Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

3 varningssignaler på att du faktiskt inte alls trivs med livet – och vad du ska göra åt saken


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

Man brukar säga att man kan ljuga för alla, utom sig själv. Ändå är det precis det vi gör hela tiden – varenda dag. Vi intalar oss att vi trivs, mår bra och är lyckliga, trots att vi långsamt håller på att dö lite inombords för varje dag som går. Men tänk om – livet är för kort för att bara härda ut och göra det som du förväntas göra. Här är några vanliga varningssignaler som du måste bli uppmärksam på – och framför allt reagera på.

1. ”Jag är lycklig i mitt förhållande”
Är du det? På riktigt? Eller lever du och din partner mer som bror och syster eller, kanske ännu värre, som två främlingar? Allt rullar på. Vardagen har tagit över totalt. Men samtidigt blundar du för att du håller på att förtvina inombords. Du förtränger din längtan efter att fly och leva som du verkligen vill leva. Du viftar bort tankarna på att kärleken har dött och at ni kanske båda hade mått bättre av att separera. Du tänker mer på hur jobbigt det skulle vara att sälja huset, dela upp möblerna, flytta och tusen andra praktiska saker.
Fråga dig själv vad du verkligen vill göra. Hur du vill leva. Gör inget förhastat, men åk bort en dag eller två och tänk igenom din livssituation. Det finns ingen poäng med att bara härda ut och låta livet försvinna bara för att du inte vågar konfrontera verkligheten. Känns varje dag bara som ett svart hål när du kommer hem, så våga erkänna det för dig själv. Prata med din partner. Ibland kan man hitta en lösning tillsammans. Ibland måste man våga bryta upp och börja om på nytt igen. Ensam eller med någon annan.

2. “Jag trivs med mitt jobb”
Är det sant eller bara något som du intalar dig själv för att försvara dina studier och dyra studielån? Säger du att du trivs på jobbet bara för att det ger dig en ekonomisk trygghet som du och din familj behöver, trots att du stagnerat som människa och avskyr folket du jobbar med? Fråga dig själv vad du egentligen vill jobba med? Kan du starta eget? Vill du, så kan du. Ditt jobb är inte du. Skillnaden mellan att leva för att jobba och att jobba för att leva är monumental – och livsavgörande. Se dig omkring. Vilka möjligheter till förändring finns det? Vidareutbilda dig eller våga satsa på något helt nytt. Det är alltid bättre att bryta upp än att bryta samman.

3. ”Jag har bra vänner och en bra relation med min familj”
Hur ärlig är du när du påstår det? Handen på hjärtat – hur bra relation har du egentligen med dina föräldrar, syskon och släktingar? Håller du skenet uppe bara för att man förväntas trivas med och tycka om sina närmaste? Gör de dig illa eller får de dig att må dåligt, så får man bryta kontakten även om det handlar om föräldrar och syskon. Blodsband är ingen ursäkt för att fortsätta må dåligt.
Och hur är det med dina vänner? Handlar det mer om yta än om innehåll? Hur många av dem skulle du vilja kalla för verkliga vänner? Om du bara fick välja ett telefonnummer att spara i din mobil, vem av dina vänner skulle få den platsen?
Bara för att ni har hängt ihop sedan skoltiden så innebär det inte att ni måste fortsätta vara vänner om du känner dig obekväm med någon. Var självisk och kritisk. Sortera bland dina vänner. Vilka får dig att må bra och vilka stjäl bara tid och energi?

Så där, lite att tänka på för att bli lyckligare

Lästips som andra har gillat

Gör det nu - eller ångra dig i graven

”Fem poäng av fem! Perfekt språk – direkt till läsaren. Det finns sammanfattningar, frågeformulär, saker att komma ihåg eller tänka på. Personlig, tydlig och med stor empati. Man får tillit till författare från första raderna – det syns direkt att han vet vad han skriver om. Uppmuntrar och vägleder. Lagom djup, mycket psykologisk och väldigt nyttig. Boken hjälpte mig att förstå mig själv bättre. Jag fastnade i vissa avsnitt och fick läsa om dem, t. ex, om beroende av andra människor, då fick jag tänka om mina relationer med de andra och förstå att det är/var bara bra att släppa taget och gå vidare, att bli mer vuxen och oberoende.”
Marina Wallin, Stocka

”Jag blev lite besvärlig för familjen hemma efter jag läst boken men också otroligt peppad och glad, mycket för att jag förstod att det faktiskt finns fler som är som jag och det går att göra något åt det. Jag började sakta tänka i andra banor. Jag är inte dålig på att genomföra saker, men är av den oroande karaktären som funderar väldigt mycket på "vad som kan hända längre fram" och går in i en ond cirkel som stjäl otroligt mycket energi. Förändringarna började sakta ta form allt efter sidorna i boken och nu känns livet enklare, roligare och nu tar jag rätt steg och gör rätt saker i mitt liv. En bok att ha med sig lång tid.”
Anette Dahlgren, Trekanten

”Man får sig en tankeställare att tiden går men det man lär sig är att det inte är för sent att starta nya projekt och utmaningar... Boken innehåller många tänkvärda kapitel som faktiskt hänger ihop med mental träning också...”
Maud Gradh Karlsson

”Det bästa med boken var sättet den var skriven på, enkel att förstå och gav konkreta tips.
Den har absolut hjälpt mig, den gav mig verkligen en spark i baken och fick mig att inse att det bara var att bestämma sig! Jag kommer förmodligen läsa om den flera gånger. Jag skulle rekommendera den till alla, även den andra boken jag köpte, "Rivstart" var hur bra som helst.”

Emelie Karlsson, Ulricehamn

”Den svenska modellen bygger bland annat på trygghetsnarkomani, och den här boken utmanar oss att lämna detta trygga landskap. Boken har fått mig att tänka till och i högre grad värdera vad jag sysslar med (och inte sysslar med). Den har påverkat mina vägval inför framtiden i en hälsosam riktning (och gjort mig mindre beroende av trygghet). Köp den!”
Lollo Vestlund

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

Artikeln är skyddad med Google authorship

Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?

Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till www.smartare-liv.se i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss).

Om du vill länka till artikeln blir vi såklart jätteglada.

Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet här:

Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.


Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap