Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

Så gör du för att sluta skjuta upp saker


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

Har du någonsin skjutit en surdeg framför dig för att du helt enkelt inte vill ta i den? Så gör vi alla, och om du analyserar det lite så kommer du också att komma fram till att du tillbringar lika mycket tid till att oroa dig och skjuta fram uppgiften som det skulle ta att göra den. Det finns ett enkelt sätt att lösa det här problemet . Gör det bara! Ja, du hörde rätt. Skärp dig och gör det istället för att gnälla om det.


Egentligen så är det här med att skjuta upp saker en vana vid att göra fel val. Det är när du väljer att ta en tupplur istället för att klippa gräsmattan eller när du väljer att titta på TV istället för att gå till gymmet. Det är när du väljer att sitta och gagga i telefonen istället för att fortsätta med projektet du jobbar med. Visst känner du igen dig?

Du har fem saker (minst) som du inte har gjort och som gnager i dig. Eller hur? Nu ska du få tips om hur du kan göra för att få bort det onda.

Till att börja med - allt du gör varje dag kan strängt taget delas upp i två kategorier:
1. Det som är kul.
2. Det som inte är kul.

Saker som är roliga gör man gärna (till och med tidigare än man behöver göra dem) och saker som inte är så roliga ligger och vänta på bordet samtidigt som de skaver i bakhuvudet och får dig att känna dig illa till mods – visst är det så? Erkänn!

Det finns botemedel och här får du tips om hur du kan göra för att sluta skjuta upp saker:

1. Gör det du inte gillar först
Det första du ska göra på morgonen är att sätta igång med det tråkigaste först. Det är smart att göra
det, av två skäl:
1. Du slipper tänka på det mer och har roligare saker att göra sedan
2. Snart är klockan fem och du säger till dig själv: ”attans också (förskönat språk), nåja jag får göra
det imorgon istället".

2. Skapa ett kontrakt
Hitta en arbetskamrat som partner och kom överens om att ni ska ringa varandra varje morgon och berätta vad det jobbigaste ni har framför er är. Innan dagen är slut måste ni kontakta varandra igen och berätta att det är gjort

3. Tänk på resultatet
Istället för att koncentrera dig på hur tråkigt det du ska göra är – koncentrera dig på hur skönt det kommer att bli när du är klar med det.

4. Berätta för alla om vad du ska göra och när det ska vara klart
Det smarta med att berätta för andra om när du ska vara klar med ett jobb är att just det faktum att du lovat eller sagt det till andra kommer att pressa dig att också göra det.

5. Dela och söndra
Istället för att ägna dig åt hela den stora supertråkiga uppgiften, plocka ner den i bitar och ta en sak i taget.

6. Sätt en deadline för det du inte har lust att göra.
“Nu börjar jag med det här och det ska vara klart klockan 12 och sedan slipper jag det.

7. Skaffa mer information
Ibland beror det tråkiga på att du inte har tillräckliga kunskaper eller information om det som ska göras. Det känns som en stor komplicerad surdeg. Skaffa information, fråga. Ta hjälp av andra för att få det gjort idag.

8. Sluta var en fegis
Ibland handlar ditt uppskjutande om att du är rädd för något. Jag vet hur det är. Man har en kanonidé i huvudet och när den ska ner på papper är man rädd att den ska bli mycket mindre och därför låter man den vila i huvudet istället. En annan sak kan vara att du är tvingad och ringa till någon med ett negativt besked eller berätta om ett misstag ni eller du har gjort. Var hård mot dig själv här. Just do it. Hört den förut?

9. Ge dig själv poäng
Säg att du ska ringa kunder som inte ens vet att ditt företag finns. Läskigt. Om du gör det till ett spel där du får poäng för varje samtal och när du når upp till en viss poäng så får du en belöning. Visst blir det lättare. Jag är expert på att ge mig själv poäng. Hela mitt yrkesliv är en poängjakt där de svåraste och jobbigaste sakerna ger poäng. Belöningen kan bli en tur med motorcykeln mitt på dagen, en rolig sak eller en snabb avstickare till en sjö med kastspöet.

Gör nu!

Lästips som andra har gillat

Gör det nu - eller ångra dig i graven

”Fem poäng av fem! Perfekt språk – direkt till läsaren. Det finns sammanfattningar, frågeformulär, saker att komma ihåg eller tänka på. Personlig, tydlig och med stor empati. Man får tillit till författare från första raderna – det syns direkt att han vet vad han skriver om. Uppmuntrar och vägleder. Lagom djup, mycket psykologisk och väldigt nyttig. Boken hjälpte mig att förstå mig själv bättre. Jag fastnade i vissa avsnitt och fick läsa om dem, t. ex, om beroende av andra människor, då fick jag tänka om mina relationer med de andra och förstå att det är/var bara bra att släppa taget och gå vidare, att bli mer vuxen och oberoende.”
Marina Wallin, Stocka

”Jag blev lite besvärlig för familjen hemma efter jag läst boken men också otroligt peppad och glad, mycket för att jag förstod att det faktiskt finns fler som är som jag och det går att göra något åt det. Jag började sakta tänka i andra banor. Jag är inte dålig på att genomföra saker, men är av den oroande karaktären som funderar väldigt mycket på "vad som kan hända längre fram" och går in i en ond cirkel som stjäl otroligt mycket energi. Förändringarna började sakta ta form allt efter sidorna i boken och nu känns livet enklare, roligare och nu tar jag rätt steg och gör rätt saker i mitt liv. En bok att ha med sig lång tid.”
Anette Dahlgren, Trekanten

”Man får sig en tankeställare att tiden går men det man lär sig är att det inte är för sent att starta nya projekt och utmaningar... Boken innehåller många tänkvärda kapitel som faktiskt hänger ihop med mental träning också...”
Maud Gradh Karlsson

”Det bästa med boken var sättet den var skriven på, enkel att förstå och gav konkreta tips.
Den har absolut hjälpt mig, den gav mig verkligen en spark i baken och fick mig att inse att det bara var att bestämma sig! Jag kommer förmodligen läsa om den flera gånger. Jag skulle rekommendera den till alla, även den andra boken jag köpte, "Rivstart" var hur bra som helst.”

Emelie Karlsson, Ulricehamn

”Den svenska modellen bygger bland annat på trygghetsnarkomani, och den här boken utmanar oss att lämna detta trygga landskap. Boken har fått mig att tänka till och i högre grad värdera vad jag sysslar med (och inte sysslar med). Den har påverkat mina vägval inför framtiden i en hälsosam riktning (och gjort mig mindre beroende av trygghet). Köp den!”
Lollo Vestlund

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

Artikeln är skyddad med Google authorship

Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?

Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till www.smartare-liv.se i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss).

Om du vill länka till artikeln blir vi såklart jätteglada.


Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet Smartare Liv här:

Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap