Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

10 minuter - ibland är det allt du behöver


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

10 minuter.
Vad hinner man egentligen på 10 minuter?
Läsa Metro. Gå på toaletten. Kolla mailen. Fixa en macka. Brygga en kopp kaffe. Göra rent en fågelbur. Borsta tänderna - bland annat.
Men 10 kan bli en magisk siffra.
10 är en överkomlig summa, oavsett om det gäller kronor eller minuter.
10 är på ett sätt också mycket mer än 50.
Det finns ett enkelt knep som kan förvandla 10 minuter till tio förvånansvärt produktiva och kreativa minuter bara du anstränger dig lite.
Tio minuter låter kanske inte mycket, men ibland kan tio minuter göra all skillnad i världen.
Hur då?

Säg att du har en sak du ska göra och du har en timme på dig. En timme är sextio minuter. Sextio minuter är gott om tid. Därför är det ju ingen direkt brådska att komma igång heller, eller hur?
Fel!
Det är precis den sortens misstag som vi alltid gör. Hela tiden. Sextio minuter signalerar till din hjärna att du har gott om tid på dig. Att det du ska göra också kommer att ta minst sextio minuter att slutföra. Risken är också överhängande att du kopplar av och gör något annat en stund och plötsligt inser du att det redan gått 45 minuter utan att du ens kommit gång.
Nu är du sur.
Sur på din hjärna för att den har lurat dig.
Sur på dig själv för att du har låtit dig luras.
Resultatet blir också därefter - du blir stressad och irriterad och slarvar. Och du blir ännu surare. Visst är det otroligt jobbigt att erkänna för sig själv att det var du själv klantade till det?

Om du nu bara har tio minuter till ditt förfogande att göra en sak på, blir ingången en helt annan. 10 minuter inger respekt för det är verkligen inte mycket. Att fokusera på att göra en sak i tio minuter är ju ingen match. Det klarar t.o.m. ett barn, eller hur?
Bra.
Gör det då!
Blunda för helheten.
Gör vad du ska och dela in dina sysslor i block om 10 minuter vardera.
Vad händer om du sedan lägger flera stycken tio-minuters perioder efter varandra, säg sex stycken, och sticker emellan med en liten paus?
Exakt, plötsligt har du utnyttjat 60 minuter och 60 effektiva minuter, utan att du ens reflekterat över det!

Det är en vanlig och välbekant myt att lust måste komma spontant.
Lust kan framkallas. Motivation kan skapas även om det kan ta lite tid.
Den här 10-minuters metoden innebär att du kan skapa en lust att göra saker som måste göras, men som du egentligen inte alls gillar att göra. På 10 minuter hinner du inte bli lika frustrerad som om du skulle hålla på i en timme. 10 minuter är en överkomlig tidsrymd. Koncentrera dig på det du håller på med för tillfället och bekymra dig inte om nästa uppgift. 10 minuters fokus är allt som behövs.
Tänk efter. Har du något som du skulle kunna sätta igång och avsluta på 10 minuter?
Klart du har. Du har säkert massor av sådana saker, så sätt igång!

1) Om det inte får plats på en Post-it-lapp, så är det inte värt att slösa bort din tid
Det är alltid bra att skriva ”Att göra”-listor, men det gäller att se upp – att bara samla saker att göra på hög gör ju dig inte mer effektiv, tvärtom. Men det finns ett supereffektivt sätt att få mer gjort …

Skaffa ett block Post-it-lappar.
Det ska inte vara det största formatet, men inte heller det allra minsta. Satsa på ett som är i storleken 7,5 cm x 7,5 cm.
Skriv upp vad du ska göra på lappen och använd en lapp för varje dag.
Får det inte uppgiften plats på lappen, så är det antagligen inte tillräckligt viktigt för att offra tid på. Din tid är ju begränsad, så därför är det rimligt att också begränsa dina uppgifter på listan.
Att bara använda utrymmet på en Post-It lapp gör att du måste prioritera vad som verkligen är viktigt att göra varje dag. Varje uppgift måste verkligen förtjäna sin plats på listan. Det här gör dig inte bara mer självkritisk och disciplinerad, utan också mycket mer effektiv.
Enkelt och logiskt, eller hur?


Så där, lite att börja med

Tråkigt eller kul på jobbet - välj själv

100 sidor om hur du vinner tid

"Ännu en tipsbok med korta och koncisa råd från Redaktionens förlag. Stefan Ekberg går igenom allt från hur du undviker tidstjuvar på jobbet som beslut som tar för lång tid att fatta eller perfektionism till hur du hanterar inkommande telefonsamtal eller din e-post mest effektivt. Men det handlar också om att ha det roligare på jobbet"
Svenska Dagbladet

"Kul bok om hur du gör det bästa av tiden och dödar tidstjuvarna som stör i jobbet."
Aftonbladet

"Boken "100 sidor om hur du vinner tid" ger konkreta tips på hur du besegrar papperstravar, sätter mål som drar dig framåt och hur du får andra att göra saker åt dig."
City

"Det bästa tipset om att vinna tid är att inte läsa en massa böcker med sådant som är självklarheter för en tidsfascist som jag. Men nu läste jag "100 sidor om hur du vinner tid" på tåget till jobbet, så upplevde jag läsningen som ren tidsvinst...Dessutom innehåller boken också en del goda tankar och givande tips om arbetsglädje och kreativitet."
Lön & Jobb

"Hinner du inte läsa boken? DÅ är det precis det du ska göra, redan i eftermiddag."
Du&Co

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

Artikeln är skyddad med Google authorship

Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?

Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till www.smartare-liv.se i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss).

Om du vill länka till artikeln blir vi såklart jätteglada.

Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet här:

Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.


Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap