Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

Vilka ålderskriser finns det? Inga!


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

Att känna sig förvirrad, osäker, rastlös och otillfredsställd med tillvaron har ingenting med årtal att göra.

Att ifrågasätta sitt liv och fundera lite över allt man gjort (eller inte gjort) har ingenting med siffror att göra.

Alla människor behöver kliva av ekorrhjulet ibland och stanna upp för en ”reality check”. Att tvivla, tänka om och att våga förändra saker och ting är livsnödvändigt. Likaså att reflektera över vad vi håller på med, hur vi faktiskt mår och vad vi egentligen vill göra.

De här stunderna som inträffar då och då i livet har ingenting med kris att göra. Det handlar om nyttiga och helt naturliga hållplatser på vägen. Hållpunkter som behövs för att fortsätta utvecklas som människa. Alla behöver med jämna mellanrum inse att livet kanske inte riktigt ser ut som vi vill – men att det alltid går att förändra. Och förbättra!

De allra flesta skulle aldrig våga erkänna det öppet och döljer det tappert under sin vanliga, bekymmersfria yta, men i det tysta har de flesta som du känner resignerat.

De har intalat sig själva att så här är det. Det här är jag och så här ser min tillvaro ut och det är inget jag kan göra åt det.

Men att bara ”härda ut” och ”acceptera sitt öde” är ingen bra lösning och förr eller senare måste allt det där som vi bär inom oss ut. All ilska och frustation, alla besvikelser och alla de tillfällen som bara susat förbi utan att vi har orkat eller vågat greppa chansen, hinner alltid ifatt oss. Exakt vilket uttryck det uppvaknandet tar sig är olika, men de flesta lägger gärna skulden för sina otillräckligheter, besvikelser, brustna illusioner och sönderslagna drömmar på andra människor, på samhället, på tillfälligheter och på sin omgivning.

Ordet ”om” är också populärt och används lika ofta som ursäkt för att livet bara trampar vatten och som förklaring till varför vi inte tar tag i saker och ting.

 • ”Om jag bara hade varit yngre…
 • Om jag bara hade mer tid…
 • Om jag bara fick chansen…
 • Om, om, om!

 • Båda fallen är mänskliga, men meningslösa undanflykter. De flesta av oss använder dem instinktivt. Orsaken är att tanken på att det alltid är yttre omständigheter och andra människor som styr våra liv och öden, är så djupt inrotad hos oss och i vårt tänkande, att vi lika instinktivt blundar för alla logiska argument som faktiskt kan bevisa motsatsen. Saknas dessutom självförtroendet, är det så mycket lättare att ge upp sin egen vilja och bara göra som alla andra.


  Sju tänkvärda tankar

  1. Den amerikanske filosofen och psykologen William James påstod en gång att mänsklighetens allra största upptäckt ligger i att vi kan lära oss att förändra de yttre omständigheterna av våra liv så fort vi lär oss att förändra våra innersta tankar.
  ”Som man bäddar får man ligga”, skulle man också kunna säga eftersom det handlar om att inse att vi inte är ett offer för den tillvaro vi lever (och misströstar i), utan att det är vi själva som många gånger skapar de begränsningar som håller oss tillbaka.

  2. Motsatsen till mod är inte feghet, utan likformighet. Med det menar jag att de flesta av oss gärna följer strömmen och pliktskyldigt ”bockar” av livets alla ”godkända” hållpunkter, en efter en, när det enligt traditionens makt och samhällets oskrivna lagar anses vara dags. Det kan handla om allt från konfirmation, studieval, förlovning, giftermål till att skaffa barn, köpa hus, välja karriär. Jag säger inte att det är fel att köpa hus, byta bil eller jobba bara för att din granne eller din bästa kompis gör det, men hur många gånger kan du ärligt säga att det är ditt eget val?

  Titta bara vad som händer när någon i ett kompisgäng får barn. Hur länge dröjer det innan resten också börjar dra på en barnvagn?

  En studie gjord av nationalekonomerna Peter Nilsson och Lena Hensvik på Uppsala universitet har baserats på uppgifter om 150 000 kvinnor som jobbade på arbetsplatser med upp till femtio anställda mellan åren 1997 och 2004. Studien visar att om en kvinna på arbetsplatsen får barn, så ökar benägenheten att skaffa barn bland de övriga kvinnliga anställa med 10 % tretton till tjugofyra månader senare.

  Jämförelsen haltar kanske, men män blir förmodligen precis lika ”inspirerade” att köpa ny bil eller börja spela golf om arbetskamraterna också gör det. Det är så vi människor fungerar, men du skulle förmodligen inte ens under pistolhot få någon att öppet erkänna att det stora flertalet människor i din omgivning självmant låter sig vallas som en skock viljelösa getter efter en osynlig tidtabell utan att tänka på vad det är de egentligen vill. År efter år kämpar vi ängsligt för att rätta in oss i leden för att passa in, men vad händer sedan?

  Hur många vågar vara ärliga mot sig själva och välja när vi ska göra det ena eller det andra utan att snegla på andra? Vem är egentligen där John och varför måste alla följa efter honom? Det är bara en idiotisk lek som överlevt sig själv!

  3. Det här är en obehaglig tanke att tänka fullt ut, men gör det ändå. Tänk efter en stund. Har du verkligen funderat på hur mycket dyrbar tid som gått till spillo när du en dag upptäcker att de människor som du jämfört dig med och följt i tanke och handling i själva verket har apat efter dig?

  4. Att intala sig själv att vi är offer för yttre omständigheter eller för en kedja slumpartade oturliga händelser, att det alltid är någon annans fel att vi inte kan, hinner, orkar eller vågar göra allt det där vi egentligen vill göra, gör att vi blir handlingsförlamade av våra egna tankar. Tankens makt är stor och så som vi tänker, så blir ofta också verkligheten.

  Om du hela tiden tror att du inte kan påverka din situation, så lär du inte heller kunna göra någonting åt den. Om du hela tiden övertygar dig själv om att du inte duger eller klarar av vissa saker, så lär du inte kunna förändra dig själv ett enda dugg. Just nu är du den du är och ditt liv ser ut som det gör av en anledning – du har skapat allt själv, både allt som är bra och allt som är dåligt! Man kan tycka vad man vill om den gamla ”önskefilosofin” – ”Lagen om attraktion” – men det finns ett korn av sanning i den teori som säger att mycket av det som händer oss i livet, inträffar eftersom vi själva många gånger omedvetet ”attraherar” ”eller ”tänker” till oss de saker som händer. Vi blir inte automatiskt sjuka, deprimerade, ledsna och ständigt otursförföljda bara för att vi tänker negativa tankar ibland. Så enkelt är det inte. Men mycket av det vi gör, mycket av det vi lyckas och misslyckas med i livet, styrs av vårt undermedvetna. Av våra tankar. Mycket av det som händer oss, är en reflektion av det som vi tycker att vi förtjänar.

  Känner du dig misslyckad, håglös och vilsen, är det också den bild av dig själv som du skickar ut till alla du möter. Då är det ju inte så konstigt att du inte direkt bjuder in till alla de möjligheter som faktiskt finns runt oss överallt, eller hur? Med en negativ självbild förnekar du ditt egenvärde. Du förminskar dig själv som människa och drar mer negativ energi till dig. Negativ energi skapar bara mer negativa, självdestruktiva tankar.
  Tänk på det! Allt du ser runt omkring dig är en yttre bild av vad ditt inre faktiskt har skapat och kan du skapa en negativ yttre bild, så kan du också skapa en positiv yttre bild. Det är genom att upptäcka varför du är som du är som du kommer att hitta nyckeln till den du egentligen vill vara!

  5. Tänk mer på dig själv och mindre på andra.
  Det är en inställning som får många att rygga tillbaka, men det är något som du måste börja lära dig att göra. För att skapa ett bättre självförtroende, måste du börja tillfredsställa dina egna behov. Det finns ingenting som säger att du alltid måste sätta andra människor främst, oavsett vad folk än har tutat i dig under din uppväxt. Det må vara en oskriven lag som överlevt generationer, men det kvittar. Du kan ändå inte hjälpa någon annan förrän du själv mår bra och du trivs med dig själv. Så enkelt är det. Därför är det dags för dig att lära dig säga nej. Det är dags för dig att inse att ”jag” inte längre är ett skällsord och att världen inte går under om du börjar tänka och handla lite mer egoistiskt ibland.

  Att instinktivt bara blunda för sin egen vilja, för sina egna behov, är ingenting annat är självbedrägeri. Det borde vara straffbart! Orsaken till att så många prioriterar andra människors behov, är ofta bara en praktisk ursäkt för att slippa förändra sitt eget liv!
  Inse att du aldrig kan förändra världen, bara dig själv.

  6. Många tror att det räcker med ren vilja för att förändra sig själv och sin tillvaro.
  Det gör det inte. Så länge du bär på negativa tankar om din egen person och förmåga, så kommer ingenting att hända hur mycket du än anstränger dig. Det beror på att du omedvetet har accepterat de negativa tankarna som verklighet. ”Så är det bara”, tänker du, ”och det finns inget jag kan göra åt det”. Om du håller fast vid en tanke eller inställning – bra eller dålig – tillräckligt länge, så blir den till slut verklig. Då kommer du också att agera som om det du tror på verkligen är sant. Du kommer att instinktivt leta efter – och hitta - en massa ”bevis” som backar upp din tro och överbevisar dig själv om att du har rätt, hur fel du än har! ”Nej, jag kan inte” …, ”Nej, det går inte” … blir det nya, orubbliga mantrat. Det kvittar hur mycket din omgivning än försöker övertala dig om att du har fel, du kommer ändå inte att lyssna förrän du själv vill ändra inställning.

  Fråga: Flyger fåglarna för att de har vingar, eller har de vingar för att de flyger?
  Naturligtvis flyger fåglar för att de har vingar.
  Har du ingen lust att flyga?
  Tror du att du skulle kunna utveckla vingar om du ansträngde dig?


  7. De flesta människor kommer sällan eller aldrig ens i närheten av att utnyttja sin fulla energi eller kreativa potential. Vetenskapen kan diskutera huruvida vi bara använder 10 eller 15 % av vår hjärnkapacitet, men egentligen är det ointressant. Den verkliga orsaken till varför så få människor lär sig använda allt det där som vi faktiskt bär inom oss, är att vi redan tidigt omedvetet sätter upp begränsningar genom att intala oss själva att vi har dessa begränsningar.

  I själva verket är det bara förespeglingarna om att vi är begränsande som gör att vi också blir hämmade och tveksamma!

  Det handlar inte om att skylla på sin omgivning, men det går heller inte att blunda för att vi påverkas av alla vi möter, från vaggan till graven, och att vi färgas av vad andra människor tycker och tänker. Alla dessa intryck hjälper också till att göra så att det blir vi själva som skapar våra egna begränsningar som individ. Eftersom det kräver mod, energi och envishet – och självförtroende, inte minst! - att börjar ifrågasätta allt som föräldrar, lärare, vänner, bekanta, partner, chefer och samhället i stort bombarderar oss med genom livet, är det lättare att blunda för sina egna kritiska åsikter och bara acceptera allt som sägs som ”sanning”.

  Vi påverkas av alla dessa människor i vår närhet, men vet du en sak?
  Det är inte de som hindrar dig från att göra det du vill göra eller att bli den person du innerst inne vill vara. Det är ingen annan än du själv som står i vägen för dina drömmar och för din utveckling. Dina begränsningar existerar för att du tillåter andra människor att styra ditt liv! Ditt liv blir då som Descartes en gång sa; ”ett liv i tyst desperation”.


  Så...

  ...om du verkligen vill förbättra ditt självförtroende så finns det inga genvägar. Du måste vara beredd på förändringar. Du måste våga vända på stenar som du aldrig tidigare vågat vända på och, framför allt, måste du själv se till så att dessa förändringar blir verklighet.

  Se på ditt självförtroende som ett gammalt fallfärdigt hus.
  Innan du kan bygga ett nytt, måste du först riva det gamla. Det gör du genom att skrota alla gamla ”sanningar” och fördomar som du har om dig själv.

  Dåligt självförtroende handlar i botten om ren inbillning. Det handlar om att du tror på att allt negativt som sägs och har sagts om dig är sant. Om att du lyckats övertyga dig själv om alla dina misslyckanden och besvikelser är beständiga och att dessa gör dig till en sämre människa och att du ”sitter fast” med en färglös, obeslutsam och villrådig personlighet.
  Det är givetvis inte sant och även om du innerst inne själv kanske heller inte riktigt tror på att du är fullt så osjälvständig och feg som du kanske framstår som, saknar du ändå kraft och mod att ifrågasätta den sortens ”sanning”.

  Skaffa självförtroendet du vill ha och kanske behöver

  Jag vill - jag kan - Jag ska!

  "Jag har läst ett enormt antal "självhjälpsböcker" och böcker om mental träning, nlp m.m, för jag har ett stort intresse i detta ämne, men när jag snubblade över "Jag vill, jag kan, jag ska" av Thomas Nilsson så kände jag att om jag hade hittat denna bok för flera år sedan så hade jag inte behövt köpa nån mer bok. Helt otroligt bra är den!!!
  Kent Ögren

  ”Boken hjälper mig varje gång jag tappat tron och drömmarna. Jag önskar jag kunde skriva att jag sträckläste den, men då hade ju inte boken fyllt sitt syfte. Jag hinner nämligen bara något kapitel åt gången innan jag åter är en “doer” och i full färd med nya planer! Tack för mycket kloka ord och för att jag får vara jag, för jag VILL, jag KAN och jag SKA! =) Den ger mig inspiration och påminner mig om vad som är viktigt för mig. ”
  Nathalie Andersson

  ”På ett lättsamt och trevligt sätt tog boken mig tillbaka till mig själv. Många "livscoach-tips" är antingen så analyserande så man till slut tror att allt man gjort i livet har varit fel. Andra är så äckelhurtiga så man tröttnar på att läsa/lyssna efter fem minuter. Den här boken är full med tips och trix som är lätta att ta till sig var man än är i livet och man känner att man växer i lagom takt. Boken har hjälpt mig enormt. Den ligger på nattduksbordet och jag läser något passande kapitel i den så fort jag börjar känna mig lite låg. Superbra och billig form av terapi! Jag vill-jag kan-jag ska har (tillsammans med boken Rivstart) hjälpt mig att ta steget för att förverkliga min dröm, att starta eget företag och bli min egen chef. Efter lite peppning från boken tog jag mod till mig och sade upp mig från mitt jobb, ett jobb som inte har varit roligt på många år, på en arbetsplats som enbart andas kaos, knäckta medarbetare utan framtidstro osv. Jag har tipsat mina kollegor om den här boken. Risken är att det blir tomt på arbetsplatsen om alla läser den.”
  Agneta Hermansson, AH Stallkonsult

  "Boken ifrågasätter mycket och konfronterar tankar som man har! Man får aha-upplevelser och man kan se på saker från olika synvinklar. Den är lättläst och har ett bra format!"
  Paul Spartalis

  "Boken innehåller många användbara tips när man kört fast och det känns tungt med försäljningen. Den är mycket lättläst och rekommenderas av mig."
  Michael, Eksit Data

  "Jag köpte boken ”Jag vill – jag kan – jag ska” till en mycket kunnig kollega som gör ett bra jobb men behöver stärka sitt självförtroende och förstå hur bra jobb hon gör.
  Det gör mig gott att hjälpa henne att bli starkare och må ännu bättre i sitt yrkesliv."

  Börje Johansson, Hill-Rom Liko Nordic

  Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

  Om artikelförfattaren:

  Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

  Artikeln är skyddad med Google authorship

  Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

  Veckans samvetsfråga:
  När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

  Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?

  Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till www.smartare-liv.se i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss).

  Om du vill länka till artikeln blir vi såklart jätteglada.


  Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
  Prenumerera gratis på månadsbrevet här:

  Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

  Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

  EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

  Fyll i din e-postadress i rutan
  Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.  Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
  Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap