagare i handväskan, nerlusad med hundöron, tankar, funderingar och svar och den tänker jag behålla. Nu tar jag steget med något jag drömt om alldeles för länge och det är du som är en stor del i att jag vågar. Tack för att du skrev denna bok och tack för att du har förändrat mitt liv."

Tina, putasmellonme.com

"Jag har läst många så kallade framgångsböcker i mitt liv, det har ALDRIG hänt att jag läst ut en bok så fort.
Vilken känsloresa!! Hade högläsning för min man, ( jag brukar göra så när hans entreprenörshjärna brinner för mycket). Den här boken är helt unik, det finns en del i denna genre, men ingen som beskrivs på ett sådant pedagogiskt, träffsäkert sätt. Man känner trovärdigheten, man känner, energin, man känner all den kraft du lagt ner och det skapar respekt!! Med ett mod och ett sätt att bjuda på dig själv i boken, blir den så direkt att det inte går att sluta läsa, det går heller inte att ducka. Tack är ju ett för mesigt ord i dessa sammanhang! Men i alla fall, Tusen tack för att du valt och skriva den här boken. Som mina ungdomar säger DEN ÄGER!!"

Anna Bengelsdorff, Ellos

"Jag läser Framgångsrik och får den ena aha-upplevelsen efter den andra , jag är nog lite kär dig, för du skriver om mig och du har avslöjat mig . Nu har jag beslutat att mitt arbete de närmaste dagarna består av att läsa, och den här gången LÄSA din bok. Jag tar den till mig, jag antecknar , jag blir glad av dina träffsäkra provokationer, lägger boken ifrån mig för att reflektera, känner igen mig och känner igen min omgivning. Jag har läst böcker om personlig utveckling och karriärutveckling tidigare, begreppen är inte okända och jag har nått olika grad av inspiration, men ( förbjudet ord !!!) nu golvas jag och du öppnar mina ögon. Undrar om det är så här det känns att vara / bli religiös....."
Mia Rieder

"Boken var min resesällskap på flyget nyligen och jag kan sammanfatta att detta var en helt suverän bok: klarsynta, beska droppar serverade på klarspråk i krasshetens bleka lampsken; helbra! Jag har självt byggt bolag på mottot "Framgång är planerad, shit happens" och kan skriva under på allt i din bok med erfarenheter från företagandets skitiga skyttegravar.Jag har läst och studerat i hela mitt nyfikna liv och kan slå fast att detta är den bästa bok om personlig utveckling jag någonsin läst."
Ulf Engerby, Qbranch AB

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

Artikeln är skyddad med Google authorship

Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?

Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till www.smartare-liv.se i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss).

Om du vill länka till artikeln blir vi såklart jätteglada.


Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet Smartare Liv här:

Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap